Advies & Tips
Crock-Pot Slowcookers
Het merk Crock-Pot staat synoniem aan de slowcooker. Maar wat doet een slowcooker eigenlijk en waarom is het (volgens ons) onmisbaar in elke keuken?
Crock-Pot is een Amerikaans bedrijf dat slowcookers populair heeft gemaakt. Een slowcooker kun je zien als een elektrische braadpan. Je maakt hiermee op een lage temperatuur gerechten warm. Door de lage temperatuur zal het nooit koken en verlies je nauwelijks vocht en voedingsstoffen. Hierdoor zijn gerechten smaakvoller, malser en gezonder.
In Amerika staat in bijna elke keuken een Crock-Pot. Het is dan ook traditie om een crockpot te krijgen zodra je het ouderlijk huis verlaat. Gelukkig zijn er ook steeds meer Nederlanders bekend met deze handige apparaten.
Waarom een Crock-Pot?
Een crock-pot slowcooker vul je 's ochtends met ingrediënten en laat je de hele dag pruttelen zonder dat je bang hoeft te zijn dat er iets aanbakt. Aan het eind van de dag kom je thuis met heerlijke geuren en kun je gelijk aan tafel. Zo eet je op een drukke doordeweekse dag net zo lekker als in het weekend.
Het verschil tussen een braadpan en een slowcooker.
Veel klanten vragen ons wat het verschil tussen een slowcooker en braadpan is. Dit blijft een persoonlijke voorkeur en wij vinden dat elke keuken een gietijzeren braadpan moet hebben. Maar voor huishoudens waar iedereen overdag weg is heeft de slowcooker een paar belangrijke voordelen.
Altijd de juiste temperatuur
Je hebt keuze uit twee standen (low en high) waarbij de high net onder het kookpunt zit. Zo hoef je nooit bang te zijn dat je gerecht droogkookt of aankoekt. Je wilt het liefst de low stand gebruiken, maar heb je een keer “haast” dan is je gerecht met de high stand 1.5 keer zo snel klaar.
Veilig in gebruik
Een gerecht langzaam garen in een braadpan betekent dat je fornuis de hele dag aanstaat. Vooral als je van huis bent kan dit een spannende gedachte zijn. Met een Crockpot hoef je hier niet bang voor te zijn.
Verbruikt nauwelijks stroom
Een slowcooker verbruikt bijna geen stroom en is goedkoper dan gas of inductie.
Makkelijk warmhouden
De meeste modellen hebben een timer. Deze stel je in op het aantal uur dat je wilt braden. Na het verloop van de timer gaat de slowcooker automatisch in een warmhoudstand. Je gerecht zal niet verder doorgaren en is bij thuiskomst de perfecte temperatuur om te eten.
Geen vet nodig
Door het langzame stoven hoef je geen extra olie of boter te gebruiken. De vetten in vlees, kip of vis zijn genoeg om het heerlijk mals te maken.
Nu zijn er natuurlijk niet alleen maar voordelen.
Ongezellig Design
Qua gezelligheid gaat er niets boven een traditionele braadpan op het fornuis. Een Le Creuset of geëmailleerde BK braadpan staat natuurlijk erg mooi in de keuken.
Nog een apparaat in je keuken
Geen probleem voor mensen met een grote keuken, maar de meeste van ons hebben geen ruimte over. Daarbij moet er ook een stopcontact in de buurt zijn waar de cooker een paar uur kan garen.
Niet geschikt om mee aan te braden
Een slowcooker is niet geschikt voor het aanbraden van vlees. Dus van een krokant korstje voorzien. Een korst geeft extra textuur aan eten en zorgt ervoor dat de sappen in het vlees blijven. Dit kan overigens wel in de Express, maar deze moet daarna wel weer zakken in temperatuur om te slowcooken.
Gaat niet een leven mee
Een Le Creuset braadpan koop je voor het leven. Een Crock-Pot gaat jaren mee, maar het blijft een elektrisch apparaat. Daarbij zijn bij veel modellen de binnenwerken van porselein dus kwetsbaar voor schade.
