Informatie over koekenpannen

We helpen je met het zoeken naar de beste pan

Op zoek naar een koekenpan, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Dat is logisch, er is zoveel keuze als het gaat om materiaal en anti-aanbaklagen. Na het lezen van dit artikel weet je de belangrijkste verschillen en kun je makkelijker een keuze maken.

Anti-aanbaklaag of toch niet?

Dat is een belangrijke keuze. Een anti-aanbaklaag maakt het bakken van je gerechten een stuk makkelijker. Ook zijn pannen met deze laag makkelijker schoon te maken. Maar de lagen zijn wel gevoelig voor krassen en verliezen na verloop van tijd hun anti-kleefeffect.

Pannen zonder anti-aanbaklaag hebben iets meer aandacht nodig. Je hebt iets meer boter of olie nog en moet je iets meer opletten om te zorgen dat je voedsel niet aanbakt. Het grote voordeel is dat je wel op hogere temperaturen kunt bakken (bijvoorbeeld om een biefstuk mooi dicht te schroeien). Ook zijn ze duurzamer omdat ze makkelijk tientallen jaren meegaan en goed te recyclen zijn.


Ons Advies

We raden het aan om in ieder geval één pan zonder anti-aanbaklaag te hebben. Zo kun je altijd een perfecte biefstuk bakken of lekkere krokante aardappelschijfjes. Daarnaast raden we voor eiwitrijke gerechten of vis een anti-aanbakpan aan.


Kort samengevat

  • Geanodiseerde aluminium pannen hebben de best werkende anti-kleeflaag die het langst meegaat.
  • Keramische pannen bevatten geen PFAS, maar hebben een iets mindere anti-kleefeffect
  • Plaatstalen pannen en Gietijzeren pannen hebben geen anti-kleeflaag, maar gaan een leven mee en je krijgen een met gebruik een natuurlijke antikleeflaag
  • Roestvrijstalen pannen hebben geen anti-kleeflaag, maar gaan een leven mee en mogen in de vaatwasser.

Anti-aanbaklagen uitgelegd

Laten we het grootste probleem als eerst tackelen. Al onze pannen zijn PFTE en PFOA vrij. Zo hoef je niet bang te zijn dat onze pannen slecht voor je zijn. Wel zul je de keuze moeten maken uit de diverse lagen want daar zit nog wel verschil in.

Onze aanraders zonder PFAS

Zoek je een koekenpan  met anti-aanbaklaag zonder PFAS? Dan zijn dit onze favorieten

1.Le Creuset Les Forgees
2. Greenpan keramisch
3. TVS Natura

1. Keramische anti-aanbaklaag (Ceramic)

Koekenpannen met eer keramisch anti-aanbaklaag zijn gezond in gebruikt

Pannen met een keramische laag zijn populair omdat de antikleeflaag geen giftige chemische stoffen bevat en ze redelijk betaalbaar zijn. De keramische laag is een 'groene' laag dat gemaakt is van zand dat op hoge temperaturen is gebakken. Met groen bedoelen we dat er bij de fabricage sprake is van weinig chemische uitstoot.

De laag werkt goed en een eitje bakken (het beste test object) kan gewoon zonder boter (maar we raden altijd een beetje olie of boter aan). Ook schoonmaken gaat gemakkelijk met een beetje lauw water en een doekje erover heen halen.

Beter dan traditionele anti-kleeflagen?

Het nadeel is dat de anti-kleeflaag minder goed werkt als bij een traditionele pan. De laag behoudt ook minder lang zijn anti-kleefeffect, je zult de pan dus sneller moeten vervangen. Met een beetje voorzichtigheid zorgt deze keramische laag voor een fantastische koekenpan met een mooie prijs-kwaliteitverhouding.

Let wel goed op de dikte van de bodem en de keramische laag bij het kopen van een keramische koekenpan. Goedkopere varianten hebben een dunne laag en zullen hierdoor dus snel verslijten. 

Eigenschappen Keramische pannen

  Goede allround pan die voornamelijk bij eiwitrijke producten goed werkt

  Weinig onderhoud

  Minder sterk dan geanodiseerde of RVS pannen

  Minder lange levensduur

  Niet geschikt voor krokant bakken op hoge temperatuur

Onze favoriete keramische pannen zijn van Habonne en Greenpan
Bekijk hier alle keramische pannen


2. Nieuwe Generatie anti-aanbaklagen

Geanodiseerde koekenpannen zijn keihard en hebben een gezonde anti-aanbaklaag

Deze pannen hebben een traditionele laag, met andere woorden een kunststof laag,  met een sterk anti-kleefeffect. Ze zijn er van diverse fabrikanten met allemaal hun voor- en nadelen. Ze vallen onder de nieuwe generatie omdat ze geen PFOA bevatten (Die de eerdere lagen van Tefal wel bevatte).

