Tondeuse Keuzehulp

 

Op zoek naar de beste tondeuse/trimmer?

Je wilt de beste tondeuse of trimmer kopen maar welke model is het beste voor jou? Met deze keuzehulp maken we je zoektocht een stukje makkelijker. We hebben de belangrijkste vragen op een rijtje gezet samen met de uitleg over de mogelijkheden.

1. Tondeuse, trimmer of toch een shaver

Tondeuse
Het belangrijkste verschil tussen een tondeuse en een trimmer is het snijmes. Deze is bij een tondeuse een stuk breder (meestal 46 mm). Hierdoor scheer je sneller stukken haar, ideaal voor je hoofdhaar dus. Omdat een tondeuse meestal groter is kan er ook een sterkere motor in. Dit verschil merk je vooral wanneer je krullend of stug haar hebt.


tondeuseTrimmer
Een trimmer wordt vooral gebruikt voor het bijscheren van baard- en lichaamshaar en om contouren bij te werken. Door het compacte en lichte formaat ben je wendbaarder met een trimmer. Het snijmes is minder breed dan dat van een tondeuse waardoor je makkelijk detail kunt scheren. Dat is ook de reden dat de trimmer bij de kapper wordt gebruikt voor contouren, details in het hoofdhaar en baardhaar.


trimmerScheerapparaat
De shavers zijn speciaal gemaakt voor de perfecte afwerking. Dankzij de scherpe messen en de dunne folie scheren deze machines 0.1 mm kort. Perfect voor het afwerken van je fades en het scheren van je nekhaar. Omdat de shavers zo kort scheren zijn ze niet te gebruiken bij langer haar. Je gebruikt ze dus naast je normale tondeuse of trimmer.


shaver
Eigenschappen Tondeuse

  Breed snijmes

  Sterkere motor

  Beter voor lange baard

  Zwaarder

  Minder geschikt voor details

Eigenschappen Trimmer

  Smalle snijmes

  Licht en wendbaar

  Meestal snoerloos

  Scheert minder snel

  Minder krachtige motor

2. Waarvoor wil je de machine gebruiken

Hoofdhaar
Wil je je hoofdhaar bijhouden? Dan kun je het beste voor een tondeuse kiezen. Tondeuses hebben een breder snijmes (40 tot 46 mm), en een krachtige motor waardoor je moeiteloos door je hoofdhaar gaat. Zo kun je binnen enkele minuten weer helemaal fris voor de dag komen


hoofdhaar scherenGezichtshaar (stoppels) / nekhaar
Glad, stoppels of een paar dagen baard. Daarvoor is een trimmer de beste keus. Dankzij het smallere snijmes (rond de 30 mm) en het compacte design ben je heel wendbaar en kun je heel precies scheren. Wel zijn de machines minder sterk waardoor ze minder goed werken bij een baard die langer is dan 1 cm


gezichtshaar scherenBaard
Voor het bijhouden van een baard die langer is dan 1 cm raden we een tondeuse aan. Baardhaar is namelijk het stugste haar op je lichaam. Vooral als het langer is kan het moeilijk zijn dit goed te scheren. Je hebt daarvoor een krachtige motor nodig en goede messen. Een ander voordeel is dat je bij een tondeuse meer keuze hebt uit opzetkammen met diverse lengtes.


baard scheren

3. Welk merk moet je kiezen?

Wahl vs Moser Tondeuse en trimmers

Er zijn veel producenten, maar we verkopen alleen Wahl en Moser . De tondeuses en trimmers worden door talloze professionele kapsalons gebruikt en hebben een uitstekende kwaliteit voor een scherpe prijs.

Zowel het Amerikaanse Wahl als het Duitse Moser maken zeer degelijke machines met messen die langdurig scherp blijven. Bovendien zijn alle onderdelen van deze machines los te krijgen en kunnen we de machines in ons eigen reparatiecentrum repareren. Zo vervangen we wekelijks snijmessen, accu's, snoeren, behuizing en oplaadstations.