Het verschil tussen de modellen
Er zijn diverse modellen verkrijgbaar. De verschillen zijn minimaal, maar het is belangrijk om ze te weten om een goede keus te maken. We raden aan om te kiezen voor een model met een timer. Deze zijn iets duurder in aanschaf maar geven zoveel gebruiksgemak.
De Crock-Pot Express
De Express is een bijzondere crockpot. Naast een slowcooker is het ook een stoompan, snelkookpan, braadpan, koekenpan en oven. Dit apparaat is zo divers dat het de meeste taken op je fornuis / over kan vervangen.
Zo kun je met de snelkookpan functie draadjesvlees en soep in een mum van tijd maken. Voor groenten of vis gebruik je de stoomfunctie om alle vitaminen en mineralen te behouden. Zelfs toetjes zoals yoghurt of andere desserts zijn te maken in dit wonderapparaat. Allemaal met een druk op een knop (dankzij de 8 programma’s).
Het mag dan wel het duurste model zijn, maar gegarandeerd dat je deze constant zal gebruiken.
Bekijk de Crock-Pot ExpressVeel gestelde vragen
Wat verbruikt de slowcooker?
Slowcookers verbruiken nauwelijks stroom. Volgens deze site komt het verbruik op 0.7 kWh bij 8 uur koken, wat neerkomt op € 0,14.
Recepten voor de Crock-Pot
Er zijn online duizenden gratis recepten te vinden voor slowcookers.
Zelf experimenteer ik met bestaande recepten die ik iets aanpas. Doordat er nauwelijks vocht verdampt voeg ik iets minder vocht toe dan het normale recept aangeeft, of ik doe er een klein beetje bloem / maizena bij om het vocht in te dikken. Dat experimenteren vergt wat tijd, maar het resultaat is het zeker waard. Daarbij leer je het apparaat helemaal kennen.
Wat kun je maken met een Crockpot
De Crock-Pot is veelzijdig. Zo maak je er soepen mee, verschillende stoofgerechten, risotto’s, taarten, curry's en puddings. Maar ook pizza's en brood behoren tot de mogelijkheden.
Slowcooker Tips
Voorverwarmen
Is niet nodig! Je kunt gelijk de ingrediënten in de slowcooker stoppen voordat je hem aanzet.
Voedsel op kamertemperatuur
Zorg ervoor dat je vlees- of kip op kamertemperatuur is. Door een te snelle verschil in warmte zal vlees droger worden. Gebruik ook nooit bevroren producten in een slowcooker
Gebruik goedkoop vlees
De Crock-Pot is ideaal voor het stoven van goedkoop vlees. Goedkoper vlees is meestal vetter en worden heerlijk mals door de lange kooktijd. Voeg er iets zuurs toe (sinaasappelsap, limoen of azijn) om het nog malser te maken.
Gebruik hele kruiden en specerijen.
De smaken komen meer naar voren bij het langdurend stoven.
Haal zo min mogelijk de deksel eraf tijdens het stoven
Hierdoor verlies je veel warmte en dit kost tijd om weer op niveau te krijgen. Uiteraard mag je wel af en toe roeren zodat alles onder het vocht komt te liggen.
Vloeistof is niet altijd nodig
Het meeste vlees heeft genoeg sap om te garen zonder dat je er water hoeft toe te voegen. Eventueel kun je er wat jus of bouillon bij doen om de smaak te versterken.
Aanbraden is niet nodig (maar we raden het wel aan)
Door vlees en kip aan te braden krijgt het intensere smaak. Doe na het aanbraden wat water in de pan om de gekarameliseerde restje los te maken. Deze zorgen voor een smaakvolle jus die je bij het vlees in de slowcooker kunt doen.
Teveel vocht?
Doe de laatste 30 minuten de deksel open. Nog steeds te dik? Meng wat maizena of bloem met water toe of doe het vocht in een pan en kook het tot het de juiste dikte heeft.
Kan ik melk of kaas toevoegen?
Ja, maar voeg dit pas op het laatst toe (max. 1 uur voor de eindtijd). Als je deze gelijk toevoegd dan is er een grote kans dat het gaat schiften.
Laat van je horen!