Advies & Tips

Inhoudsopgave
- Het verschil tussen roestvrij en carbon
- Sandvik 12C27 Staal
- High carbon XC90 steel
- Welk Opinel zakmes is de beste keus voor mij?
- Opinel zakmes handgrepen
- Beuken
- Walnoothout
- Bubingahout
- Olijfhout
- Onderhoud van de handgreep
- Opinel Zakmes Onderhouden
- Opinel Roestvrij staal zakmes (inox)
- Opinel Carbon zakmes
- Ik krijg het mes niet meer open!
Frequency Asked Questions (FAQs)
Wij zijn al jaren fan van de compacte zakmessen van Opinel. Maar wat maakt ze nou zo bijzonder? En wat is het verschil tussen de tientallen modellen. Na het lezen van dit artikel weet je alles wat je moet weten om de juiste selectie te maken. Heb je zelf al een Opinel? Lees dan de onderhoud tips om deze in de beste staat te houden.
Het verschil tussen roestvrij en carbon
De traditionele zakmessen zijn verkrijgbaar in 2 soorten staal namelijk Roestvrij staal of Carbon maar wat is nu eigenlijk het verschil?
Sandvik 12C27 Staal
Dit is staal dat gemaakt wordt in Zweden. Deze staalsoort kan heel scherp geslepen worden en blijft ook lang scherp. Door de toevoeging van chroom is het staal nagenoeg roestvrij waardoor het nauwelijks onderhoud nodig heeft. Ideaal voor mensen die een zakmes willen die ze niet hoeven te oliën en onderhouden.
High carbon XC90 steel
Deze staalsoort kenmerkt zich door het hoge carbon gehalte in het staal. Het voordeel hiervan is dat deze staalsoort heel makkelijk vlijmscherp geslepen kan worden en weer veel langer scherp blijft dan bij het Sandvik 12C27 staal.
Eigenlijk is dit dan ook de beste keus maar er zit ook een nadeel aan. Het hoge carbon gehalte maakt het mes gevoeliger voor roest. Daardoor zal het mes na een tijdje verkleuren. Dit is niet onhygiënisch maar sommige mensen vinden dit minder mooi.
Door je mes gelijk na gebruik te drogen en om de zoveel tijd in te smeren met olie zal het mes mooi blijven.
Welk Opinel zakmes is de beste keus voor mij?
Dat ligt er helemaal aan wat voor soort persoon je bent. Wil je het scherpste zakmes en vind je het regelmatig onderhouden van je zakmes leuk? Dan raden we je zonder twijfel de Carbon messen van Opinel aan.
Ben je meer iemand die een zakmes bij zich wilt dragen maar geen onderhoud wil doen (buiten af toe slijpen) dan zijn de roestvrij stalen versies van Opinel de beste keus voor jou.
Ga terug naar alle Opinel zakmessen
Opinel zakmes handgrepen
De zakmessen van Opinel zijn verkrijgbaar met handgrepen van diverse houtsoorten. Zo is de klassieke Opinel handgreep gemaakt van beukenhout maar zijn ze ook verkrijgbaar met houtsoorten zoals eik, walnoot, olijfhout of Bubinga.
Elke houtsoort heeft zijn eigen kleur en uiterlijke kenmerken waardoor elk Opinel mes een uniek uiterlijk heeft. Hieronder een korte uitleg over de verschillende houtsoorten.
Beuken
Een van de populairste houtsoorten in Europa. De kleur is afhankelijk van de herkomst en kan variëren van witachtig tot licht geelbruin. De carbon versies van Opinel zakmessen hebben iets donkerder gekleurd beukenhout
Walnoothout
Walnoothout heeft een warme en luxe kleur heeft. Daarbij is deze houtsoort minder gevoelig voor weersomstandigheden en vocht. Hierdoor zal het niet snel verkleuren en/of doffer worden en zal je Opinel er jarenlang mooi uit blijven zien
Bubingahout
Bubingahout komt van de Guibourtia Demeusei die voorkomt in Midden- en West-Afrika. Het hout heeft een roodbruine kleur. Daarbij is het makkelijk in onderhoud en heeft het weinig neiging tot krimpen.
