Er zijn geen producten in deze categorie.
Op zoek naar een koekenpan, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Dat is logisch, er is zoveel keuze als het gaat om materiaal en anti-aanbaklagen. Na het lezen van dit artikel weet je de belangrijkste verschillen en kun je makkelijker een keuze maken.
Dat is een belangrijke keuze. Een anti-aanbaklaag maakt het bakken van je gerechten een stuk makkelijker. Ook zijn pannen met deze laag makkelijker schoon te maken. Maar de lagen zijn wel gevoelig voor krassen en verliezen na verloop van tijd hun anti-kleefeffect.
Pannen zonder anti-aanbaklaag hebben iets meer aandacht nodig. Je hebt iets meer boter of olie nog en moet je iets meer opletten om te zorgen dat je voedsel niet aanbakt. Het grote voordeel is dat je wel op hogere temperaturen kunt bakken (bijvoorbeeld om een biefstuk mooi dicht te schroeien). Ook zijn ze duurzamer omdat ze makkelijk tientallen jaren meegaan en goed te recyclen zijn.
We raden het aan om in ieder geval één pan zonder anti-aanbaklaag te hebben. Zo kun je altijd een perfecte biefstuk bakken of lekkere krokante aardappelschijfjes. Daarnaast raden we voor eiwitrijke gerechten of vis een anti-aanbakpan aan.
Woll heeft een revolutionaire antiaanbaklaag ontwikkeld, volledig vrij van PFAS, pfoa en pfos. Deze pan combineert de veiligheid van keramische pannen met superieure antikleefeigenschappen. Voedsel blijft nauwelijks plakken, en dankzij de afneembare handgreep is deze pan ook geschikt voor de oven. Kortom, dit is de ultieme anti-aanbakpan die we tot nu toe hebben gevonden.
Laten we het grootste probleem als eerst tackelen. Al onze pannen zijn PFOS en PFOA vrij. Zo hoef je niet bang te zijn dat onze pannen slecht voor je zijn. Wel zul je de keuze moeten maken uit de diverse lagen want daar zit nog wel verschil in.
Zoek je een koekenpan met anti-aanbaklaag zonder PFOS? Dan zijn dit onze favorieten
1.Woll Woll Eco Lite QXR (ook Pfas vrij)
2.Le Creuset Les Forgees
3. Greenpan keramisch (ook Pfas vrij)
4. Green Chef Keramisch (ook Pfas vrij)
Pannen met een keramische laag zijn populair omdat de antikleeflaag geen giftige chemische stoffen bevat en ze redelijk betaalbaar zijn. De keramische laag is een 'groene' laag dat gemaakt is van zand dat op hoge temperaturen is gebakken. Met groen bedoelen we dat er bij de fabricage sprake is van weinig chemische uitstoot.
De laag werkt goed en een eitje bakken (het beste test object) kan gewoon zonder boter (maar we raden altijd een beetje olie of boter aan). Ook schoonmaken gaat gemakkelijk met een beetje lauw water en een doekje erover heen halen.
Het nadeel is dat de anti-kleeflaag minder goed werkt als bij een traditionele pan. De laag behoudt ook minder lang zijn anti-kleefeffect, je zult de pan dus sneller moeten vervangen. Met een beetje voorzichtigheid zorgt deze keramische laag voor een fantastische koekenpan met een mooie prijs-kwaliteitverhouding.
Let wel goed op de dikte van de bodem en de keramische laag bij het kopen van een keramische koekenpan. Goedkopere varianten hebben een dunne laag en zullen hierdoor dus snel verslijten.
Eigenschappen Keramische pannen
Goede allround pan die voornamelijk bij eiwitrijke producten goed werkt
Weinig onderhoud
Minder sterk dan geanodiseerde of RVS pannen
Minder lange levensduur
Niet geschikt voor krokant bakken op hoge temperatuur
Onze favoriete keramische pannen zijn van Habonne en Greenpan
Bekijk hier alle keramische pannen
Deze pannen hebben een traditionele laag, met andere woorden een kunststof laag, met een sterk anti-kleefeffect. Ze zijn er van diverse fabrikanten met allemaal hun voor- en nadelen. Ze vallen onder de nieuwe generatie omdat ze geen PFOA bevatten (Die de eerdere lagen van Tefal wel bevatte).