Wahl en Moser
Doordat Wahl en Moser veel samenwerken, combineren ze het beste uit twee werelden en zijn ze zo goed als gelijkwaardig op het gebied van kwaliteit. Toch zien we dat ze nog wel hun eigen specialiteit hebben behouden. Zo is Wahl net iets beter in het maken van tondeuses met snoer, terwijl Moser net iets beter is in het maken van trimmers en tondeuses met een accu. En aan de merkentrouw van onze klanten merken we: eens een Moser, altijd een Moser en inderdaad.... eens een Wahl, altijd een Wahl

Eigenschappen Wahl:

  Beste keuze in tondeuses met snoer

  Goedkopere modellen (vanaf € 19,95)

  Veel mogelijkheden in opzetkammen

Eigenschappen Moser:

  Strak design

  Duitse degelijkheid

  Rustig in gebruik (stiller)

4. Professioneel of een consumentenmodel?

consumenten tondeuse vs professionele tondeuse

Zowel Wahl als Moser hebben eigenlijk twee verschillende kwaliteiten, namelijk de voordelig geprijsde consumentenmodellen en de duurdere onverslijtbare professionele tondeuses en trimmers. De kracht van beide leveranciers ligt in de professionele machines. Hiermee onderscheiden ze zich in de rest van de markt op het gebied van kracht, scheerkwaliteit en levensduur.

Professionele modellen
De professionele tondeuses en trimmers beginnen bij ca. € 72 voor bijvoorbeeld een Wahl Super Taper, of Wahl Balding Clipper. Deze bedraade modellen van Wahl gaan bij normaal gebruik makkelijk 30 jaar mee en zijn eigenlijk onverwoestbaar.

Consumenten modellen
De consumentenmodellen zijn verkrijgbaar vanaf ca. € 19,95. Het voordeel van deze tondeuses en trimmers is dat de expertise van de professionele series hierin is gebruikt. Hierdoor is de scheerkwaliteit stukken beter dan die van talloze concurrenten.

Ons advies
Hou je van duurzame kwaliteit? Dan adviseren we je de professionele series.
De meerprijs verdien je absoluut terug door de langere levensduur.

Eigenschappen consumentenmodel:

  Voordelige prijs vanaf ongeveer € 20,-

  Gebruik gemaakt van expertise bij duurdere modellen

  Goede scheerkwaliteit t.o.v. concurrenten

  Kortere levensduur dan professionele modellen

  Minder losse onderdelen verkrijgbaar

Eigenschappen professionele modellen:

  Motoren zijn sterker en rustiger (minder trilling)

  Behuizing is sterker

  Hogere kwaliteit snijmessen blijven langer scherp

  Langer snoer

  Langere levensduur

  Makkelijk onderdelen te vervangen / repareren

  Duurder in aanschaf (vanaf ca. € 72,-)

5. Bedraad of Draadloos (of allebei)?

bedraade tondeuse of draadloze trimmer

Bij het kiezen van een tondeuse is bedraad of draadloos ook een belangrijke keuze. Scheer je altijd op een plek waar een stopcontact zit? Kies dan voor bedraad. Draadloze modellen zijn overal te gebruiken maar er zit meer technologie in waardoor deze kwetsbaarder is. Ook worden de accu's na verloop van tijd minder en zul je vaker moeten opladen.

Een voordeel van Wahl en Moser is dat de accu's eigenlijk altijd los te koop zijn. Er zijn ook modellen die draad en draadloos te gebruiken zijn. Bij deze modellen hoef je geen keuze te maken en kun je gelijk met draad doorscheren wanneer je accu op is.

Eigenschappen besnoerde tondeuse

  Enorm krachtig

  Constante kracht van de motor

  Geen last van accu's die op gaan

  Stopcontact moet in de buurt zijn

Eigenschappen draadloze tondeuse:

  Meer bewegingsvrijheid

  Overal te gebruiken

  Accu's zijn te vervangen

  Lithium accu laad snel op

  Minder kracht dan de bedraade

  Kwetsbaarder

6. Verstelbaar of met opzetkam?

Verstelbaar
De meeste tondeuses hebben de mogelijkheid om de scheerlengte in te stellen op de gewenste lengte van 0.7 tot 3.5 mm (afhankelijk van het model).

Dit stellen kan op 2 manieren gebeuren. De meest voorkomende is de verstelhendel aan de linkerkant van het snijmes. Hiermee kun je traploos de lengte instellen.

Er zijn ook modellen waarmee je de lengte insteld via een schuifknop aan de achterkant van het snijmes. Deze hebben dan een aantal trappen waar je uit kunt kiezen. Je bent hierdoor minder flexibel maar je weet wel altijd precies hoe kort je het scheert.


Met verstelhendel scheren tot op de millimeter nauwkeurigOpzetkammen
Naast het verstellen van de snijmessen kun je met opzetkammen de scheerlengte verder vergroten. De meeste tondeuses komen met meerdere opzetkammen die je op de machine klikt / schuift. Er zijn ook modellen waar een verschuifbare opzetkam bijzit. Zo kun je met één kam diverse lengtes scheren.


de verschillende opzetkammenZo kort mogelijk kaal scheren?

