Advies & Tips

Kappersschaar Keuzehulp

Voor de kapper is een schaar net zo belangrijk als het mes voor een kok. Een goede kappersschaar knipt sneller, preciezer en zorgt voor een mooier eindresultaat.

In deze blog leg ik je uit welke schaar je gebruikt voor welke techniek. Maar ook wat de verschillen zijn tussen een effileerschaar en een coupeschaar. Wat een offset schaar is en wat microvertanding doet?

Hierna weet je precies welke schaar geknipt is voor welke klus.

Waar wil je de schaar voor gebruiken?

Laten we beginnen; waar wil je de schaar voor gebruiken? Knippen, slicen, contouren of inknippen? Deze technieken worden meestal met een knipschaar gedaan. Een knipschaar heeft knipbladen die over het algemeen glad zijn. Perfect om mee te knippen of contouren, maar ook om mee te slicen (glijden) door haren.

Microvertanding
Sommige scharen hebben een microvertanding. Dit zijn kleine tandjes die in het snijblad verwerkt zitten.

microvertanding

Deze tandjes zorgen voor een betere grip op het haar tijdens het knippen. Daarom gebruiken veel beginnende kappers scharen met micro-vertanding. Maar let op, slicen is niet mogelijk met microvertanding.

Effileerschaar of Coupeschaar

Coupeschaar
Voor het uitdunnen of opknippen van een kapsel gebruik je een coupeschaar (modelleerschaar). Deze scharen vallen op door de tanden op een van de bladen. Door deze vertanding knip je niet al het haar en ben je dus aan het uitdunnen.

Hoe meer tandjes op het snijblad hoe minder het haar wordt uitgedund. En andersom minder tandjes, meer uitgedund haar. Na het uitdunnen knip je met normale kappersschaar het haar weer op. coupeschaar

Effileerschaar
Met een effileerschaar kun je haar alleen uitdunnen.Een effileerschaar heeft namelijk aan beide zijden tandjes op het snijblad. Bij deze schaar geldt ook hoe meer tandjes, minder uitgedund haar en bij minder tandjes meer uitgedund haar.

Er zijn ook effileerscharen op de markt met zowel hoge als lage tandjes (dit heet een prisma vertanding). Het verschil in hoogte zorgt voor een betere grip en nog preciezer uitdunnen van het haar.effileerschaar

Bekijk onze effileer en coupescharen

Het verschil tussen convex geslepen en vlak geslepen

Een kappersschaar kan op twee manieren geslepen zijn; convex of vlak.

Convex geslepen
Convex (Japanse slijpwijze) snijbladen zijn schuin of bol geslepen naar de rand toe. Dit type snijblad is perfect voor slicen (glijden door haar).
Met een convex geslepen schaar knip je haar schuin af. Het voordeel daarvan is dat haar minder snel gaat splijten. Een ander voordeel is dat het haar minder snel uitdroogt.

Vlak geslepen
Vlak geslepen (Duitse slijpwijze) scharen hebben een recht snijblad. Hier zijn ook weer twee verschillen in te vinden. Zo zijn ze er met gladde knipbladen en met de microvertanding (waar ik het al eerder over had).

Wil je haren op een gelijke lengte knippen dan kun je het beste een schaar gebruiken met een vlak snijblad. Scherpe lijnen in een kapsel knip je meestal ook met een vlak snijblad.

Klassiek of offset design

Ergonomie is belangrijk bij het kiezen van een schaar. Er zijn verschillende ontwerpen verkrijgbaar, maar deze zijn in te delen in twee groepen; de traditionele kappersschaar en de offset kappersschaar.  Het verschil zit hem in het ontwerp.

Traditioneel
Een traditionele kappersschaar is recht. Dit betekent dat de schaar symmetrisch is, de benen en ogen zijn gelijk aan elkaar. Met dit design heb je meer het “klassieke knip gevoel”.
klassieke schaar

Knip je veel? Dan kan het zijn dat je last krijg van blessures aan je hand tijdens het knippen. Dit, omdat je je hand altijd in een bepaalde stand houdt die vermoeiender werkt.

Offset
Een kappersschaar met een offset (ergonomisch) ontwerp is zo ontworpen dat de schaar precies naar je hand staat. Dit houdt in dat het oog waar je je duim in steekt lager staat dan het oog waar je wijsvinger in steekt.


offsetschaar

Als je beide vingers in de schaar steekt, zie je meteen dat je elleboog lager hangt dan met een traditionele schaar. Door op deze manier te knippen heb je minder belasting op je hand en dat werkt uiteindelijk prettiger.

Maar om te weten wat je prettiger vindt, zul je beide scharen moeten uitproberen. Het gevoel zal uiteindelijk de doorslag geven.

Het verschil in kwaliteit
Kappersscharen worden gemaakt van verschillende soorten staal. Dit zegt natuurlijk niet genoeg over een schaar. Waar je op moet letten bij de aanschaf van een schaar is de HRC (Hardness Rockwell C-Schaal) Dit wordt ook gebruikt bij messen. Het staat voor de hardheid van het staal.

