Laguiole zakmessen

Een Laguiole mes à la Johannes van Dam

Het bekende mes uit Frankrijk is een mooi functioneel zakmes. Laguiole (spreek uit als la-joll) is geen merknaam, maar een verwijzing naar een Frans dorpje. Ontworpen met als uitgangspunt een Spaans zakmes genaamd navaja en een lokaal Frans dolkje genaamd capuchadou.

In de 19e eeuw zijn de Laguiole messen voor het eerst gemaakt en nu, twee eeuwen later, is dit model zakmes wereldbekend en overal te koop. In Laguiole worden deze zakmessen nog steeds gemaakt, maar de meeste zakmessen komen uit Thiers, de messenstad van Frankrijk. Ook worden ze veelvuldig nagemaakt in andere landen. Wat overigens niet verboden is, Laguiole is immers geen merk en staat niet als zodanig geregistreerd. De naam refereert alleen naar het model zakmes.

Er zijn dus geen echte en valse Laguioles, maar wel goede en slechte. Dit verschil is goed te zien omdat aan een goede Laguiole veel aandacht wordt besteed. Het staalsoort dat vaak gebruikt wordt is 440. Dit is een redelijke staalsoort die vaak wordt gebruikt bij de goedkopere modellen. De betere uitvoeringen gebruiken het Sandvick 12c27 staal.

Op een goede Laguiole staat meestal vermeld uit welk land dit komt, de bedrijfsnaam en de ontwerper. Natuurlijk komen de beste en mooiste eigenlijk alleen maar uit Frankrijk. Wij verkopen van Laguiole messen van 3 merken, namelijk Claude Dozorme, Forge de Laguiole en Laguiole en Aubrac.

Info over Laguiole
Dit product is uitverkocht. Vul hieronder je email adres in en we stellen je vrijblijvend op de hoogte zodra deze weer verkrijgbaar is.