Hoe kies ik een keukenmes?

wij helpen je bij het kiezen van een mes

Hou je van koken en snij je nog met een goedkoop of bot mes? Dan wordt het tijd voor een mooi keukenmes! Als speciaalzaak hebben we een zeer ruim assortiment keukenmessen!

Met een goed en scherp mes snij je sneller en veiliger. Bovendien wordt snijden echt een plezier!

Ben je nieuw in de wereld van keukenmessen en zoek je informatie die je helpt bij het maken van een keuze? Op deze pagina vind je handige informatie die je helpt te begrijpen waar je je keuze van af kan laten hangen.

Natuurlijk ben je van harte welkom in onze winkel! Hier kun je de messen voelen en zien (ruiken mag ook) en kunnen we je persoonlijk adviseren. Is dat lastig, dan zijn we ook bereikbaar via telefoon, mail of WhatsApp.

We behandelen in dit artikel de volgende onderwerpen:

  1. Mes of messenset?
  2. Opbouw van een mes
  3. Europees of Japans?
  4. Wat kost een goed keukenmes?

1. Mes of messenset

Uiteindelijk heb je in de meeste keukens meer dan één mes nodig. Verschillende messen zijn voor verschillende taken handig. En je kunt daardoor verschillende handelingen achter elkaar doen zonder dat je steeds je mes hoeft schoon te maken (om het afgeven van smaak te voorkomen).

Bij de aanschaf van een mes kun je je afvragen of je wilt beginnen met één mes en daarna gaat uitbreiden. Of dat je juist meteen een set van twee of meer messen neemt. Vaak kiest men om eerst een koksmes te nemen en later uit de breiden om zo in eerste instantie een mooier en duurder koksmes te kunnen kiezen. Zo kun je de aanschaf over langere termijn uitspreiden.

Hieronder staat op een rij de vier meest gekozen messen, op volgorde van populariteit.

Koksmes / Gyuto / Santoku

Het eerste mes dat meestal gekozen wordt is een koksmes (of gyuto bij Japanse messen) of santoku. Dit is het meest veelzijdige mes in de keuken. Door de breedte van het lemmet kun je met het mes goed snijbewegingen maken langs je vingers. Door de lengte van het mes (gemiddeld 20cm) kun je grote hoeveelheden in een snijbeweging verwerken. Keukenmessen heb je in handzame varianten met een lemmet van 16 tot 20 cm. Het meest gangbaar is een koksmes van 20cm. Professionele koks kiezen meestal voor 23cm.

Officemesje / Petty

Als uitbreiding op een koksmes is een klein mesje (ook wel officemesje) voor kleine taakjes erg handig. Deze gebruik je bijvoorbeeld voor kleine snijbewegingen bij groenten en fruit.

Vleesmes

Als derde uitbreiding kiest men vaak voor een vleesmes. Een vleesmes (of trancheermes) heeft een minder breed lemmet dan een koksmes. Hierdoor blijft het vlees minder plakken aan het lemmet waardoor je er makkelijker doorheen snijdt en mooiere plakjes krijgt.

Broodmes

Mocht je vaak (vers) brood eten, dan is een goed broodmes een genot om mee te werken. Eindelijk geen verkruimelde plakjes meer, maar mooie, intacte sneetjes brood. Door de kartel snijdt een broodmes ook door hard brood als een mes door warme boter.

 

2. Opbouw van een mes

Hier lees je over de onderdelen waaruit een mes is opgebouwd. Als je een keuze aan het maken bent voor een mes dan zul je met name kijken naar:

  • het heft: materiaal en vorm
  • het lemmet: dun of dik, lang of kort
  • de krop: volledig of half.

alle delen van een mes


Heft / Handvat / Handgreep

Een goed heft is ergonomisch gevormd en heeft geen ongevulde naden waar vuil in kan gaan zitten. Het heft kan gemaakt zijn van hout, kunststof of staal. Sommige materialen, bijvoorbeeld bijzondere houtsoorten, beïnvloeden de prijs van het mes.

Het lemmet

Dit is het gedeelte van het mes dat snijdt.

