Advies & Tips
De beste pannen voor een perfecte pannenkoek

Pannenkoeken, een van de gerechten die je meteen terugbrengt naar je jeugd. Wat was er leuker dan je eigen pannenkoeken versieren. Pannenkoeken zijn een lekker ontbijt of avondeten, en iedereen heeft wel een favoriet beleg. Maar hoe maak je nou echt lekkere pannenkoeken? Het gebruik van goede materialen en ingrediënten maakt een groot verschil.
Recept voor pannenkoekbeslag
De basis van een pannenkoek is heel simpel
- 250 gram bloem
- 2 eieren
- 500 ml melk
- zout
- Boter om in te bakken
Voeg de ingrediënten samen en mix ze met een garde of staafmixer. Het beste kun je het beslag nu een uur laten rusten. Hierdoor zullen alle belletjes verdwijnen en zal het beslag glad zijn. Verhit hierna een pan op een middelhoog vuur en wacht tot deze warm is. Doe hierna de boter erin en wacht totdat al het water in de boter is verdampt.
Hierna kun je het beslag in de pan doen en ongeveer 3 minuten bakken totdat deze een mooi goudbruin korstje heeft. Draai hem om en bak ook de andere kant een aantal minuten. Hierna verplaats je de pannenkoek op een voorverwarmde bord en ga je verder met de volgende pannenkoek. Zodra je klaar bent kun je aan de slag met het beleggen en versieren, eet smakelijk!
De juiste pan voor het bakken van pannenkoeken
Voor een goede pannenkoek heb je een platte koekenpan nodig. Dit kan met de laagste koekenpan die je in huis hebt. Eet je vaker een pannenkoek dan raden we een pannenkoekenpan aan.
Een pannenkoekpan heeft een extra lage rand. Hierdoor kun je eenvoudig de pannenkoek met een spatel omdraaien en glijd je deze eenvoudig uit de pan op je bord. Een pan met een lage rand is daarbij een stuk lichter en daarmee makkelijker te vast te houden.
Verschil in kwaliteit
Bij het bakken van een pannenkoek kom je er al snel achter of de pan van goede kwaliteit is. Bij een mindere kwaliteit pan zal het beslag niet overal even snel warm worden. Zo zal de pannenkoek deels krokant zijn en deels nog zacht en vloeibaar.
Met de juiste pan wordt een pannenkoek overal even mooi krokant gebakken terwijl de binnenkant lekker luchtig blijft, precies zoals je ze krijgt in een pannenkoekrestaurant.
Met anti-aanbaklaag of zonder?
De eerste gedachte die mensen vaak hebben is dat je hiervoor een pan met anti-aanbaklaag nodig hebt. Je wilt immers niet dat de pannenkoek blijft plakken tijdens het omkeren. Maar een anti-aanbaklaag zorgt voor mindere verspreiding van de warmte waardoor het langer duurt voordat ze de pannenkoek evenredig gebakken wordt.
Daarom werken koks met koekenpannen zonder anti-aanbaklaag. De pannenkoek wordt sneller en gelijkmatiger verwarmt. Hierdoor vormt er sneller een krokant korstje zonder dat de binnenkant teveel doorgaart.
Gietijzeren en plaatstalen pannen
Er zijn ook pannenkoekpannen van gietijzeren of plaatstaal. Deze bakken ongeveer hetzelfde als een pan van roestvrij staal, maar moeten wel na gebruik ingesmeerd met olie worden want ze kunnen roesten. Ze zijn ook wat zwaarder waardoor het omgooien van een pannenkoek iets moeilijker gaat. Kies voor roestvrij staal als je vooral gemak wilt.
Pan met Anti-aanbaklaag
- Mag in de vaatwasser
- Makkelijk in gebruik
- Is niet duurzaam
Pan van roestvrijstaal
- Gaat een levenlang mee (duurzaam)
- Mag in de vaatwasser
- wordt snel en gelijkmatig warm
- Maar is wel duurder
Pan van gietijzer
- Krijgt een natuurlijke anti-aanbaklaag
- Wordt langzaam warm maar blijft daarna lang heet
- Mag niet in de vaatwasser
- De versie zonder emaille kunnen gaan roesten
Pan van Plaatstaal
- Zelfde eigenschappen als een gietijzeren pan zonder emaille laag
- Is lichter van gewicht dan gietijzer
- Is goedkoper dan gietijzer
- Kan gaan roesten
- Mag niet in de vaatwasser
Welke tools heb je nodig?
