Monolith - De beste kamado's

De complete monolith collectie

Monolith Kamado: grillen op een hoger niveau

De Monolith is een keramische barbecue waarin je kan grillen, stoven, bakken, roken, braden en barbecueën. Doordat je met deze multi-inzetbare topper kunt blijven experimenteren, maakt het van barbecueën een culinair avontuur.

De Monolith is een kamado (spreek uit als: ka-má-do), gebaseerd op de 3000 jaar oude Aziatische kleioven. Letterlijk vertaald uit het Japans betekend kamado: fornuis of oven. De Amerikanen kwamen in aanraking met de kamado toen het Amerikaanse leger in Japan gestationeerd was. Ze waren zo onder de indruk van de smaak die de kleioven aan vlees gaf dat ze het idee meenamen naar Amerika. Daar is het de afgelopen jaren geperfectioneerd en heeft het de vorm van een keramisch ei gekregen.

De voordelen van Monolith

Het voordeel van de Monolith is dat deze is gemaakt van een zeer hoge kwaliteit keramiek. Hierdoor kan deze binnenin extreem heet worden (tot wel 400 graden Celsius) terwijl deze aan de buitenkant redelijk koel blijft. Het keramiek neemt de warmte op en straalt deze ook weer uit. Zo komt de warmte van alle kanten op het gerecht in plaats van alleen de onderkant, zoals bij een normale barbecue. Ook blijft het vocht in de kamado, waardoor (bijvoorbeeld) vlees minder uitdroogt en lekker sappig blijft.

Monolith is de enige kamado op de markt met een speciale toevoer voor rookhout. Daarbij zijn alle schroeven en bouten van roestvrijstaal, zodat deze nooit zullen roesten. Zo zijn de schroeven van de Big Green Egg kamado's van vertint staal.

De perfecte temperatuur

Je hebt natuurlijk niets aan een grill die extreem heet wordt, en je de temperatuur niet kunt regelen en controleren. Bij de Monolith is de temperatuur in te stellen met de schuif aan de voorkant en de margrietschijf aan de bovenkant. Door deze openingen verder open te draaien/schuiven loopt er meer zuurstof door de barbecue. Hierdoor zullen de kolen harder branden en zal de barbecue heter worden. Door de openingen meer te sluiten zal er minder zuurstof binnen de kamado stromen en zal de temperatuur dalen. Eenmaal gewend aan het werken met de Monolith is deze perfect in te stellen tussen de 80 en 400 graden.

De temperatuur op de Monolith is makkelijk in te stellen

Door de deksel dicht te houden ontsnapt er geen vocht uit de kamado. Het vlees en gevogelte blijft zo heerlijk mals en sappig. Wil je juist even het vlees goed dicht schroeien, dan doe je de schuif aan de onderkant van de Monolith helemaal open en binnen enkele minuten heb je de mooiste grillstrepen. Door gebruik te maken van een rub (kruidenmix) ontstaat er een lekkere gekarameliseerde laag op je vlees.

Low en Slow

Je hebt het vast wel eens gegeten of er in ieder geval van gehoord: pulled pork. Vlees dat urenlang gegaard is en je zonder enige moeite uit elkaar kunt trekken. Met de Monolith Grill is deze zogenaamde Low & Slow manier van bereiden makkelijk te behalen. De bijgeleverde Heat Diffuser (hitte schild) maakt het mogelijk om indirect te grillen. Door de Heat Defuser boven de voorkorf te plaatsen, kan je op lage temperaturen urenlang roken en garen. Dit gaat met een temperatuur tussen de 90 en 140 graden Celsius.

De verschillende manieren van barbecueen

Zuinig in gebruik

Door het ontwerp is de Monolith ook veel zuiniger dan normale barbecues. Je doet gemiddeld tot 35% langer met dezelfde hoeveelheid houtskool. Uiteraard is het belangrijk dat je kiest voor zuiver houtskool zonder chemicaliën. Met bijvoorbeeld 3 kg goede houtskool kun je tot wel 24 uur langzaam garen!

De Monolith is makkelijk instelbaar voor de verschillende manieren van grillen. Met de meegeleverde accessoires kun je de kamado optimaliseren voor roken, grillen, bakken en stoven. Hieronder een voorbeeld van de Monolith Classic.