Wil je zo kort mogelijk scheren? Kijk dan naar de Wahl Balding Clipper of de consumentenvariant Wahl Close Cut Pro. Deze machines hebben extra dunne mesjes waarmee je echt superkort scheert. Er zit alleen geen verstelhendel op deze modellen. Mocht je dus willen variëren dan zul je opzetkammen moeten gebruiken.


je hoofd kaal scherenDe beste modellen voor jou uitgezocht

Top 3 popuairste tondeuses en trimmers

We hebben een selectie gemaakt van de meest populaire tondeuse en deze gesorteerd op toepassing. Maak een keuze uit de volgende toepassingen en je weet gelijk wat de 3 beste keuzes zijn.
Beste allround tondeuse met draad

Dit zijn de populairste tondeuses. Perfect voor het bijhouden van je hoofdhaar (en eventueel je baard). Met de verstelhendel kun je makkelijk schakelen tussen 0.7 en 3 mm. Wil je het liever langer houden? Dan kun je één van de vele opzetkammen gebruiken. Het voordeel van een bedrade tondeuse is dat deze krachtiger is en altijd constante kracht blijft leveren.


Wahl Legend Five Star Tondeuse

Wahl Legend

Krachtigste tondeuse met premium opzetkammen
Wahl Elite Pro Tondeuse

Wahl Elite Pro

Sterkste thuistondeuse met premium opzetkammen
Wahl Deluxe Chrome Pro Tondeuse en Trimmer

Wahl Deluxe Chrome Pro

Ideale set voor de starterBeste allround tondeuse draadloos

Wil je overal kunnen scheren en niet afhankelijk zijn van een stopcontact? Dan zijn de volgende modellen het meest geschikt. Deze kun je namelijk draadloos en bedraad gebruiken. Zo kun je altijd en overal scheren.

Wahl Cordless Super Taper Tondeuse

Wahl Cordless Super Taper

De klassieker nu draadloos
Moser Chromstyle Pro Tondeuse

Moser Chromstyle Pro

Krachtig, rustig en zeer precies
Moser Neo Tondeuse

Moser Neo

De Chromstyle in een simpele behuizingBeste Tondeuse voor een fade / opscheer

Voor het maken van een goede fade moet je de tondeuse zeer precies en traploos kunnen verstellen. De volgende modellen zijn speciaal gemaakt voor het maken van de strakste fades.


Wahl Cordless Magic Clip Tondeuse

Wahl Cordless Magic Clip

Draadloos met speciaal fade crunch mes
Wahl Magic Clip Tondeuse

Wahl Magic Clip

Bedraad met speciaal fade mes
Wahl Legend Five Star Tondeuse

Wahl Legend

Bedraad met extra fijn snijmesBeste Trimmers voor details

Nekhaar, bakkebaarden, of de details in je haar / baard. Met een goede trimmer kun je super precies werken. Een goede trimmer heeft korte en scherpe messen. Er worden wel opzetkammen meegeleverd maar je gebruikt het vooral zonder. Deze modellen werken bedraad zodat ze extra krachtig zijn.

wahl cordless detailer

Wahl Cordless Detailer

De populairste trimmer nu draadloos
Wahl Detailer T-Wide (Nieuwe Versie)

Wahl Detailer Extra Wide

De klassieker met extra breed mes
Wahl Hero Trimmer

Wahl Hero

Super compacte trimmerBeste draadloze trimmer voor details

Wil je details scheren zonder last te hebben van een draad? Dan zijn dit de populairste modellen. Ondanks dat ze niet bedraad zijn hebben deze modellen genoeg kracht om alle stylen zeer precies af te werken.


Wahl Beret Trimmer Zwart

Wahl Beret

Draadloos met zeer precies snijmes
Moser T-Cut Trimmer

Moser T-Cut

Extra krachtig met breder snijmes
wahl cordless detailer

Wahl Cordless Detailer

De populairste trimmer nu draadloosBeste trimmer gezichtshaar (korte baard & snor)

Voor het bijhouden van je baard of snor kun je kiezen voor een tondeuse of een trimmer. Is je baard niet lang (minder dan 1 cm) dan kun je een draadloze trimmer kiezen. De volgende modellen zijn speciaal gemaakt voor het bijhouden van een baard.