- Goede koekenpan
- Mengkom
- Lepel
- Spatel
- Maatbeker
- Garde of staafmixer
- Bord (voorverwarmd in de oven)
Hieronder onze favorieten
Pyrex Classic Mengkom
In deze mengkom zie je duidelijk of je beslag mooi glad is. Het borosilicaatglas kan tegen een stootje en kan tegen extreme temperaturen (-40 tot 300 graden)
Oxo Opscheplepel
Met deze kunststof opscheplepel van Oxo giet je precies genoeg beslag in de pan voor een pannenkoek.
Oxo Pannenkoekspatel
Nog zo'n handige gadget van OXo. Deze spatel is extra breed zodat je makkelijker een grote pannenkoek kan omdraaien. De spatel is titeraard hittebestendig en BPA-vrij.
Oxo Maatbeker
Deze maatbeker heeft niet alleen de maataanduidingen aan de buitenkant maar ook aan de binnenkant. Zo kun je van bovenaf zien hoeveel vloeistof je nog moet toevoegen. De maataanduidingen zijn jaren later nog steeds zichtbaar
Franse garde van Hendi
Deze garde heeft dikkere draden dan de meeste gardes. Hierdoor kun je ook zwaarder beslag snel opkloppen.
Bamix staafmixer
Bamix maakt zonder twijfel de beste staafmixers. Ze kosten wel wat, maar gaan makkelijk tientallen jaren mee.
Wat is het verschil tussen onze pannenkoeken en Amerikaanse pancakes?
Het voornaamste verschil is zit hem in het beslag. Bij de Amerikaanse versie wordt ook bakpoeder gebruikt waardoor ze dikker en fluffier worden. Ze hebben hierdoor een cakeachtige structuur. Ze worden meestal gegeten met honing of maple syrup. American pancakes worden op een kleiner formaat gebakken. Zo hebben ze meestal een diameter van 3-4 inch terwijl een pannenkoek vaak rond de 20 cm is.
Europese pannenkoeken zijn dunner en knapperig. Ze zijn groter, en daardoor kunnen ze ook worden opgerold. Ze worden gegeten met zoet of zout beleg.
Wat is een verschil tussen een pannenkoek en een blini?
In blini beslag zit ook gist waardoor ze meer rijzen. Hierdoor zijn ze iets steviger en hebben ze een licht zure smaak. Ze zijn kleiner maar hoger dan pannenkoeken en worden vaak geserveerd met zure room, zalm of kaviaar. Ze worden dan ook vaak als voorgerechten of snack geserveerd en niet het hoofdgerecht.
Wat is het verschil tussen een pannenkoek en een crêpe?
Het belangrijkste verschil is dat een crêpe veel dunner is. Deze wordt voornamelijk als dessert geserveerd met verse fruit of honing. Ook kunnen ze bereid worden met wat rum of cognac voor een bijzondere smaak. Vaak zijn ze ook kleiner, als het gaat om formaat eerder een American pancake dan een pannenkoek
Het verschil tussen een pannenkoek en een flensje?
Een flensje is veel dunner dan een pannenkoek. Zo dun als een crêpe, maar dan zo groot als een pannenkoek.
Waarmee beleg je een pannenkoek?
Doe er maar in wat je lekker vindt, er zijn geen regels voor. Uiteraard zijn er een paar klassiekers die de meeste mensen wel lekker vinden.
De populairste combinaties zijn
- Suiker en stroop
- Appels en kaneel
- Aardbeien en slagroom
- Ontbijtspek
- Champignons
- Nutella en banaan
- Zalm en roomkaas
- Ham en Kaas
- Blauwe bessen en roomkaas
Hoe maak je pannenkoeken specialer?
Wil je bijzondere pannenkoeken maken? Maak dan gebruik van voedselveilige kleurstoffen. Je kunt dan het beste met spuitflessen werken zodat je verschillende kleuren kunt gebruiken en je preciezer kunt “tekenen”. Gegarandeerd een succes!
Ook kun je ze in een bijzondere vorm bakken met het gebruik van voedselvormen. Zorg er wel voor dat deze van staal of silicone zijn omdat de plasticvarianten kunnen smelten in een hete pan.
Laat van je horen!