de Buyer Koekenpannen

alles over de plaatstalen pannen van de Buyer

Steeds meer koks stappen over van standaard aluminium pannen met een anti-aanbaklaag, naar pannen zonder anti-aanbaklaag. De reden hiervoor is dat de pannen zonder anti-kleeflaag duurzamer zijn en beter voor de gezondheid. Eén van de populairste pannen zijn de plaatstalen (koolstofstalen) pannen van de Buyer. Maar wat zijn dit precies voor pannen?

Hieronder zullen we uitleggen waar ze precies van gemaakt zijn; waarvoor je ze kan gebruiken en hoe je ze het beste gebruikt. Ook geven we seasoning/inbrand- en onderhoudstips.

Gemaakt van puur ijzer

Een van de belangrijkste verschillen is het materiaal waarvan deze pannen zijn gemaakt. De meeste pannen worden gemaakt van aluminium. De pannen van De Buyer zijn echter gemaakt van plaatstaal met een hoog koolstofgehalte. Dit heeft een aantal belangrijke voordelen, maar ook een aantal nadelen.

Voordelen van plaatstaal

Plaatstaal is simpel gezegd staal zonder toevoegingen. Zo wordt er geen extra materiaal toegevoegd en heb je dus een pan die 'puur natuur' is. Zo hoef je dus niet bang te zijn dat er tijdens het koken vreemde stoffen in je eten terecht komen. Sterker nog, bij het gebruik van deze pannen krijg je een extra portie ijzer binnen. Je kunt dus eigenlijk zeggen dat deze pannen gezond voor je zijn en bijdragen  aan een gezonde leefstijl ;).

gezonde plaatstalen pannen

Nadelen van Plaatstaal

Plaatstaal is wel zwaar. Gemiddeld zal een pan van plaatstaal ten opzichte van een aluminium pan 2 keer zo zwaar zijn. Voor mensen die (snel) last hebben van hun polsen of niet zwaar kunnen tillen, is de pan niet erg geschikt. Een ander nadeel is dat plaatstaal kan gaan roesten. Dit is makkelijk te voorkomen maar vergt wel enig onderhoudt.

Waarom een plaatstalen pan

Een plaatstalen pan kan gebruikt worden voor koken/bakken op hoog temperaturen. Je kunt zo vlees snel en perfect dichtschroeien voor een perfect gekarameliseerde korst. Ook gebakken aardappels of een spiegeleitje krijgen een lekker krokant korstje.

Omdat de pan tegen hoge temperaturen kan, kun je het vlees na het dichtschroeien met de pan in de oven nagaren.  Zo heb je dus geen speciale ovenschaal nodig en dat scheelt weer afwas.


Natuurlijke anti-aanbak

Heeft een De Buyer pan een anti-aanbaklaag? Ja en nee. Dat lijkt misschien een vreemd antwoord, maar we leggen het je uit.

De Buyer heeft geen kunstmatige anti-aanbaklaag (een laag die op of in de pan wordt geplaatst en zo als beschermlaag op de pan zit). Als je deze pan koopt, dan koop je dus een pan zonder anti-kleeflaag, dit blijft echter niet zo!

Het plaatstaal waarvan deze pan is gemaakt heeft namelijk (net als gietijzer) een andere belangrijke eigenschap. Als je de pan voor en na het gebruik insmeert met olie, zal deze zich hechten aan de pan. Deze laag zal, hoe meer je de pan gebruikt, dikker en gladder worden.

Zo ontstaat er dus een natuurlijke (en gezonde) anti-kleeflaag. Deze pan groeit met jouw kookkunsten mee en zal alleen maar beter gaan bakken. De olie zorgt er ook voor dat de pan niet gaat roesten.

de Carbon versie van de Buyer

De Buyer pan inbranden

Na aanschaf van de pan raden we je aan om deze eerst grondig schoon te maken met een spons en/of borstel onder heet water. Droog de pan daarna goed af en plaats de pan op het fornuis. Doe een laag plantaardige olie (arachide olie of zonnebloem, geen olijfolie, want dit verbrandt) in de pan en plaats het op een niet te hete warmtebron. Wacht tot de olie walmt, doe de warmtebron uit en laat de pan afkoelen. Smeer met een keukenpapiertje de overgebleven laag olie over de hele pan. De pan zal nu wat donkerder worden (het krijgt een patinalaag) en is nu klaar voor gebruik. Eventueel kun je dit proces een aantal keer herhalen voor een betere laag. Hierbij geldt dat de patinalaag elke keer donkerder wordt.

Oppassen met schoonmaken

Zoals we al eerder schreven kan de pan gaan roesten. Deze mag dus niet in de vaatwasser. Ook wassen met (afwas)zeep is af te raden. Net zoals zeep tijdens het afwassen de olie van je pannen verwijderd, zal deze zeep dat ook doen met de olie die je er net hebt ingebrand. Mocht dit gebeuren, dan zou je deze weer opnieuw moet olieën.Hoe maak je een de Buyer pan schoon

De beste manier om de pan goed schoon te maken is door deze met een borstel schoon te spoelen onder heet water. Na het wassen moet je de pan goed drogen en verzorgd worden met een druppel olie die over de pan wordt uitgesmeerd met keukenpapier.

De pan is erg vies of stinkt

Heb je vis of een ander sterk ruikend ingrediënt gebruikt? Dan kan het zijn dat normaal wassen de geur niet verwijderd. Om nare geurtjes te verwijderen doe je wat zout in de pan en warm je hem op totdat hij heet is. Als het zout alle geur heeft opgenomen, kun je het zout bedanken, weggooien en de pan opnieuw insmeren met olie.

Is een de Buyer pan iets voor mij?

Dat is wat moeilijker te zeggen. Vind je het niet erg om je pan, voor en na het gebruik, iets meer aandacht te geven? Heb je geen probleem met een wat zwaardere pan? Dan raden wij het aan om in ieder geval een plaatstalen pan naast je aluminium pan met anti-kleeflaag te hebben. Ze zijn namelijk perfect voor het bakken op hoge temperatuur.

de Buyer miniral B koekenpan

Maar ben je iemand die na gebruik pannen in de vaatwasser plaatst of geen zin hebt om een pan te onderhouden? Dan zul je geen plezier beleven aan deze pannen. In dat geval kun je beter een hoge kwaliteit aluminium pan kopen met anti-kleeflaag, zoals de Le Creuset Les Forgees of Fontignac pannen.

Alles over plaatstalen pannen

Verschil tussen de Carbon en Miniral B

De Miniral B serie is de luxere variant van de Carbon serie. Ze zijn beide van hetzelfde materiaal, maar de Miniral B heeft een laag van bijenwas over de gehele pan. Dit beschermt de pan wat langer tegen het roesten (hoewel dit na gebruik echter verdwijnt) . Ook wordt het inbakken wat makkelijker en heb je sneller een antikleeflaag.

Het handvat is wat mooier afgewerkt (inclusief een uniek geel rubberen stip) en bij de grotere modellen is de tegengreep van een hogere kwaliteit. Dus zoek je een net wat mooiere pan met betere ergonomie en bakresultaten? Dan kun je het beste kiezen voor de Miniral B.

Bekijk hier alle pannen van De Buyer

Heb je nog vragen of opmerkingen?

Wij staan voor je klaar en horen graag van je. Je kan contact opnemen via 020-6122824, of stuur een mail via deze pagina