Deze lagen hebben een extra sterke antikleefeffect die lang goed blijf. Ook zijn ze duurzaam (bij juist gebruik) en makkelijk schoon te maken.
Het nadeel is dat de lagen vaak met chemische toevoegingen gemaakt worden. Bij normaal gebruik merk je hier niets van maar als je de pan misbruikt, door hem te heet te laten worden of erin krassen, dan kan het zijn dat dit los komt.
Onze favoriete koekenpannen zijn gemaakt van geanodiseerd aluminium. Dit materiaal wordt onder andere gebruikt in de Les Forgees koekenpannen van Le Creuset en de Alu Pro van Demeyere.
Bij geanodiseerd aluminium is het aluminium bewerkt, waardoor het twee keer zo sterk is als RVS. Hierdoor is de koekenpan zo goed als slijtvast. Omdat het aluminium zo hard is gemaakt, heb je met deze pannen het beste van 2 werelden. De sterkte van RVS en de beste anti-aanbaklaag. Zo kun je bakken op hogere temperaturen, maar ook zonder moeite eiwitrijke gerechten bereiden.
Eigenschappen Geanodiseerd Aluminium pannen
Sterke pannen die ook in de oven kunnen
Mogen zelfs RVS spatels in gebruikt worden (hooguit oppervlakkige krasjes), hoewel we hout en silicone aanraden.
Beter geschikt voor bakken op hoge temperaturen
Weinig onderhoud
Duurder dan keramische pannen
Duurt wat langer voordat de pannen warm zijn
Anti-aanbaklaag zal na verloop van tijd minder worden
Bekijk hier alle pannen van geanodiseerd aluminium
Le Creuset koekenpannen
Vernieuwd met een 4x sterkere anti-aanbaklaag. Uiteraard zonder PFOA en PFOS. Onze favoriet!
Demeyere Alu Pro
als beste getest door de consumentenbond. Sterke anti-aanbaklaag zonder PFOA.
Naast keramische pannen hebben we ook de pannen met een plantaardige laag. Gemaakt zonder chemische stoffen (PFTA, PFAS en PTFE) en minder belastend voor het milieu. We verkopen deze pannen nu al een tijdje en de reactie zijn goed. Wel verwachten we dat deze pannen minder lang meegaan dan normale anti-kleefpannen. Of dat langer is dan keramisch moeten we nog zien.
Bekijk de pantaardige TVS pannenGietijzeren pannen zijn onze favoriete "gezonde" pannen. Gietijzer heeft e een geode warmtegeleiding en kan tegen hoge temperaturen. Het opwarmen van de pan duurt wat langer dan bij een RVS of aluminium pan, maar eenmaal op temperatuur houden ze deze hitte veel langer vast. Hierdoor kan er uren gestoofd worden op een klein vuurtje.
Gietijzer heeft als grootste nadeel dat het een zwaar materiaal is. Het is dan ook voornamelijk populair materiaal voor een braadpan. Ook de koekenpannen zijn uitstekend, maar door het zware gewicht wel wat moeilijker te hanteren.
Pannen van gietijzer zijn keihard, blijven tientallen jaren goed en trekken niet krom. Door deze hardheid mag je ze alleen niet laten vallen. Een gietijzeren pan is brozer dan een RVS of aluminium pan.
Gietijzeren pannen zijn er in verschillende vormen en kwaliteiten. Het belangrijkste verschil zit in de binnenzijde. Zo zijn ze bijvoorbeeld verkrijgbaar met of zonder beschermlaag. De variant zonder moet met de hand afgewassen worden (liefst zo min mogelijk sop) en daarna ingeolied opbergen. Door de olie ontwikkelt de pan een natuurlijke anti-aanbaklaag en wordt het staal beschermd tegen roest.
