Advies & Tips

 Inductie: Alles wat je erover moet weten.

Koken op inductie is de laatste jaren steeds populairder geworden. En dat is logisch, inductie bakt sneller, is energiezuiniger en veiliger. Toch zijn er nog veel vragen over. We leren je hier alle voor- en nadelen en welke pannen je het beste kunt gebruiken.

Hoe werkt inductie?

inductie werkt met magnetisme

In een inductiekookplaat zitten elektrische spoelen die onder de pan een magnetisch veld genereren. Hierdoor gaat er een wervelstroom door de pan die door de weerstand van de bodem wordt omgezet in warmte. Daarbij komt er ook warmte vrij door magnetische hysterese.

In het volgende filmpje zie je precies hoe inductie werkt.

Voordelen van Inductie

Energiezuinig koken

Zuiniger en efficiënter koken, een van de grootste voordelen van inductie. Inductiekookplaten communiceren met pannen door magnetisme. De plaat wordt geactiveerd zodra er een pan op wordt gezet. De kookplaat  wordt zelf niet warm maar verwarmd de pan direct.  Hierdoor verlies je geen warmte (en dus energie) aan de omgeving.

Veiliger koken

Dat is gelijk ook het tweede voordeel aan inductie, veiligheid. Haal de pan van de kookplaat en deze zal meteen uitschakelen. De plaat zelf wordt nooit heet, alleen een beetje warm van de restwarmte van pannen. Je kunt je dan ook nooit branden aan een inductieplaat.

Sneller en gemakkelijker koken

Maar het punt waar je het grootste verschil gaat merken is de snelheid en gemak. Omdat de pannen alle energie opnemen worden deze ook sneller warm. Water zal sneller koken en je koekenpan zal binnen 30 seconden op 200 graden zitten.

snel water koken met inductie

Dat is belangrijk om te weten want veel mensen denken dat ze hun pannen moeten voorverwarmen bij inductie. Dit is niet het geval! Wanneer je de pan op de plaat zet dan kun je er gelijk olie of boter in doen, anders kan de pan zijn warmte niet kwijt en kan deze beschadigen.

Maar dat zijn niet alle voordelen. Een inductie kookplaat is ook:

Makkelijk schoon te maken

minder schoonmaken

De glazen oppervlakte heeft geen randjes, hoekjes en kieren. Hierdoor kun je in een veeg de hele plaat schoonmaken.

Flexibel in te delen

Bij veel platen maakt het niet uit waar je een pan zet. De hele plaat kan gebruikt worden waardoor je makkelijk kan schuiven.

Snel in te snellen

Inductie reageert snel op temperatuurwisselingen. Brand iets aan? Doe het vermogen omlaag en je pan zal gelijk minder heet worden.

Preciezer

Veel platen zijn in te stellen op temperatuur. Zo wordt deze nooit heter dan dat je ingesteld hebt.

Minder gevaarlijk

Bij gas moet je opletten dat een vlam in de pan niet overslaat naar het gas. Bij Inductie is kan dit niet gebeuren.

Veilig voor kinderen

Veel platen hebben een kinderslot waardoor deze niet zomaar aangezet kan worden. Daarbij kunnen ze zich ook niet verbranden aan de kookplaat.

Automatisch uit te zetten.

Even de deur uit? Zet de ingebouwde timer aan en de inductieplaat zal vanzelf uitgaan.

Nadelen van inductie

Zoals elk product zijn er niet alleen voordelen.

Stoppengroep

Voor inductie heb je een elektriciteitsgroep nodig (met een speciale perilex aansluiting). In nieuwe huizen is dat vaak al ingebouwd, maar bij een oude woning zul je de meterkast moeten uitbreiden.

Oude pannen werken soms niet

Pannen die kwalitatief minder zijn of bodems hebben die kromgetrokken zijn werken niet op inductie. Je kunt hiervoor een inductieplaatje kopen die je onder de pannen plaatst, of nieuwe pannen kopen.

inductie adapter voor oude pannen

Te hoog vermogen

Niet alle kookplaten hebben de mogelijkheid om op lage vermogen te verwarmen. Hierdoor is het stoven met een braadpan een stuk lastiger, omdat deze altijd te heet wordt. Er zijn platen met een speciale kookzone voor braadpannen en braadsledes, deze hebben een zone met laag instelbaar vermogen.

