Informatie over koekenpannen

We helpen je met het zoeken naar de beste pan

Zie je inmiddels tussen de bomen ook het bos niet meer? Allerlei verschillende soorten materialen, wel of geen anti-aanbaklaag, een zware of lichte pan en ga zo maar door! Graag leggen we hieronder kort en krachtig de verschillen tussen al die koekenpannen uit, maar eerst even iets over welke pannen absoluut niet goed zijn.

Teflon is toch de beste anti-aanbaklaag?

Jarenlang is Tefal een van de populairste merken op het gebied van pannen geweest. Goedkoop, antiaanbaklaag en zelfs met handige rode punt. Dat de pan al snel krom trekt, ach daar kunnen we wel mee leven. Maar nu is gebleken dat de anti-aanbaklaag is verlijmd met schadelijke stoffen (PTFE), zijn veel mensen op zoek naar een gezonde koekenpan. Wij verkopen al jaren geen Tefal pannen meer, omdat wij geloven dat er betere en gezondere pannen zijn die niet veel duurder hoeven te zijn!

1. Keramische anti-aanbaklaag (Ceramic)

Koekenpannen met eer keramisch anti-aanbaklaag zijn gezond in gebruikt

Tegenwoordig is de keramische koekenpan erg populair, omdat het een goed en goedkoop alternatief is voor de Tefal koekenpan. Deze keramische koekenpannen zijn er al een aantal jaren. De keramische laag is een 'groene' laag. Dit betekent dat er geen giftige stoffen in de koekenpan zijn verwerkt en dat bij de fabricage sprake is van weinig giftige uitstoot.

De anti-aanbaklaag is heel goed en een eitje bakken (het beste test object) kan gewoon zonder boter. Ook schoonmaken gaat gemakkelijk met een beetje lauw water en een doekje erover heen halen.

Onbreekbaar toch?

Het nadeel van de keramische laag is dat het niet de sterkste laag is. Op reclames zie je ze met een hamer op de laag slaan, maar in het echt zou dit de laag erg beschadigen. Met een beetje voorzichtigheid zorgt deze keramische laag voor een fantastische koekenpan met een mooie prijs/kwaliteit verhouding.

Let goed op de dikte van de bodem en de keramische laag bij het kopen van een keramische koekenpan. Goedkopere varianten hebben een dunne laag en zullen hierdoor dus snel verslijten. 

Eigenschappen Keramische pannen

  Goede allround pan die voornamelijk bij eiwitrijke producten goed werkt

  Weinig onderhoud

  Minder sterk dan geanodiseerde of RVS pannen

  Minder lange levensduur

  Niet geschikt voor krokant bakken op hoge temperatuur

Onze favoriete keramische pannen zijn van Habonne en Sola – Bekijk hier alle keramische pannen


2. Geanodiseerd Aluminium

Geanodiseerde koekenpannen zijn keihard en hebben een gezonde anti-aanbaklaag

Onze favoriete koekenpannen zijn gemaakt van geanodiseerd aluminium. Dit materiaal wordt onder andere gebruikt in de Les Forgees koekenpannen van Le Creuset en de Alu Pro van Demeyere. Bij geanodiseerd aluminium is het aluminium bewerkt, waardoor het twee keer zo sterk is als RVS. Hierdoor is de koekenpan zo goed als slijtvast.

Keihard en gezond

De meerdere anti-aanbaklagen zijn gemaakt zonder gebruik van "giftige" stoffen zoals PTFE. Omdat het aluminium zo hard is gemaakt, heb je met deze pannen het beste van 2 werelden. Het krasvaste van RVS, tezamen met een goede anti-aanbaklaag. Hierdoor is deze staalsoort geschikt voor bakken op hoge temperaturen en eiwit rijke producten maar tevens gemakkelijk schoon te houden

Eigenschappen Geanodiseerd Aluminium pannen

  Sterke pannen die ook in de oven kunnen

  Mogen zelfs RVS spatels in gebruikt worden (hooguit oppervlakkige krasjes), hoewel we hout en silicone aanraden.

  Beter geschikt voor bakken op hoge temperaturen

  Weinig onderhoud

  Duurder dan keramische pannen

  Duurt wat langer voordat de pannen warm zijn

Bekijk hier alle pannen van geanodiseerd aluminium

Demeyere Alu Pro als beste getest door de consumentenbond.

In een recente vergelijk (juni 2018) kwam in een grote test met 90 koekenpannen van verschillende merken de Alu Pro als beste uit de test. De combinatie van de goede (gezonde) anti-kleeflaag en de bijzondere bodem zorgde ervoor dat hij de concurrentie achter zich liet.

Bekijk hier de serie

3. Gietijzeren koekenpannen

gietijzeren koekenpannen gaan een  leven mee

Gietijzeren pannen zijn vanwege de goede warmtegeleiding en de mogelijkheid om met hete temperaturen te werken perfect voor het braden en stoven van voedsel. Het opwarmen van de pan duurt wat langer dan bij een RVS of aluminium pan, maar eenmaal op temperatuur houden ze deze hitte veel langer vast. Hierdoor kan er uren gestoofd worden op een klein vuurtje. 