De vorm van het lemmet is afhankelijk van de taak van het mes. Zo heeft het koksmes een breed en lang lemmet terwijl een fileermes een flexibel, dun en smal lemmet heeft.

Krop

De krop vormt de overgang van het lemmet naar het handvat.

Er zijn verschillende soorten kroppen. Meestal zie je een volledige krop of een halve krop. De krop zorgt voor goede balans van het mes en beschermt je hand zodat deze niet over het lemmet glijdt. Bij een volledige krop heeft de hiel van het lemmet een verdikking. Deze is niet scherp en je kunt hier niet mee snijden.

Het nadeel van een volledige krop is dat het in de weg zit bij het slijpen. De nieuwere messenseries hebben tegenwoordig geen volledige krop meer waardoor je met het gehele snijvlak kunt snijden.

Voor meer over de benaming van de onderdelen van een mes, klik hier

 

3. Europees of Japans

De meeste messen komen uit Duitsland, Frankrijk of Japan. Tussen een Duits, Frans en Japans koksmes zijn duidelijke verschillen te benoemen. Daarnaast kennen Japanse keukenmessen ook nog heel specifieke soorten, zoals een deba, nakiri of yanagiba.

Europese messen

Voorbeeld van een Duits mes

Europese messen zijn dikker en van minder hardere staalsoorten dan Japanse messen. Hierdoor zijn ze minder broos en vergeeflijker in het gebruik (minder snel schade en iets makkelijker te slijpen).

De combinatie van het minder harde staal en het dikkere lemmet zorgt ervoor dat je de messen voor nagenoeg elke snijklus kunt gebruiken. Je hoeft minder bang te zijn dat ze beschadigen.

Door het zachtere staal blijven Europese messen wel minder lang scherp en geven ze niet hetzelfde snijgevoel als een Japans mes.

Zoek je een mes waar je alles mee kunt snijden? Dan is een Wusthof of Zwilling de beste keus.


Japanse messen

Voorbeeld van een Japans mes

Een belangrijk kenmerk van Japanse messen is dat deze gemaakt zijn van hardere staalsoorten. Hierdoor kan het lemmet dunner worden gemaakt. Ook staat deze hardheid toe dat ze onder een scherpere hoek geslepen worden (15 graden in plaats van 20 graden bij Europese messen).

Een logisch gevolg van een dunner lemmet dat onder kleinere hoek geslepen wordt is dat je minder weerstand ondervindt tijdens het snijden. Japanse keukenmessen bieden daardoor een ongekend snijplezier. Als nadeel zijn ze wel brozer; gevoeliger voor schade en moeilijker te slijpen.

Kortgezegd kun je stellen dat Japanse messen echt voor liefhebbers zijn die zorgvuldig met messen om gaan.

Een goed Japans koksmes hoeft niet duurder te zijn dan een Europees mes. Onder de Japanse koksmessen bestaan wel exemplaren voor de echte liefhebbers en zelfs verzamelaars. Deze messen kunnen in prijs oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Lees hier meer over Japanse en Duitse messen

 

4. Wat kost een goed keukenmes?

Vaak speelt de prijs ook een rol bij je keuze voor een keukenmes. “Hoeveel moet een goed mes kosten?”, vraag je je misschien af. Dit is eigenlijk geheel afhankelijk van de verwachting die je hebt.

De prijs van een keukenmes wordt bepaald door de kwaliteit of exclusiviteit van de gebruikte materialen en de hoeveelheid handelingen die nodig zijn om het mes te maken. Denk hierbij aan de gebruikte staalsoort, het materiaal van het heft en het afwerkingsniveau.

Heb je op dit moment een keukenmes van de Ikea of van een spaaractie bij de supermarkt? Ten opzichte daarvan hebben wij een aantal modellen van een paar tientjes waar je dan al verbetering aan zult ondervinden. Zie bijvoorbeeld de Kazoku Nisei messen. Iedere stap die je vervolgens omhoog doet in prijs, komt dus ten goede van kwaliteit de gebruikte materialen en afwerking.

Ben je op zoek naar een gunstige verhouding tussen prijs en kwaliteit? Kijk dan eens naar de Kazoku lijn.

Wil je meer lezen over keukenmessen? Bekijk dan onze keukenmessen encyclopedie.