Deze lagen hebben een extra sterke antikleefeffect die lang goed blijf. Ook zijn ze duurzaam (bij juist gebruik) en makkelijk schoon te maken.

Het nadeel is dat de lagen vaak met chemische toevoegingen gemaakt worden. Bij normaal gebruik merk je hier niets van maar als je de pan misbruikt, door hem te heet te laten worden of erin krassen, dan kan het zijn dat dit los komt.

Onze favoriete koekenpannen zijn gemaakt van geanodiseerd aluminium. Dit materiaal wordt onder andere gebruikt in de Les Forgees koekenpannen van Le Creuset en de Alu Pro van Demeyere.

Bij geanodiseerd aluminium is het aluminium bewerkt, waardoor het twee keer zo sterk is als RVS. Hierdoor is de koekenpan zo goed als slijtvast. Omdat het aluminium zo hard is gemaakt, heb je met deze pannen het beste van 2 werelden. De sterkte van RVS en de beste anti-aanbaklaag. Zo kun je bakken op hogere temperaturen, maar ook zonder moeite eiwitrijke gerechten bereiden.

Eigenschappen Geanodiseerd Aluminium pannen

  Sterke pannen die ook in de oven kunnen

  Mogen zelfs RVS spatels in gebruikt worden (hooguit oppervlakkige krasjes), hoewel we hout en silicone aanraden.

  Beter geschikt voor bakken op hoge temperaturen

  Weinig onderhoud

  Duurder dan keramische pannen

  Duurt wat langer voordat de pannen warm zijn

 Anti-aanbaklaag zal na verloop van tijd minder worden

Bekijk hier alle pannen van geanodiseerd aluminium

Onze Favorieten pannen met anti-aanbaklaag

le creuset les forgees

Le Creuset koekenpannen
Vernieuwd met een 4x sterkere anti-aanbaklaag. Uiteraard zonder PFOA en PFOS. Onze favoriet!

Bekijk hier de Le Creuset pannen

demeyere alupro

Demeyere Alu Pro
als beste getest door de consumentenbond. Sterke anti-aanbaklaag zonder PFOA.

Bekijk hier de serie

Plantaardige lagen

Naast keramische pannen hebben we ook de pannen met een plantaardige laag. Gemaakt zonder chemische stoffen (PFTA, PFAS en PTFE) en minder belastend voor het milieu. We verkopen deze pannen nu al een tijdje en de reactie zijn goed. Wel verwachten we dat deze pannen minder lang meegaan dan normale anti-kleefpannen. Of dat langer is dan keramisch moeten we nog zien.

Bekijk de pantaardige TVS pannen

3. Gietijzeren koekenpannen

gietijzeren koekenpannen gaan een  leven mee

Gietijzeren pannen zijn onze favoriete "gezonde" pannen. Gietijzer heeft e een geode warmtegeleiding en kan tegen hoge temperaturen. Het opwarmen van de pan duurt wat langer dan bij een RVS of aluminium pan, maar eenmaal op temperatuur houden ze deze hitte veel langer vast. Hierdoor kan er uren gestoofd worden op een klein vuurtje. 

Kwaliteit weegt wat

Gietijzer heeft als grootste nadeel dat het een zwaar materiaal is. Het is dan ook voornamelijk populair materiaal voor een braadpan. Ook de koekenpannen zijn uitstekend, maar door het zware gewicht wel wat moeilijker te hanteren.

Pannen van gietijzer zijn keihard, blijven tientallen jaren goed en trekken niet krom. Door deze hardheid mag je ze alleen niet laten vallen. Een gietijzeren pan is brozer dan een RVS of aluminium pan.

Geëmailleerd of oliën?

Gietijzeren pannen zijn er in verschillende vormen en kwaliteiten. Het belangrijkste verschil zit in de binnenzijde. Zo zijn ze bijvoorbeeld verkrijgbaar met of zonder beschermlaag. De variant zonder moet met de hand afgewassen worden (liefst zo min mogelijk sop) en daarna ingeolied opbergen. Door de olie ontwikkelt de pan een natuurlijke anti-aanbaklaag en wordt het staal beschermd tegen roest.

