Zakmessen: de merken op een rij

Zoek je een zakmes maar weet je even niet waar je moet beginnen? Begrijpelijk.

De informatie op deze pagina geeft een korte omschrijving van de verschillende merken. Zonder teveel op de technische kant in te zoomen. Zo heb je hopelijk een beter idee!


Opinel

waarom opinel

Voor wie?
Jij zoekt gewoon een functioneel zakmes, om zo ongeveer alles te snijden wat je op een dag tegenkomt: de post, een appel, je boterhammen of misschien zelfs de hele picnicmand. Een goed mes, voor een bodembedrag. Dan zoek jij een Opinel.

Pluspunten
Leuke mesjes uit Frankrijk. Scherp, makkelijk in gebruik en zeer betaalbaar.

Minpunten
Weinig bijzondere materialen, niet super stevig, roest (de originele variant)


Victorinox

waarom victorinox

Voor wie?
Je loopt langs een etalage en je oog valt op het logo van Victorinox, met het kruisje van de Zwitserse vlag.
Al van kleins af aan blijf je automatisch stilstaan. Is dat zo? Dan wil je waarschijnlijk wel een Victorinox. Dit is wat vaak bedoeld wordt als men spreekt van 'een zakmes'.

Het mes is altijd aanwezig in een Victorinox, maar minstens net zo belangrijk zijn de verschillende tools die vaak aanwezig zijn.

Pluspunten
Multi-functioneel, herkenbaar en geaccepteerd uiterlijk

Minpunten
Staalsoort blinkt niet uit. Als het mes zelf het belangrijkste is, zijn er betere zakmessen


Laguiole

waarom laguiole

Voor wie?
Als het perfecte zakmes voor jou een Laguiole is, dan bestaat je ideale borrel waarschijnlijk uit een glas wijn met kaas en/of worst. De romantiek van een Frans Laguiole mes... Het zijn van die dingen die het leven leuk maken. Het liefst dan wel één van de betere merken, zoals Laguiole en Aubrac.

Pluspunten
Mooie, klassieke materialen, prima staalsoorten

Minpunten
Niet bedoeld voor zwaar werk, puntige lemmetvorm (geen fijn smeermes)


Fällkniven

waarom fallkniven

Voor wie?
Je bent gevoelig voor kwaliteit en hebt een klassieke smaak. In een mes zoek jij iets dat rust en autoriteit uitstraalt en toch in staat is om het onmogelijke te doen als het gevraagd zou worden. Materialen en afwerking van het hoogste niveau. Klassieke en ingetogen ontwerpen.

Pluspunten
Tijdloze ontwerpen, mooie materialen en zeer goede staalsoorten

Minpunten
Hoge prijzen, 3G staal hard en lastig te slijpen


Spyderco

waarom spyderco

Voor wie?
Jij zoekt iets bijzonders in je zakmes. Bijzondere materialen en een uitgesproken ontwerp. Het gaat om het mes en de prettige ligging in de hand. Ook qua staalsoort wil je het liefst een van de beste varianten die er zijn.

Dat een mes kan snijden is één ding, maar jij wilt een mes dat er ook nog bijzonder uitziet. En je deinst niet terug voor het slijpen van taaiere staalsoorten.

Pluspunten
Goede ergonomie, veilige vergrendeling, goede staalsoorten, éénhandige te openen

Minpunten
Uitgesproken design, prijs


Higokami

waarom higonokami

Voor wie?
Jij wilt het liefst iets dat de buurman niet heeft. Iets bijzonders, iets met een verhaal. Een Victorinox, Opinel of Laguiole? Dat kennen we nou wel. Maar een zakmes dat iets weg heeft van een mini-zwaard... Dat heeft wel iets!

De Higonokami messen zijn traditionele Japanse zakmessen. Niet persé ergonomie om over naar huis te schrijven, maar wel een functioneel zakmes. Van een staalsoort dat je in de duurdere keukenmessen tegenkomt.

Pluspunten
Origineel, bijzondere materialen en vormgeving

Minpunten
Niet de meest praktische zakmessen, uitstekende puntje lemmet (Chikiri)


Buck

waarmo buck

Voor wie?
Jij kent je klassiekers en gelooft in ouderwetse, bewezen kwaliteit. Als je de keuze had, reed je het liefst in een oude Amerikaanse auto.

Buck heeft een indrukwekkende staat van dienst. De Amerikaanse fabrikant is één van de grootste producenten van messen in de wereld. Modellen als de 110 bestaan al zo'n 50 jaar en zijn niet meer weg te denken.

Pluspunten
Stevig gebouwd, gerenommeerd merk (goede garantie)

Minpunten
Gemiddelde kwaliteit, conservatieve ontwerpen, vaak wat lompere modellen


Deejo

waarom deejo

Voor wie?
Jij zoekt een mesje dat licht is, met een slank ontwerp, dat nooit in de weg zit. Je hebt geen serieuze plannen, maar een mesje is toch wel handig. En als het ook nog eens heel geinig oogt, dan is het pakket compleet. Bovendien heb jij geen last van keuzestress, want het model is er in vele uitvoeringen.

Wij verkopen ze veel aan koks, die een mesje zoeken voor alle klusjes anders dan op de snijplank in de keuken.

Pluspunten
Handig, klein en licht. Leuk ontwerp

Minpunten
Zacht staal (blijft niet heel lang scherp), dun handvat: niet voor langdurig snijden


Morakniv

waarom morakniv

Voor wie?
Jij bent niet gevoelig voor status en hoeft niet het beste van het beste te hebben. Een functioneel mes, dat goed snijdt; dat hoeft toch niet zoveel te kosten…? Waarschijnlijk word jij heel blij van Morakniv!

Het Zweedse Morakniv maakt voor een heel betaalbaar bedrag messen van prima kwaliteit. En voor verreweg de meeste gebruikers is dit meer dat genoeg!

Pluspunten
Prijs/kwaliteit verhouding, stevigheid, grip

Minpunten
Niet de beste materialen en afwerking