Advies & Tips

Braadpan kopen? Zo maak je de juiste keuze!

 De braadpan, de gezelligste pan die er is. De pan waarmee je intens smaakvolle gerechten bereidt. Daarvan heb jij er toch ook al een in je keuken? Nog niet? Dan leg ik je graag uit waarom zo’n pan een must in de keuken is.

Waarom een braadpan kopen?

Een braadpan koop je met name voor de bereiding van stoofgerechten. Denk aan het bekende boeuf bourguignon en rendang. Deze pannen zijn vaak gemaakt van gietijzer en houden warmte goed vast. Ideaal voor gebruik op het fornuis of in de oven. Het is een manier van koken waarbij je voornamelijk tijd het werk laat doen. Het langdurig sudderen breekt langzaam het bindweefsel af in vlees, waardoor dit erg zacht en mals wordt. Door het toevoegen van iets zuurs, zoals tomatenpuree of azijn versnel je dit proces ietsje.

Gietijzeren braadpannen

De originele braadpan is gemaakt van gietijzer en heeft een gietijzeren deksel. Dit materiaal warmt relatief langzaam op, maar houdt warmte veel langer vast. Ook zorgt dit materiaal voor een gelijkmatige verdeling van de warmte. Hierdoor kun je urenlang sudderen en stoven zonder dat het fornuis op volle kracht aan hoeft te staan. Sterker nog, de laagste stand in combinatie met een sudderplaatje is ideaal voor stoven.

De pannen zijn vaak voorzien van een emaillelaag die de pan beschermt. De gietijzeren deksel sluit de pan goed af, waardoor er amper tot geen warmte en vocht ontsnapt.

Eigenschappen Gietijzeren braadpannen

  Blijft lang warm

  Energie zuinig

  Gaan tientallen jaren mee

  Mag ook in de oven

  Zijn zwaar

  Zijn niet goedkoop

Alle gietijzeren braadpannen

Plaatstalen braadpannen

Braadpannen zijn er ook van plaatstaal. Die zijn voorzien van een emaillelaag en werden vooral in de jaren 60 erg populair. Plaatstaal is dunner dan gietijzer, waardoor deze lichter zijn in gewicht. Ook is de pan sneller op temperatuur, maar houdt die warmte minder lang vast. Hierdoor verbruik je met een plaatstalen pan wat meer energie in vergelijking met een gietijzeren pan.

Lichtgewicht gietijzer

Wil je het liefst gietijzer maar vind je dit te zwaar? Dan heeft Ronneby Bruk tegenwoordig gietijzeren braadpannen die licht zijn in gewicht. Deze wegen de helft van een normale gietijzeren pan. Ze zijn niet geëmailleerd en dienen na gebruik ingeolied te worden.

Aluminium braadpannen

Nog steeds te zwaar? Dan kun je kiezen voor een aluminium braadpan. Deze pannen zijn licht en hebben meestal ook een antiaanbaklaag. Let hierbij wel op de kwaliteit van de antiaanbaklaag. Onthoud ook de pannen na een aantal jaren te vervangen, omdat de antiaanbaklaag beschadigt. Ook verbruiken ze meer energie omdat de warmtebron op hogere temperatuur moet blijven om het warmteverlies te compenseren.

Aluminium braadpannen

Gietijzer: Geëmailleerd of niet geëmailleerd

Als je de keuze hebt gemaakt voor gietijzer dan krijg je de keuze uit geëmailleerd of niet-geëmailleerd. Puur gietijzer kan gaan roesten. Dit voorkom je door na gebruik de pan met olie in te smeren. Mocht er toch roest ontstaan dan is dat meestal met een spons en wat schrobwerk te verwijderen. Vergeet daarna de pan niet alsnog in te oliën.

Vind je dat vervelend? Kies dan voor een geëmailleerde braadpan. Deze heeft een laag van gesmolten glas die de pan beschermt. Emaille is erg hard, glad en duurzaam. Hierdoor kan het staal niet roesten, is het makkelijker schoon te maken en hoef je het na gebruik niet in te smeren met olie.

Welk formaat braadpan?

Een belangrijke keus is het formaat. Je wilt de pan niet te klein kopen aangezien je er vaker grotere porties in maakt dan in een normale pan. Maar grote pan neemt wel meer ruimte in en weegt meer. We hebben bij de meeste pannen een icoontje met het aantal persoons. Zo heb je een richtlijn tijdens het zoeken. Hieronder de meest voorkomende maten.

  • 22 cm, voor circa 2 personen
  • 24 cm, voor circa 3-4 personen
  • 26 cm, voor circa 4-5 personen
  • 28 cm, voor circa 5-6 personen
  • 30 cm, voor circa 6-8 personen

Welke vorm braadpan

Er zijn ovale en ronde braadpannen op de markt. Over het algemeen raden we een ronde braadpan aan. Deze nemen minder ruimte in waardoor je nog een pan ernaast kunt hebben op het fornuis. Ook past hier over het algemeen alles in. Braad je liever hele stukken vlees, gevogelte of vis en dient de vorm behouden te worden? Dan raden we een ovale pan aan.