Onze favoriete merken in puur gietijzer zijn Lodge en Ronneby Bruk
Bekijk hier onze gietijzeren pannen

Er zijn ook gietijzeren pannen verkrijgbaar met een geëmailleerde laag. Emaille is een laag die gietijzer wordt aangebracht om deze te beschermen. Deze laag is gemaakt van gesmolten glas en deze is zowel kras- als roestbestendig.

Door deze laag hoef je de pan niet steeds weer in te oliën en kun je hem afwassen met afwasmiddel.

De emaillaag werkt dus niet alleen beschermend, maar is ook gebruiksvriendelijk. De laag is keihard, maar daardoor ook weer wat brozer. Hierdoor kunnen bij onzorgvuldig gebruik barstjes in de laag komen. Mocht dit gebeuren dan kun je de pan blijven gebruiken, alleen moet je het daar insmeren met olie.

Bekijk hier alle gietijzeren koekenpannen

Eigenschappen Gietijzeren pannen

  Goede warmtegeleiding

  Houden de hitte goed lang vast (braden en stoven)

  Geschikt voor bakken op hoge temperaturen

  Weinig onderhoud (zeker bij de geëmailleerde varianten)

  Zijn erg zwaar

Wil je meer weten over gietijzeren pannen? Bekijk dan de volgende pagina: Alles over gietijzeren pannen


4. Roestvrij stalen pannen (RVS)

RVS koekenpannen gaan een leven mee maar hebben geen anti-aanbaklaag

Pannen van roestvrij staal zijn populair voor o.a. het braden en bakken. Door het staal kunnen ze goed tegen hoge temperaturen. Omdat er geen kwetsbare antiaanbaklaag in zit mag je met stalen gereedschap werken. Het ontbreken van een anti-aanbaklaag maakt het bakken van  eiwitrijke gerechten moeilijker,  je zilt meer olie of boter moeten gebruiken. 

Meerdere lagen (3-ply, 7-ply?)

Tegenwoordig worden RVS koekenpannen vaak uitgevoerd met verschillende lagen. Dit kan variëren tussen 3, 5 of zelfs 7 lagen. De lagen hebben verschillende diktes en bestaan uit RVS en aluminium (bij de duurdere versies zelfs zilver of koper). De meerdere lagen staal zorgen voor een betere warmtegeleiding. 

Eigenschappen Roestvrijstalen pannen

  Uitstekend geschikt voor hoge temperaturen

  Goede warmte geleiding bij pannen met meer lagen

  Onverslijtbaar

  Geen anti-aanbaklaag

  Minder geschikt voor eiwitrijke gerechten

  Prijzige pannen door de verschillende lagen staal

Bekijk hier alle roestvrijstalen pannen


5. Plaatstalen koekenpannen

Plaatstalen koekenpannen krijgen een natuurlijke anti-kleeflaag

Een stalen koekenpan is voor 99% gemaakt van ijzer, dus een volledig natuurproduct. De pan heeft nieuw uit de winkel geen anti-aanbaklaag. Door de pan eerst te behandelen met olie ontstaat er een natuurlijke anti-aanbaklaag.

Kenmerkend aan deze pannen is dat het staal verkleurt. Een intensief gebruikte stalen pan is dan ook een "lelijke" pan met veel donkere verkleuringen. De pannen worden beter naarmate je ze meer gebruikt.

Natuurlijke anti-aanbaklaag

De pannen kunnen goed overweg met hoge temperaturen,  daardoor zijn ze ideaal voor het dichtschroeien van vlees. Door de natuurlijke anti-aanbaklaag zijn ze ook geschikt voor eiwitrijke producten.

Belangrijk is dat ze niet in de  vaatwasmachine mogen maar met de hand moeten worden afgewassen en goed gedroogd moeten worden. 

Eigenschappen Plaatstalen pannen

  Uitstekend geschikt voor hoge temperaturen

  Natuurlijke anti-aanbaklaag

  Goedkoop in aanschaf

  Onverslijtbaar

  Moet worden ingebakken, wordt zwart

  Redelijk zwaar qua gewicht

Bekijk hier alle plaatstalen pannen of Lees meer: Alles over plaatstalen pannen

Terug naar alle koekenpannen

Er zijn geen producten in deze categorie.