Japanse scharen
Kappersscharen uit Japan staan hoog aangeschreven vanwege het hoge kwaliteit staal wat ze gebruiken. De knipbladen zijn hard en vlijmscherp, maar een stuk kwetsbaarder. Laat een Japanse schaar daarom ook nooit vallen en gebruik deze alleen voor haren te knippen.

Duitse scharen
In Duitsland worden ook hele goede kappersscharen gemaakt; denk dan aan merken als Jaguar en de Witte. Deze scharen zijn over het algemeen wat robuuster, maar toch scherp.

Jaguar
Jaguar heeft verschillende lijnen kappersscharen op de markt. Deze lijnen variëren in prijs, o.a. omdat er verschillende soorten staal gebruikt worden.

de fabricage van een schaar

Maar ook het aantal stappen in het proces bepaalt de prijs van de schaar. Het duurt ongeveer een half jaar om een schaar te produceren. Maar dan voldoet de schaar wel aan alle eisen die je van een kappersschaar mag verwachten.

De verschillende formaten

Er zijn verschillende formaten kappersscharen op de markt. Maar welke handelingen doe je met welke schaar?

De kleine kappersscharen (tot 5 inch - 12.7 cm) zijn licht van gewicht. Deze scharen worden voornamelijk gebruikt voor het fijnere knipwerk en het contouren van haren.

Vanaf 5.5 inch (14 cm) gebruik je de schaar voor algemeen knipwerk. Dit is de meest populaire maat. Een 5.5 inch schaar is nog steeds licht van gewicht, maar heeft genoeg blad om snel en toch nauwkeurig te werken.

Vanaf 6.5 inch (16.5 cm) worden ze gebruikt voor het grovere knipwerk. Deze scharen zijn over het algemeen wat zwaarder. Door de lengte is het moeilijker om heel precies te knippen, hoewel een ervaren kapper er bijna alles mee kan doen.

Oogringen
Bij grotere scharen worden de ogen van de schaar ook groter. Het kan dan gebeuren dat de schaar gaat draaien. Dit kun je voorkomen door de ogen van de schaar op te vullen met kunststof oogringen. vingerringen

Last van nikkelallergie; kies een schaar met een coating

Het kan natuurlijk zijn dat je allergisch bent voor nikkel. Kies dan voor een schaar die 100% nikkelvrij is. Dit zijn scharen met een speciale coating, soms gekleurd en soms met een laag van titanium. 

Nog wat puntjes van aandacht

Pinksteun
Een Pinksteun zorgt ervoor dat al je vingers op een lijn liggen. Hierdoor ontspant je hand meer tijdens het knippen. Het zorgt voor minder blessures aan je hand en of arm. Een pinksteun is vaak ook van een schaar af te draaien als je het niet prettig vind werken.

Swivel
Er zijn ook kappersscharen met een meedraaiend duimoog. Dit wordt een swivel genoemd. Deze draait mee om zo druk op je duim te ontlasten en wrijving te voorkomen. Dit ergonomische draaioog maakt je schaar beter hanteerbaar, hoewel het wel even wennen is.

Stelschroef
Sommige scharen hebben een verstelbare draai schroef. Deze schroef regelt de spanning op de schaar. Mocht je schaar niet meer lekker knippen dan is de spanning handmatig te verstellen met die schroef. stelschroef

Scherpte test
Wil je graag weten of je kappersschaar nog scherp is dan kun je het volgende proberen.
Maak een tissue nat, knip door de tissue heen. Gaat dit gemakkelijk dan is je schaar nog scherp. Zo niet laat hem dan slijpen bij onze slijpservice.

Onderhoud
Onderhoud is noodzakelijk voor je kappersschaar. Dit doe je door de kappersschaar goed schoon te maken na iedere knipbeurt. Ook het afstellen van de schaar en regelmatig oliën verlengt de duur van je kappersschaar.

Hopelijk ben je door deze blog wat wijzer geworden over kappersscharen en kun je een goede keuze maken. Zo niet, dan horen we graag van je!

Bekijk hier al onze kappersscharen

Gerelateerd
Dus je hebt besloten om een Bialetti percolator te kopen. Maar welk model moet je nu kiezen? Wij helpen je graag met zoeken. Inhoudsopgave Aluminium of RVS Gas of in...
Uitleg van de manicure tools Bij een verzorgd uiterlijk horen goed onderhouden handen en voeten. Vaak worden de nagels geknipt met een goedkope nagelknipper of nog erger een keu...
Op zoek naar de beste tondeuse/trimmer? Je wilt de beste tondeuse of trimmer kopen, maar welke model is het beste voor jou? Met deze keuzehulp maken...
Opmerkingen

Laat van je horen!


Dit product is uitverkocht. Vul hier je email adres in en we sturen je vrijblijvend een mail zodra het weer op voorraad is.

Email
Opmerking