Kwaliteit weegt wat

Gietijzer heeft als grootste nadeel, dat het een zwaar materiaal is. Het is dan ook voornamelijk populair materiaal voor een braadpan. Ook de koekenpannen zijn uitstekend, maar door het zware gewicht wel wat moeilijker te hanteren.

De pannen van gietijzer zijn keihard en blijven tientallen jaren goed en trekken niet krom. Door deze hardheid mag je ze alleen niet laten vallen. Een gietijzeren pan is brozer, dan een RVS of aluminium pan.

Geëmailleerd of inoliën?

Gietijzeren pannen zijn er in verschillende vormen en kwaliteiten. Het belangrijkste verschil zit in de binnenzijde. Zo zijn ze bijvoorbeeld verkrijgbaar zonder beschermlaag. Deze variant moet goed ingeolied worden en mag je nooit vetvrij opbergen en ook niet reinigen met afwasmiddel. Door de vettigheid krijgt de pan namelijk een natuurlijke anti-aanbaklaag en wordt deze beschermt tegen roest.

Onze favoriete merken in puur gietijzer zijn Lodge en Carl Victor – Bekijk hier onze gietijzeren pannen

Ook zijn gietijzeren pannen verkrijgbaar met een geëmailleerde laag. Emaille is een laag die vaak op gietijzeren pannen word aangebracht om deze te beschermen. Het is een beschermlaag van gesmolten glas en deze is zowel kras- als roestbestendig. Met deze laag hoef je de pan niet steeds weer in te oliën en kun je de pan gewoon met afwasmiddel reinigen.

De emaillelaag werkt dus niet allee beschermend, maar is ook gebruiksvriendelijk. De emaillelaag is keihard, maar daardoor ook weer wat brozer. Hierdoor kunnen bij onzorgvuldig gebruik barstjes in de laag komen.

Bekijk hier alle gietijzeren koekenpannen

Eigenschappen Gietijzeren pannen

  Goede warmtegeleiding

  Houden de hitte goed lang vast (braden en stoven)

  Geschikt voor bakken op hoge temperaturen

  einig onderhoud (zeker bij de geëmailleerde varianten)

  Zijn erg zwaar

Wil je meer weten over gietijzeren pannen? Bekijk dan de volgende pagina: Alles over gietijzeren pannen


4. Roestvrij stalen pannen

RVS koekenpannen gaan een leven mee maar hebben geen anti-aanbaklaag

Roestvrij stalen pannen zijn zeer populair voor o.a. het braden en bakken van vlees. Doordat RVS goed tegen hoge temperaturen kan, zijn ze ideaal voor bijvoorbeeld het dichtschroeien van een biefstuk. Ook kun je in deze koekpannen met RVS spatels en dergelijke werken. Een nadeel van RVS pannen is natuurlijk wel, dat er geen anti-aanbaklaag inzit. Hierdoor is werken met eiwitrijke gerechten moeilijker en moet je daarom van te voren meer olie/boter gebruiken.

Waarom meerlaags?

Tegenwoordig worden RVS koekenpannen vaak uitgevoerd met verschillende lagen. Dit kan varieren van 3 tot 5 of soms zelfs 7 lagen. De verschillende lagen hebben vaak verschillende diktes en bestaan ut RVS en aluminium. Hierdoor is de geleiding van warmte nog constanter.

Eigenschappen Roestvrijstalen pannen

  Uitstekend geschikt voor hoge temperaturen

  Goede warmte geleiding bij pannen met meer lagen

  Onverslijtbaar

  Geen anti-aanbaklaag

  Minder geschikt voor eiwitrijke gerechten

  Prijzige pannen door de verschillende lagen staal

Bekijk hier alle roestvrijstalen pannen


5. Plaatstalen koekenpannen

Plaatstalen koekenpannen krijgen een natuurlijke anti-kleeflaag

Een stalen koekenpan is een volledig natuurproduct. Ze zijn namelijk voor 99% gemaakt van ijzer. Als deze pannen nieuw zijn, hebben ze geen anti-aanbaklaag. Maar door de pan eerst een paar keer te behandelen met olie, zal deze een natuurlijke anti-aanbaklaag krijgen. Hierdoor worden de pannen wel donkerder. Een intensief gebruikte stalen koekenpan is dan ook een "lelijke" pan.

Natuurlijke anti-aanbaklaag

De pannen kunnen goed overweg met hoge temperaturen, waardoor ze ideaal zijn voor het dichtschroeien van vlees. Door de natuurlijke anti-aanbaklaag zijn ze ook geschikt voor eiwitrijke producten. Deze pannen mogen niet in de vaatwasmachine en moet met water en een doekje schoongemaakt worden (dus geen afwasmiddel).

Eigenschappen Plaatstalen pannen

  Uitstekend geschikt voor hoge temperaturen

  Natuurlijke anti-aanbaklaag

  Goedkoop in aanschaf

  Onverslijtbaar

  Moet worden ingebakken, wordt zwart

  Redelijk zwaar qua gewicht

Bekijk hier alle plaatstalen pannen

Wil je meer weten over plaatstalen pannen? Bekijk dan de volgende pagina: Alles over plaatstalen pannen


Terug naar alle koekenpannen

Er zijn geen producten in deze categorie.