Advies & Tips

Pannen Schoonmaken 101: Van Keramiek tot Gietijzer

Nu je een mooie nieuwe pan hebt, wil je natuurlijk weten hoe je deze het best schoon kunt houden. Hier lees je alles over het schoonhouden van je pannen. Elke pan is gemaakt van verschillend materiaal, dus je moet bij dit artikel goed opletten welke schoonmaaktip bij je pan past.

Met baking soda en water, kun je een krachtige schoonmaakpasta maken die zelfs de meest vastgekoekte resten en vlekken verwijdert. Hieronder de uitleg:


Stappenplan:

  • Zorg voor een schone en droge kom.
  • Voeg zo'n 2 eetlepels baking soda toe aan de kom.
  • Terwijl je roert, voeg geleidelijk water toe aan de baking soda. Meng totdat je een stevige pasta hebt.
  • Blijf water toevoegen en mengen totdat de pasta een gladde consistentie krijgt, vergelijkbaar met tandpasta.
  • Zorg ervoor dat de pasta niet te dun wordt. Voeg meer baking soda toe als het te vloeibaar is.
  • Jouw schoonmaakpasta is nu gereed!

Gebruik:

  • Breng een dunne laag van de baking soda pasta aan op de vastgekoekte plekken of vlekken in de pan.
  • Laat de pasta enkele minuten inwerken om het vuil los te weken.
  • Gebruik een zachte spons of doek om voorzichtig te schrobben en het vuil te verwijderen.
  • Spoel de pan grondig af met water om alle resten van de pasta en vuil weg te spoelen.
  • Droog de pan goed af voordat je deze opbergt of opnieuw gebruikt.



Pannen met een anti-aanbaklaag

Pannen met een antikleeflaag zijn kwetsbaarder dan andere pannen. De delicate zwarte laag moet voorzichtig behandeld worden om beschadiging en afbladdering te voorkomen. Lees meer over het juiste gebruik van een pan met anti-aanbaklaag: Klik hier

Normaal onderhoud:

Spoel de pan af met lauw water, vermijd koud water omdat dit een thermische schok aan de pan kan geven en hierdoor de anti-aanbaklaag sneller loslaat. Gebruik een afwasborstel of zachte spons met afwasmiddel om de pan schoon te maken.

Grote schoonmaak:

Gebruik de schoonmaakpasta zoals hierboven beschreven om de pan grondig schoon te maken. De pasta is licht schurend, voeg wat meer water toe om krassen te voorkomen.

Pannen met een keramische anti-aanbaklaag

Normaal onderhoud:

Na het bakken, doe een laagje water in de pan en laat het 10 minuten weken. Gebruik daarna een zacht groen schuursponsje en wat afwasmiddel om de pan voorzichtig schoon te maken. Spoel de pan af met water en hij is klaar voor gebruik.

Grote schoonmaak:

Als je pan extreem aangebakken is, verhit dan een mengsel van water en azijn in de pan en spoel daarna goed af. Als de pan nog niet schoon is, kun je met een beetje schuurmiddel (bijvoorbeeld JIF) en een schuurspons de pan schoonboenen. Spoel de pan af en veeg een druppel olie over de pan.



Roestvrijstalen pannen zonder anti-aanbaklaag

Een pan volledig van roestvrij staal is eenvoudig in onderhoud. Het gebruik ervan is wel even wennen, maar als je het eenmaal doorhebt, heb je een pan voor het leven. Leer hoe je een roestvrijstalen pan juist gebruikt: RVS pannen handleiding
Het is trouwens normaal dat een roestvrijstalen pan na verloop van tijd verkleurt.

Normaal onderhoud:

Na het bakken, doe een laagje water in de pan en laat het even weken. Schrob daarna de pan met een schuurspons zonder sop totdat deze weer schoon is.

Grote schoonmaak:

Doe een laagje water met bakingsoda, citroensap of azijn in de pan en verhit het. Haal de pan van het vuur, laat het afkoelen en schrob met een sponsje. Een RVS pan kan bijna niet kapot, dus als dit niet genoeg is, kun je desnoods een brillo sponsje gebruiken, hoewel dit kan zorgen voor krassen wat de pan iets minder mooi maakt.

creme voor rvs pannen

Demeyere Reinigingscrème RVS en Koper

Om je roestvrijstalen pannen in perfecte staat te houden, raden we de reinigingscrème van Demeyere aan. Klik hier



Gietijzeren pannen

Deze pannen gaan een levenlang mee, maar hebben wel het juiste onderhoud nodig. Gietijzer kan namelijk roesten bij verkeerd gebruik. Lees hier meer over op: 

Normaal onderhoud:

Na het bakken, doe een laagje water in de pan en laat het even weken. Giet daarna het water af en veeg de pan schoon met een doekje (de pan blijft een beetje vettig, dit hoort zo).