Olijfhout
Deze houtsoort heeft een lichtgeel tot donkergele kleur met bruine strepen. Opinel messen met olijfhout zien er fris en exotisch uit.
Onderhoud van de handgreep
Opinel zakmessen hebben bijna geen onderhoud nodig. Het hout blijft mooi / goed ook al doe je er niets aan. Om ervoor te zorgen dat de handgreep op zijn mooist blijft is het aan te raden deze regelmatig in te oliën. Dit kan je het beste doen met Macadamia-olie of eventueel zonnebloemolie.
Door het insmeren met olie zal het hout beter bestand zijn tegen weersomstandigheden en zal het een mooiere kleur krijgen.
Opinel Zakmes Onderhouden
Gefeliciteerd, je hebt de keuze gemaakt voor een Opinel zakmes. Maar hoe hou je het zakmes in de beste staat? Dat lees je hieronder.
Opinel Roestvrij staal zakmes (inox)
De roestvrij stalen Opinel 's hebben, in vergelijking met de carbon versies, bijna geen onderhoud nodig. Wil je het mes toch in topstaat houden dan raden we je de volgende handelingen aan.
De handgreep
De handgreep is verkrijgbaar in verschillende houtsoorten. De houtsoorten zijn bestemd tegen extreme omstandigheden. Wil je het hout op zijn mooist houden dan raden we je aan om het om de zoveel tijd in te smeren met wat olie. Het beste gebruik je hiervoor een zo neutraal mogelijke olie. Minerale olie is goedkoop, geeft geen geur af en plakt niet.
Het Lemmet
Het mes kan gewoon onder de kraan, desnoods met zeep gewassen worden. Droog het hierna zorgvuldig en doe een druppel olie bij het begin van het lemmet. Haal het mes een aantal keer langs een aanzetstaal om eventuele bramen weg te halen
Opinel Carbon zakmes
De carbon zakmessen van Opinel hebben iets meer onderhoud nodig dan de rvs versies.
Het Handvat
Het handvat is hetzelfde als de rvs zakmessen dus je kan dezelfde handelingen uitvoeren met minerale olie
Het Lemmet
Het carbon lemmet is gevoelig voor roest. Het is dan ook aan te raden om het mes gelijk af te vegen na het snijden van vochtige of zure producten. Zo kan het zuur of de vocht niet gaan werken en roestvlekken veroorzaken.
Mocht je toch roest krijgen op het mes dan kun je dit verwijderen door met een heel fijn schuurpapiertje over het lemmet te gaan. Zodra je het roest weg hebt gehaald dien je het mes goed af te wassen, af te drogen en in te smeren met minerale olie.
Let wel op dat je niet altijd alle roest kan wegkrijgen. Dit hoort bij het uiterlijk van een carbon mes en geeft het mes karakter
Haal het mes regelmatig langs een aanzetstaal om bramen weg te halen en ervoor te zorgen dat het mes optimaal scherp blijft.
Ik krijg het mes niet meer open!
Het kan zijn dat na verloop van tijd het mes niet open is te krijgen. Hier is een handige tip voor. Controleer eerst of de Virobloc vergrendeling niet dichtgedraaid is. Indien deze gewoon open staat pak dan het mes en zorg dat het met de achterkant naar voren in je hand zit. Geef het mes nu een tik op een harde ondergrond zoals een tafel of iets anders.
Hierdoor zal het mes een klein beetje open schieten en kun je het mes nu normaal openen. Doe voor de zekerheid een druppel olie tussen het handvat en het lemmet en je mes werkt weer perfect.
Laat van je horen!
Reactie