Wokken

In tegenstelling tot gas wordt bij inductie de zijkant van een wok niet verwarmd. Ook kun je geen wok gebruiken met een ronde onderkant.

wokken op inductie

Er zijn speciale kookplaten met een wok kom maar in beide gevallen is het belangrijk dat je een wok koopt met een goede warmtegeleiding. Daarom raden we de tri-ply / 5-ply / 7-ply pan aan. Deze zorgt ervoor dat de warmte van de bodem gelijk naar de zijkanten doorstroomt.

Husselen is ook wat moeilijker. Inductie slaat namelijk uit wanneer hij geen contact met de pan meer heeft. Plaats je de pan weer terug dan zal de kookplaat weer aangaan, maar dit kost wat extra energie. Daarom kun je het beste de pan heen en weer schudden.

Duur in aanschaf

De inductieplaat zelf is duurder in aanschaf. De techniek is nog “redelijk” nieuw en geavanceerder is. Maar in verbruik en gebruiksgemak is dit snel terug verdient.

Veel gestelde vragen over inductie

Zijn mijn pannen geschikt voor inductie?

Het grootste nadeel van een inductieplaat is dat niet alle pannen geschikt zijn. Je kunt je pannen testen door een magneet op de bodem te plaatsen. Blijft deze zitten, dan is je pan geschikt voor inductie. Blijft de magneet niet zitten dan is het tijd voor nieuwe pannen.

test je pan met een magneet

Moet de bodem van de pan precies even groot zijn?

We krijgen veel vragen over het formaat van de bodem van de pan. Dit is echter niet belangrijk. Inductie past zich aan het formaat van de bodem. Je kunt dus gewoon een kleine pan gebruiken op een grote inductieplaat.

Wat doet de booster functie

De booster functie pakt het vermogen van twee kookplaten en geeft deze door aan een pan. Hierdoor gaat het een stuk sneller (tot 30%), maar dit mag alleen voor kokend water. In een lege pan zal er teveel energie gegeven worden en deze hierdoor beschadigen.

Kan ik ook goedkope pannen gebruiken

In goedkope pannen zit een kleine magnetische ring. Soms zo klein dat alleen een deel van de pan verwarmd wordt. Hierdoor krijg je hotspots waardoor je voedsel niet egaal warm wordt. Zo zal het eten dat in het midden van de pan zit al klaar zijn, terwijl het aan de randen nog rauw is.

de kleine ring in inductie

Hebben jullie pannen voor inductie?

Bijna alle kookpannen en koekenpannen in onze winkel zijn geschikt voor inductie.

Ik wil mijn oude pannen toch gebruiken, kan dit?

Is je pan niet magnetisch aan de onderkant? Dan zal de kookplaat niet aangaan. Gelukkig hebben we speciale inductieplaatjes. Deze plaats je tussen de inductieplaat en de pan. Dit plaatje wordt dan warm en geeft dit door aan de pan. Zo kun je je oude pannen gewoon blijven gebruiken.

Gerelateerd
Het verschil tussen pannen Pannen: iedereen heeft ze in zijn keukenkastje staan, maar welke pan gebruik je nu voor wat? Wat kun je met een sauteuse en wat met een stoompan? Hier...
Stomen als goede voornemen Wil jij ook graag gezonder eten? Een van de makkelijkste manier om hiermee te beginnen is het stomen van je groenten, vlees en vis. Je eten behoudt meer...
Snelkookpannen zijn weer helemaal in. Steeds meer thuiskoks willen op een snelle manier gezond koken. En dat is precies waar deze pannen goed in zijn. Zo reduceert een snelkookpan ...
Opmerkingen

Laat van je horen!


Dit product is uitverkocht. Vul hier je email adres in en we sturen je vrijblijvend een mail zodra het weer op voorraad is.

Email
Opmerking