Advies & Tips

Japanse Messen: Onderhoud en Tips

Japanse messen zijn vaak gemaakt van zeer hard en dun staal, hierdoor snijden ze verfijnder en blijven ze langer scherp. Ze hebben echter ook enkele nadelen.

Het grootste nadeel is dat ze fragiel zijn. Het harde staal zal eerder breken dan buigen. Dit kun je voorkomen door geen harde producten, zoal vlees met botjes, bevroren producten, kaas of harde broodkorsten te snijden.

Maar ook bij groentes kan het soms fout gaan, een harde grote pompoen of een knoflookje met een hard stukje kan ervoor zorgen dat het mes gaat chippen.

Goede snijtechniek

De juiste snijtechniek is hierbij belangrijk. Snij nooit met een wrikkende beweging maar in een soepele rechte beweging naar beneden. Zo voorkom je dat er zijwaartse spanning op het mes ontstaat. Met deze techniek kun je ook hardere groentes snijden. Lijkt het alsof het mes vast zit en kom je met moeite door het product? Trek dan het mes terug met een omgedraaide snijbeweging en snij daarna weer naar beneden. Zo komt het mes los te zitten en kun je met minder frictie doorsnijden. 

Niet schrapen

Heb je de ingrediënten gesneden en wil je ze van je snijplank afhalen? Schraap dan niet met de scherpe kant van het mes. Hierdoor kan de snede beschadigen. Gebruik voor het verplaatsen van het gesneden voedsel de achterkant van het lemmet. Het is even wennen, maar het werkt net zo goed en je mes blijft er langer scherp door.

De juiste snijplank

De kwaliteit van de snijplank is ook belangrijk. Het juiste materiaal is zachter voor de harde kern van het mes. Daarom raden we een snijplank van kunststof of zachter hout aan. Deze veren namelijk mee tijdens het snijden.

snijplanken

Lees meer over snijplanken

Onderhouden en opbergen

Was na gebruik het mes met de hand af. Gebruik hiervoor de zachte kant van de spons, water en een beetje sop. Droog het goed daarna af en berg het dan veilig op. Je kunt hierbij kiezen voor een messenblok, of een magneetstrip aan de muur. Heb je hier geen ruimte voor en wil je ze in een lade bewaren? Gebruik dan altijd een mesbeschermer of bewaar ze in het meegeveleverde doosje. 

global messenmagneet

Lees meer over de opbergopties

Zijn Japanse messen zo fragiel?

Nu lijkt het misschien zo dat de messen extreem fragiel zijn. Maar door deze tips te volgen zul je jarenlang plezier hebben van je Japanse mes. We geven alleen liever iets teveel tips dan net te weinig.

Beschadigd Mes repareren

Is er toch iets fout gegaan en heb je een beschadiging in je mes? Dan kunnen we het meestal voor je herstellen. Stuur dan een foto van de beschadiging vial WhatsApp of mail, we kunnen dan gelijk laten weten wat er mogelijk is.

Messen repareren

Messen van Carbon staal

Messen van Carbon staal hebben iets meer onderhoud nodig. Lees daarom het volgende artikel om je carbon messen in optimale staat te houden.

Carbon Messen Onderhouden

Opmerkingen

Laat van je horen!


Dit product is uitverkocht. Vul hier je email adres in en we sturen je vrijblijvend een mail zodra het weer op voorraad is.

Email