Grote schoonmaak:

Als er iets aangebakken is, schrob dan alleen die plek met wat water, een schuursponsje en eventueel wat zeep. Droog de pan af en voeg een druppel olie toe (geen olijfolie) en smeer de pan in.




Plaatstalen pannen

Plaatstalen pannen gebruik en onderhoud je op dezelfde wijze als gietijzeren pannen. Ze zijn in vergelijking met gietijzer wel iets lichter van gewicht en meestal betaalbaarder.  Leer hoe je een plaatstalen pan juist gebruikt: Plaatstalen pannen handleiding of leer hoe je het inbrandt: Pan inbranden?

Normaal onderhoud:

Na het bakken, doe een laagje water in de pan en laat het even weken. Spoel de pan daarna af en veeg hem droog met een doekje (de pan blijft een beetje vettig, dit hoort zo).

Grote schoonmaak:

Bij ernstige vervuiling, doe grof zout in de pan en verwarm het op het vuur. Laat het even walmen en schrob dan met keukenpapier en het zout de pan schoon. Was de pan daarna met water en een doekje.

gietijzeren onderhoudsset

Kazoku Gietijzer en Plaatstaal Onderhoudsset

Voor plaatstalen en gietijzeren pannen raden we deze reinigingsset aan. Deze tast de natuurlijk antiaanbaklaag niet aan en helpt bij het verwijderen van aangebrande resten.Klik hier



Koperen pannen

Koperen pannen staan bekend om hun uitstekende warmtegeleidende eigenschappen en hun mooie, glanzende uitstraling. Om ze in optimale conditie te houden, is het belangrijk ze op de juiste manier te reinigen.

Normaal onderhoud:

Na gebruik, spoel je de koperen pan af met warm water en gebruik een zachte spons met een milde zeep om de pan schoon te maken. Vermijd het gebruik van schurende materialen, omdat deze het koper kunnen krassen. Droog de pan direct na het wassen om watervlekken te voorkomen.

Grote schoonmaak:

Na verloop van tijd kan koper verkleuren of vlekken krijgen. Een natuurlijke manier om de glans van koperen pannen te herstellen, is door een pasta te maken van gelijke delen zout, bloem en azijn. Wrijf deze pasta voorzichtig over het koper, laat het even intrekken en spoel daarna af met water. Droog de pan vervolgens grondig af. Het koper zal weer prachtig glanzen!

Let op: Als je koperen pan een binnenlaag van een ander materiaal heeft, zoals roestvrij staal, zorg dan dat je de reinigingsinstructies voor dat specifieke materiaal volgt voor de binnenkant van de pan.


Nog een paar schoonmaaktips..

Vergeet de bodem niet

Bij het afwassen worden pannen vaak gestapeld of in de gootsteen geplaatst waar nog resten van andere pannen achterblijven. Het is daarom belangrijk om de bodem goed schoon te maken na gebruik. Als je dit niet doet, blijft er een laagje vet achter dat bij het volgende gebruik zal verbranden. Hierdoor zal de pan aanbakken en de onderkant donkerder worden. Let hier dus extra goed op tijdens het afwassen.

En de steel!

Vergeet niet om ook de steel goed schoon te maken. Vooral het gedeelte waar de steel aan de pan vastzit, is een plek waar vuil zich kan ophopen.

Gerelateerd
Heb je een nieuwe pan aangeschaft? Dan wil je deze natuurlijk zo lang mogelijk in de nieuwstaat houden. Maar hoe doe je dat precies? Naast goed schoonmaken - dus het liefst niet in...
Een plaatstalen pan is ideaal voor het bakken op hoge temperaturen. Daarbij zijn deze pannen gemaakt zonder kunstmatige materialen, je hoeft dus niet bang te zijn voor vreemde chem...
Een roestvrijstalen (RVS) pan  is duurzaam en gezond in gebruik. Deze pannen bevatten geen vreemde chemische stoffen en gaan met juist gebruik levenslang mee. Je zult in het b...
Opmerkingen

Laat van je horen!


Dit product is uitverkocht. Vul hier je email adres in en we sturen je vrijblijvend een mail zodra het weer op voorraad is.

Email