Onze favoriete merken in puur gietijzer zijn Lodge en Ronneby Bruk
Bekijk hier onze gietijzeren pannen
Er zijn ook gietijzeren pannen verkrijgbaar met een geëmailleerde laag. Emaille is een laag die gietijzer wordt aangebracht om deze te beschermen. Deze laag is gemaakt van gesmolten glas en deze is zowel kras- als roestbestendig.
Door deze laag hoef je de pan niet steeds weer in te oliën en kun je hem afwassen met afwasmiddel.
De emaillaag werkt dus niet alleen beschermend, maar is ook gebruiksvriendelijk. De laag is keihard, maar daardoor ook weer wat brozer. Hierdoor kunnen bij onzorgvuldig gebruik barstjes in de laag komen. Mocht dit gebeuren dan kun je de pan blijven gebruiken, alleen moet je het daar insmeren met olie.
Bekijk hier alle gietijzeren koekenpannen
Eigenschappen Gietijzeren pannen
Goede warmtegeleiding
Houden de hitte goed lang vast (braden en stoven)
Geschikt voor bakken op hoge temperaturen
Weinig onderhoud (zeker bij de geëmailleerde varianten)
Zijn erg zwaar
Wil je meer weten over gietijzeren pannen? Bekijk dan de volgende pagina: Alles over gietijzeren pannen
Pannen van roestvrij staal zijn populair voor o.a. het braden en bakken. Door het staal kunnen ze goed tegen hoge temperaturen. Omdat er geen kwetsbare antiaanbaklaag in zit mag je met stalen gereedschap werken. Het ontbreken van een anti-aanbaklaag maakt het bakken van eiwitrijke gerechten moeilijker, je zilt meer olie of boter moeten gebruiken.
Tegenwoordig worden RVS koekenpannen vaak uitgevoerd met verschillende lagen. Dit kan variëren tussen 3, 5 of zelfs 7 lagen. De lagen hebben verschillende diktes en bestaan uit RVS en aluminium (bij de duurdere versies zelfs zilver of koper). De meerdere lagen staal zorgen voor een betere warmtegeleiding.
Eigenschappen Roestvrijstalen pannen
Uitstekend geschikt voor hoge temperaturen
Goede warmte geleiding bij pannen met meer lagen
Onverslijtbaar
Geen anti-aanbaklaag
Minder geschikt voor eiwitrijke gerechten
Prijzige pannen door de verschillende lagen staal
Bekijk hier alle roestvrijstalen pannen
Een stalen koekenpan is voor 99% gemaakt van ijzer, dus een volledig natuurproduct. De pan heeft nieuw uit de winkel geen anti-aanbaklaag. Door de pan eerst te behandelen met olie ontstaat er een natuurlijke anti-aanbaklaag.
Kenmerkend aan deze pannen is dat het staal verkleurt. Een intensief gebruikte stalen pan is dan ook een "lelijke" pan met veel donkere verkleuringen. De pannen worden beter naarmate je ze meer gebruikt.
De pannen kunnen goed overweg met hoge temperaturen, daardoor zijn ze ideaal voor het dichtschroeien van vlees. Door de natuurlijke anti-aanbaklaag zijn ze ook geschikt voor eiwitrijke producten.
Belangrijk is dat ze niet in de vaatwasmachine mogen maar met de hand moeten worden afgewassen en goed gedroogd moeten worden.
Eigenschappen Plaatstalen pannen
Uitstekend geschikt voor hoge temperaturen
Natuurlijke anti-aanbaklaag
Goedkoop in aanschaf
Onverslijtbaar
Moet worden ingebakken, wordt zwart
Redelijk zwaar qua gewicht
Bekijk hier alle plaatstalen pannen of Lees meer: Alles over plaatstalen pannen
Er zijn geen producten in deze categorie.
Dit product is uitverkocht. Vul hier je email adres in en we sturen je vrijblijvend een mail zodra het weer op voorraad is.