Binnen 4 minuten de allerlekkerste pizza’s

Met de pizzaplaat bak je binnen 4 minuten een echte steenoven pizza, net als je normaal bij de Italiaan haalt. Door de hoge temperatuur wordt de korst snel knapperig zonder dat de saus en de groenten worden doorkookt. Hierdoor zal de pizza zijn smaak niet verliezen. Zelfs een simpele diepvriespizza wordt zo veel smakelijker.

Uniek rook toevoer systeem

Ten opzichte van andere merken heeft Monolith niet alleen de roestvrijstalen delen, de Monolith kent nog veel meer voordelen. In het midden van de kamado zit een opening voor rookhout. Hierdoor kun je tijdens het barbecueën rookmot (houtsnippers en kruiden) in de kamado doen, zonder dat je het ei open hoeft te maken en de grill hoeft te verwijderen. Zo verlies je geen warmte en geef je makkelijk extra smaak aan je gerechten.

Deze toevoer is één van de belangrijkste redenen waarom wij grote fans van de Monolith zijn. Door de verschillende rooksnipper toe te voegen maak je vlees, vis en groenten nog smakelijker.

Bekijk hier alle rookaccessoires

Makkelijk extra smaak toevoegen

In verschillende maten verkrijgbaar

De Monolith is verkrijgbaar in 3 verschillende maten, 2 verschillende kleuren en inclusief of exclusief het onderstel. De modellen zonder onderstel hebben in plaats van een onderstel 3 keramische voetjes waarmee de Monolith op zijn plaats gehouden wordt. De verschillende modellen zijn hieronder te zien.

De Junior: 32 cm, rood en zwart

De Junior is speciaal gemaakt voor mensen met een klein balkon of tuin. Ondanks het compacte formaat heeft de junior een grilloppervlakte van 32 cm. Dit maakt hem klein, maar fijn. De Junior heeft dezelfde functies en mogelijkheden als de Classic.

Zeer compleet geleverd

De Monolith barbecue wordt zeer compleet geleverd. In tegenstelling tot onder andere de Big Green Egg, krijg je bij de Monolith vrijwel alles meegeleverd wat je nodig hebt. Zo wordt elke Monolith geleverd met onder andere een indirecte grillsteen (de Heat Defuser) en de rookhout toevoer.

gratis hoes bij elke Monolith

Koop je een Monolith Classic of Le Chef bij ons? Dan krijg je gratis de originele hoes t.w.v. €79,-. Hiermee is je barbecue bestand tegen alle weersomstandigheden en kun je hem het hele jaar veilig buiten laten staan.

Wat zit er in de doos

Hieronder zie je alle onderdelen die standaard bij de Monolith geleverd worden. Klik op de foto's voor een uitvergrote versie met naam en uitleg van elk onderdeel. Alle onderdelen zijn los verkrijgbaar, dus mocht je ooit iets kwijtraken of kapot maken? Dan kun je bij ons terecht voor de originele onderdelen.

Beste prijs-Kwaliteitsverhouding

In de Duitse versie van Fire & Food magazine is er een uitgebreide test geweest met de Monolith, Kamado Joe, Big Green Egg en Primo. Ze waren bij de Monolith erg onder de indruk van de goede prijs-kwaliteitsverhouding. Dit komt omdat in tegenstelling tot andere merken, deze zeer compleet geleverd wordt en er geen concessies zijn gedaan op de kwaliteit van het materiaal.

Download hier de complete test

Veiliger in gebruik

De Monolith heeft, voor wat betreft de veiligheid, ten opzichte van de metalen barbecue's twee belangrijke voordelen. Bij een (dichte) kamado is er geen contact met de vlammen mogelijk. Als de kamado met uw huid in contact komt, dat zal het keramische steen niet tegen de huid plakken, wat wel gebeurd bij metalen barbecues.

Heb je nog vragen?

We hopen dat je met dit artikel een stuk wijzer bent geworden over de kamado’s. Heb je nog vragen? Of ben je zelf een barbecue expert en wil je nog wat tips doorgeven? Dan horen we het graag van je. Je kan een bericht achterlaten via de Chat met ons knop rechtsonder, of door ons te mailen naar info@meesterslijpers.nl, te bellen op 0206122824 of te WhatsAppen op 0206122824.

We horen graag van je!

Bekijk hier de complete collectie van Monolith