Wahl Lithium Ion trimmer

Wahl Lithium Ion+

Extra veel opties
Wahl Lithium Ion+ Advanced trimmer

Wahl Lithium Ion+ Advanced

Complete verzorging voor alle haren
Wahl Lithium Ion+ Vario Trimmer

Wahl Lithium ion Trimmer

Betaalbare kwaliteitBeste tondeuse voor een langere baard (meer dan 1 cm)

We krijgen vaak de vraag wat de beste trimmer is voor een baard. Maar voor een lange baard is een trimmer eigenlijk niet geschikt. Baardhaar is namelijk het stugste haar op je lichaam. Hierdoor is een trimmer meestal niet krachtig genoeg.

Een ander nadeel van trimmers is dat ze geleverd worden met vrij korte opzetkammen (meestal tot 10 mm). Dit is natuurlijk te kort voor een glorieuze baard. Bij tondeuse heb je de keuze uit opzetkammen tot 3,6 cm.

Dus wil je een baard laten staan die langer is dan 1 cm? Dan is de beste keus een goede tondeuse. Hieronder enkele aanraders.


Andis Cordless USPro Li

Andis Andis UsPro Li

Draadloze tondeuse met 9 opzetkammen
Wahl Elite Pro Tondeuse

Wahl Elite Pro

Bedrade tondeuse met 10 opzetkammen
Moser 1400 Tondeuse

Wahl Moser 1400

Scherp geprijsd en zeer fijne messenZo kaal mogelijk

Wil je het liefst zo kaal mogelijk? Dan kun je het beste voor de Balding clipper kiezen. De messen zijn extra fijn waardoor ze heel kort scheren (0.4 mm). Ze zijn niet verstelbaar maar je kan eventueel opzetkammen gebruiken.


Wahl Balding Clipper Tondeuse

Balding Clipper

Extra sterke motor en scherpere snijmessen

Perfecte afwerking

Met deze shavers / scheermachines kun je 0.1 mm kort scheren. Deze machines gebruik je bij kort haar om zo kaal mogelijk te scheren. Ideaal voor het afwerken van je fades, nekhaar en details.


Andis Profoil Lithium Shaver

Andis Profoil Shaver

mesjes en folie los vervangbaar
Wahl Finale Five Star Shaver

Wahl Finale Shaver

mesjes en folie los vervangbaar
Wahl Travel Shaver

Wahl Travel Shaver

Niet vervangbaarWat onderscheid een goede tondeuse

Er zijn veel verschillende merken en kwaliteiten op de markt. Maar vraag iedere serieuze kapper en ze zullen altijd met dezelfde namen komen namelijk Wahl, Moser en Andis. Hoe komt het dat deze merken zoveel meer aanzien en bekendheid hebben dan andere merken zoals Babyliss, Philips, Braun, Remington?

Het beste staal
Je kan een tondeuses wel supersterk maken, als de messen niet goed zijn wordt het geen pretje om te scheren. En daar zit dan ook een groot verschil in. Een goed snijmes kan scherp geslepen worden en blijft dat ook. Dat is alleen mogelijk als je hoog kwaitelit staal gebruikt.

De messen van deze grote merken worden gemaakt van goed staal dat versterkt wordt met koolstof. Hierdoor krijgen de messen een hogere hardheid en blijven ze dus langer scherp.

Hierna worden de messen geslepen. Ze worden in driehoekjes geslepen en krijgen aan de onderkant uitsparingen die het haar naar de messen geleid.

wahl, moser en andis vs de rest

Hoe de goedkopere merken het doen
De andere merken maken gebruik van aanzienlijk lager kwaliteit staal. Dit bespaart namelijk een hoop geld.

Titanium, Keramisch en andere marketing termen
Er wordt vaak met grote marketing termen gesproken om de kwaliteit meer te laten lijken dan het is. Zo lees je vaak over titanium messen. Klinkt leuk maar het is niets meer dan een coating over het mes dat snel afbladderd en verdwijnt.

Sommige merken hebben tondeuses met een keramisch snijmes. Kermamisch is veel harder dan staal. De messen zouden in theorie veel langer scherp blijven maar door de hoge hardheid zijn ze ook veel broser. In de praktijk betekend dit dan ook vaak dat er stukken van de messen afbreken.

Slijpwijze
Ook het slijpen wordt op bespaard. In de meeste gevallen worden de tanden erin gestanst. Dit is natuurlijk geen echte slijpwijze en zal nooit zo scherp en mooi glad scheren als geslepen messen.