Werken braadpannen op inductie?

Alle braadpannen in onze winkel zijn geschikt voor inductie en alle andere warmtebronnen. Heb je al een braadpan en wil je weten of deze geschikt is? Pak dan een magneet en plak deze aan de bodem. Blijft hij hangen en is de bodem vlak? Dan werkt de pan waarschijnlijk op inductie.

Mogen braadpannen in de oven?

Pannen van gietijzer en plaatstaal mogen meestal in de oven. Of de deksel ook in de oven mag ligt aan de dop. Is deze van kunststof, dan raden wij het af. Er zijn wel modellen waarbij de kunststof dop tot 180 graden in de oven gebruikt kunnen worden, maar check dit altijd eerst even in de handleiding. Is het een stalen of ijzeren dop? Dan mag deze gewoon in de oven gebruikt worden. Vergeet niet ovenwanten aan te doen wanneer je de pan uit de oven haalt.

Hoe maak je een braadpan schoon

Een pan zonder emaille kun je het beste schoonmaken met wat water en een spons. Een beetje zeep mag maar doe gebruik niet teveel, want dit kan de natuurlijk opgebouwde anti-aanbaklaag aantasten. Droog de pan goed af en smeer die vervolgens licht in met wat neutrale olie (geen olijfolie). Smeer met een keukenpapiertje de olie over de hele pan en plaats deze kort op het vuur. Zo is de pan gelijk goed droog en is er minder kans op roest.

Een pan met een emaillelaag mag je schoonmaken met zeep. Sommige modellen mogen zelfs in de vaatwasser. Het beste kun je hierna een druppel olie in de binnenkant van de pan uit te smeren om de emaille laag mooi te houden.

Wat maakt het verschil in kwaliteit en prijs?

Er zit nogal een prijsverschil tussen een simpele braadpan en een van Le Creuset. Dit heeft met de bewerking van het staal en de afwerking te maken. Le creuset pannen hebben meerdere lagen emaille. Hierdoor zijn ze beter bestand tegen temperatuurverschillen en zullen ze minder snel scheuren.

Een ander verschil zie je aan de randen. Deze zijn veel dunner dan andere merken. Hierdoor worden de randen net zo snel heet als de rest van de pan en gaart je voedsel gelijkmatiger. Uiteraard betaal je bij Le Creuset ook deels voor het mooie design. Het is niet voor niets een klassieker die op het wensenlijstje staat van bijna iedere (hobby)kok.

Kun je met een braadpan ook frituren?

Ja, je kunt ermee frituren. Een braadpan met een dikke bodem houdt de warmte goed vast. Je frituurt dus op een gelijkmatige temperatuur.

Kun je brood bakken in een braadpan?

Ja, dat is heel goed mogelijk in een braadpan. Naast brood kun je er ook gebak in maken zoals een tarte tatin of cake.

Mag een braadpan in de koelkast?

Ja, deze mag in de koelkast. Laat de pan met voedsel eerst afkoelen. Daarna kun je hem in de koelkast plaatsen. Wil je vervolgens het eten in de braadpan weer opwarmen? Zorg er dan voor dat hij eerst weer op kamertemperatuur is voordat je hem op het vuur plaatst.

Mag een braadpan direct op vuur?

De oorspronkelijke braadpan werd voornamelijk op open vuur gebruikt. Ook de moderne braadpan (van gietijzer of plaatstaal) mag daarom op open vuur worden gebruikt. Let wel op dat de buitenkant door de vlammen kan verkleuren. Het beste kun je een Dutch Oven van Lodge nemen want deze heeft pootjes aan de onderkant. Niet alle braadpannen zijn geschikt voor open vuur dus lees voor gebruik de handleiding.

Mag een braadpan in de magnetron?

Nee, ze zijn gemaakt van staal en mogen dus nooit in de magnetron.

Nog Vragen?

Ik hoop dat het kiezen van een braadpan nu iets makkelijker is. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan een comment hieronder achter of neem contact met ons op.

Leer hier meer over gietijzeren pannen Bekijk alle braadpannen

Gerelateerd
Het merk Crock-Pot staat synoniem aan de slowcooker. Maar wat doet een slowcooker eigenlijk en waarom is het (volgens ons) onmisbaar in elke keuken? Crock-Pot is een Amerikaans ...
Stomen als goede voornemen Wil jij ook graag gezonder eten? Een van de makkelijkste manier om hiermee te beginnen is het stomen van je groenten, vlees en vis. Je eten behoudt meer...
Snelkookpannen zijn weer helemaal in. Steeds meer thuiskoks willen op een snelle manier gezond koken. En dat is precies waar deze pannen goed in zijn. Zo reduceert een snelkookpan ...
Opmerkingen

Laat van je horen!


Dit product is uitverkocht. Vul hier je email adres in en we sturen je vrijblijvend een mail zodra het weer op voorraad is.

Email