Pannen Onderhouden

Houd je pannen schoon met deze tips

Nu je een mooie nieuwe pan hebt wil je natuurlijk weten hoe je deze het best schoon kan houden. Hieronder lees je alles over het schoonhouden van je pannen. Elke pan is van een ander materiaal gemaakt waardoor je goed moet opletten welke schoonmaaktip bij jouw pan past. Heb je hulp nodig of wil je meer informatie? Dan kun je hier contact met ons opnemen.

Pannen met een keramische anti-kleeflaag

Normale onderhoud:

Doe na het bakken een laagje water in de pan en laat het 10 minuten weken. Hierna met een zacht groen schuursponsje en wat afwasmiddel zachtjes de pan schoonboenen. Afspoelen met water en de pan is weer klaar voor gebruik.

Grote schoonmaak

Mocht je pan extreem aangebakken zijn dan kun je een mengsel van water en azijn in de pan heet maken en daarna goed afspoelen. Als de pan hierna nog niet schoon is dan kun je met een beetje jif en een schuurspons de pan schoonboenen. Hierna de pan afspoelen en een druppel olie over de pan vegen.

Roestvrijstalen pannen zonder anti-aanbaklaag

Normale onderhoud:

Doe na het bakken een laagje water in de pan en laat het even weken. Daarna met een schuurspons zonder sop de pan schrobben totdat deze weer schoon is. Het is normaal dat een roestvrijstalen pan na verloop van tijd verkleurd.

Grote schoonmaak

Doe een laagje water met een schepje soda, citroensap of azijn in de pan en verhit de pan.  Neem het daarna van het vuur en schrob de pan met een sponsje. Het voordeel van een RVS pan is dat er eigenlijk niets kapot aan kan gaan. Mocht dit niet genoeg zijn dan kun je met een brillo sponsje de pan weer helemaal schoon krijgen.

Witte plekken of strepen

Blijven er na het wassen witte plekken of strepen op je pan zitten? Deze vlekken komen van kalk of mineralen. Ze zijn eenvoudig te verwijderen door de pan in te smeren met azijn of citroensap en spoel de pan daarna af met heet water.

Gietijzeren pannen

Normale onderhoud:

Ook in de gietijzeren pan kun je na het bakken een laagje water doen en dat even laten weken. Daarna het water afgieten en met een doekje de pan schoonvegen (pan blijft een beetje vettig, dit hoort zo).

Grote schoonmaak

Is er iets aangebakken? Dan met een schuursponsje alleen op die plek schoonboenen. Droog hierna de pan goed af en doe er een druppel olie in (geen olijfolie) en smeer deze met een doekje over de hele pan. Daarna kun je de pan wegzetten (de pan blijft dus vettig, dit is hoe het hoort).

Plaatstalen pannen

Normale onderhoud:

Na het bakken een laagje water in de pan doen en even laten weken. Daarna schoonspoelen onder de kraan en met een doekje droogvegen. (pan blijft een beetje vettig, dit hoort zo)

Grote schoonmaak

Als de pan erg vies is dan doe je er wat grove zout in en zet je de pan op het vuur. Laat deze een paar minuten walmen en schrob daarna met een keukenpapiertje en het zout de pan schoon. Was de pan daarna met alleen water en een doekje.

Het zout neutraliseert de smaak en geur en zorgt ervoor dat de pan weer schoon is.

Plaatstalen Pan herstellen

Is de pan heel erg vies? Dan kan je deze met een schuursponsje of brillo schoon boenen.

Daarna de pan afspoelen en goed afdrogen. Geef de pan hierna een nieuwe anti-kleeflaag door de  season  / voorbehandel instructies te volgen op deze pagina. Klik hier voor het voorbehandelen van een pan.

Gietijzeren Grillpan

Normale onderhoud

Doe na het grillen meteen een laagje water in de grillpan en laat deze weken. Daarna onder de kraan met een sponsje schoonboenen en goed droogmaken

Grote schoonmaak

Doe wat zout in de pan en zet deze op het vuur totdat het gaat walmen. Daarna de pan onder de kraan wassen met een sponsje en wat water. Is de pan erg aangekoekt dan kun je een brillo sponsje gebruiken om het schoon te boenen. Vergeet niet hierna een beetje olie over de pan te smeren met een keukendoekje.