Scouting Zakmessen

De beste zakmessen voor scouting / padvinderij

de kleurrijke opinel zakmessen

Gaat je kind op scouting en zoek je een goed zakmes? Er zijn veel soorten zakmessen, maar niet alle modellen zijn geschikt. We vertellen je graag wat de verschillen zijn, welke we aanraden en geven je wat handige gebruikstips.

Welk zakmes kan ik het beste kopen?

Voor scouts raden we de zakmessen van Opinel, Victorinox en eventueel Leatherman aan. Dit zijn modellen die compact zijn, makkelijk te openen zijn en lang scherp blijven.

Afgerond mes
Er zijn ook modellen verkrijgbaar met een afgerond mes. Een afgerond mes is net zo scherp als een normaal mes, maar heeft geen scherpe punt. Hierdoor is de kans op ongelukken een stuk kleiner.

afgeronde zakmessen

Laat je mes afronden
Heb je een mooi model gevonden, maar heeft deze geen afgeronde punt? Dan kunnen we de punt voor je afronden. Dit doen we net zo mooi als van de fabriek af. Zo heb je alle voordelen van de afgeronde modellen, maar nu met veel meer keuze.

De messen die we hieronder aanraden zijn geschikt voor alle leeftijdsgroepen. Bij Bevers en Welpen raden we soms een afgerond mes aan (dat is per kind verschillend).

Maak je mes uniek

Koop je een mes bij ons? Dan graveren we deze Gratis voor je! We kunnen alle modellen graveren. Dit doen we (afhankelijk van het model) in het lemmet (staal) van het mes of in het handvat. Laat iedereen weten dat dit jouw mes is door je naam of een persoonlijke tekst in te graveren. Het graveren wordt meteen gedaan, zodat je er niet langer op hoeft te wachten.

"Wat laat jij graveren in je zakmes?"

Grotere aantallen graveren

Wil je meerdere Opinel zakmessen met een gravure kopen? Neem dan eerst contact met ons op. We zullen dan de mogelijkheden bespreken en een passende offerte maken.
Je kunt hier contact opnemen.

gegraveerde zakmessen

Opinel: Klassiek Frans zakmes zonder poespas

Zoek je een zakmes zonder poespas, dan is een Opinel de beste keus. Het inklapbare zakmes is dankzij de virobloc vergrendeling makkelijk op slot te zetten is. Ze zijn verkrijgbaar in vele maten en kleuren en liggen goed in de hand. Daarbij zijn ze ook nog eens betaalbaar.

Onze aanraders voor scouting zijn.

Victorinox: Compacte alleskunners uit Zwitserland

Zoek je een mes met bijvoorbeeld een zaag om hout te zagen? Dan raden we de beroemde Zwitserse zakmessen van Victorinox aan. Deze zijn verkrijgbaar in 3 maten (compact, klassiek, groot). De compacte modellen zijn niet geschikt voor scouting dus kijk naar de klassieke en grootte modellen. Deze “zakmessen” zijn eigenlijk minitools waarbij je keuze hebt uit tientallen uitvoeringen. Zo zijn ze verkrijgbaar met een zaag, schaar, tang, schroevendraaiers en meer.

Onze aanraders voor scouting zijn.

Leatherman: De Amerikaanse multitool

Zoek je liever een tool voor alle situaties? Dan kom je automatisch bij Leatherman uit. Als belangrijkste tool hebben deze een tang. Maar daarbij ook altijd een mes en afhankelijk van het model een schaar of een zaag. Alle tools zijn veilig te openen en worden daarna gelijk vergrendeld, zodat deze niet tijdens gebruik per ongeluk dicht kan klappen.

Onze aanraders voor scouting zijn.

Mogen andere modellen en merken ook?

Bijna alle messen op onze website mogen gebruikt worden op scouting. We verkopen namelijk geen illegalen zakmessen. Wel zijn er bij sommige scoutverenigingen messen verboden die je met één hand kan openen. Daar zullen veel modellen van Spyderco en Buck verboden zijn. Ook zijn niet inklapbare messen vaak niet toegestaan. Hierdoor vallen de messen van Fallkniven en sommige van Buck modellen af.

Veilig gebruik

Wanneer je bij de scouting begint, wordt er meestal uitgelegd hoe je juist met een zakmes omgaat. De belangrijkste tips zijn:

  • Open het mes altijd met twee handen
  • Let op bij het sluiten van het mes dat je hand niet in de weg zit
  • Met een scherp mes hoef je niet veel kracht te geven. Dat is in het begin wennen
  • Loop nooit met een uitgeklapt zakmes
  • Snij op de juiste manier met het mes (niet wrikken of hakken)
  • Snijd altijd van je af, en nooit richting jezelf of iemand anders
  • Gooi nooit met het mes
  • Geef het mes niet aan iemand anders met het lemmet naar voren
  • Kerf niet in spullen die niet van jouw zijn

Bij scouting zijn de leeftijdsgroepen zijn onderverdeeld in 5 groepen

LeeftijdGroep
tot 7-8Bever
7-8 tot 10-12Welpen
10-12 tot 15-16Scouts
15-16 jaar tot 18 jaarExplorer
Vanaf 18 jaarRovers

Nog veel meer Zakmessen
We hebben uiteraard nog veel meer modellen en helpen je graag bij het kiezen.

Klik hier voor alle zakmessen