Advies & Tips

Snijplanken Informatie

Een goed mes verdient een goede snijplank. De juiste plank geeft een aangenaam snij gevoel en zorgt ervoor dat je messen niet snel bot worden. Maar door de grote keuze aan materialen kan het moeilijk zijn om een keus te maken .

Na het lezen van dit artikel weet je de belangrijkste verschillen en zal het makkelijker voor je zijn om de juiste snijplank te vinden.

Hout of kunststof?

Dit de eerste keus die je moet maken. Beide hebben voor- en nadelen en er is geen duidelijke winnaar. Wij hebben een voorkeur voor houten snijplanken. Veel mensen denken dat die minder hygiënisch zijn maar dat klopt niet.

Hout is antibacterieel

Hout heeft van nature een antibacteriële werking. Dit is uitgebreid onderzocht door Dr. Cliver bij de Universiteit van Wisconsin http://www.news.wisc.edu/releases/1107.html.

Hij besmette een houten snijplank en een kunststof snijplank met bacteriën. Na 3 minuten waren 99.9 procent van alle bacteriën op de houten snijplank dood. Bij de kunststof snijplank leefden ze allemaal nog. Op kamertemperatuur is er zelfs een kans dat ze zich vermenigvuldigen.

Bij een ander onderzoek kwam naar voren dat bij kunststof en glazen snijplanken de kans op salmonella twee maal zo hoog is. Hout is dus goed voor je messen en bacteriën kunnen er niet op leven. Waarom bestaan kunststof snijplanken dan nog?

Kunststof snijplanken zijn makkelijk in gebruik

De belangrijkste reden om te kiezen voor een kunststof snijplank is het gebruiksgemak. Deze mag namelijk na gebruik in de vaatwasmachine. Voor de rest heb je er eigenlijk geen onderhoud aan.

Dat is anders bij een houten plank. Deze mag absoluut niet in een vaatwasmachine. Doe je dit wel dan zal deze kromtrekken, scheuren en/of barsten. Het goed bijhouden van een houten plank is niet zoveel werk, maar het is wel belangrijk dat je het met enige regelmaat doet.

De belangrijkste verschillen tussen houten en kunststof snijplanken

Kunststof snijplanken

Deze kunnen na gebruik in de vaatwasmachine om ze grondig te reinigen. Ook is er keuze uit verschillende kleuren wat handig is i.v.m. kruisbesmetting. Zo gebruiken ze in de horeca een rode snijplank voor rauw vlees en een groene voor de groenten.

Maar let wel op. Omdat kunststof snijplanken zacht zijn krijg je al snel sneetjes / geultjes in de plank. Hier kunnen bacteriën in gaan nestelen. Ook kan de kleur van gesneden voedsel gaan hechten in deze gleuven. Hierdoor krijg je vlekken die moeilijk te verwijderen zijn.

De echt goedkope varianten zijn tamelijk hard en maken je messen sneller bot. De betere kunststof planken hebben dat niet. Hierdoor krijgt de dunne scherpe snede van je mes niet constant een tik tijdens het snijden en blijft deze scherper.

  Mag in vaatwasser

  Nauwelijks onderhoud

  Licht van gewicht en makkelijk op te bergen

  Goedkoop

  Bacteriën kunnen erop overleven

  Wordt lelijk na verloop van tijd (sneetjes, verkleuring)

  Te goedkope planken zijn te hard voor messen

Ok, liever geen kunststof dus?

Wij hebben liever hout. Maar als je toch een voorkeur hebt voor kunststof planken, dan zijn er drie merken die we kunnen aanbevelen: de planken van Hasegawa, Stericare en Candl.

De meeste kunststof snijplanken met antibacteriële eigenschappen zijn voorzien van een antibacterieel laagje aan de buitenkant van de plank. Bij de planken van Stericare zijn zilverionen door het kunststof heen gemengd. Daardoor blijft de antibacteriële werking aanwezig, zelfs als de laag minder wordt.

Candl TPU snijplanken

De snijplanken van Candl zijn van TPU: thermoplastisch polyurethaan. Dit materiaal is heel flexibel en makkelijk steriel te maken. Het veert mee met je mes, waardoor je minder makkelijk groeven maakt in de plank tijdens het snijden. Je messen worden hierdoor minder snel bot en bovendien voorkomt dit dat bacteriën zich kunnen nestelen in deze groefjes.

Hasegawa snijplanken

Voor Japanse messen zijn de Hasegawa planken onze absolute favoriet. Ze houden je mes langer scherp en dankzij de microstructuur blijft voedsel goed liggen tijdens het snijden.

De Hasegawa snijplanken zijn gemaakt van een combinatie van kunststof en hout. De buitenkant is van een speciale kunststof die antibacterieel is en meeveert tijdens het snijden. Om de plank meer stevigheid te geven zit er een houten kern.  De houten kern is aan alle kanten volledig omkapseld door het kunststof waardoor je niet bang hoeft te zijn voor vocht. Niet voor niets zijn dit de officiële snijplanken van de Japanse Sushi World Cup.

Houten snijplanken / hakblokken

Houten snijplanken zijn een goede keus voor je mes. Een goede plank veert als het ware mee. Dit snijdt uiteindelijk het lekkerst en je mes blijft er langer op scherp. Ze hebben het voordeel van een natuurlijke antibacteriële werking en hebben een heel lange levensduur.

donker houten snijplank

Het enige echte nadeel dat we kunnen noemen is dat ze niet in de vaatwasmachine mogen. En ze hebben af en toe onderhoud nodig om ze mooi te houden.

  Natuurlijke antibacteriële werking

  Prettig snij comfort

  Duurzaam

  Ligt stevig op je aanrecht

  geeft hoger werkblad, fijn als je de werkhoogte wilt verhogen

  Mag niet in de vaatwasser

  Moet onderhouden worden met olie

  Is zwaarder dan kunststof

  Is duurder dan kunststof

Verschil tussen de houtsoorten

Wanneer je kiest voor een houten snijplank dan heb je de keuze uit verschillende houtsoorten. Anders dan je misschien zou denken zitten er verschillen in snij comfort en gemak.

Bamboe

Bamboe snijplanken worden gemaakt van bamboe stroken die verlijmd zijn. Het grote voordeel van bamboe is dat het snel groeit daardoor is het een duurzame en redelijk goedkope oplossing. Het nadeel is dat het hard is, eigenlijk harder dan ideaal is voor je messen. Bamboe bevat tevens silicium/kiezelaarde, wat een keiharde stof is. Een duur (en dun) mes zal duidelijk minder lang scherp blijven bij gebruik van een bamboe plank.

Beuken- of kersenhout

Je kunt beter kiezen voor een plank van beuken- of kersenhout. Robert Herder heeft bijvoorbeeld mooie kersenhouten snijplanken. Ook een mooi oplossing, aangeraden door Japanse messenmakers, zijn de Hinoki planken van Kai. Deze zijn gemaakt van Japans Hinoki hout, dat zeer licht en taai is. Taai, zodat het mes niet meteen diepe groeven snijdt in de plank en door mee te geven het mes spaart.

Japanse hinoki snijplank

Voor een gunstige prijs/kwaliteit verhouding zijn de berkenhouten snijplanken van Il Cucinino een goede keus.

Geperste houtsnippers

Er zijn snijplanken van geperst hout. Bijvoorbeeld de planken van Epicurean. Deze planken hebben enkele voordelen. Zo zijn ze vrij van onderhoud, mogen ze in de vaatwasser en zijn ze hittebestendig.

Toch zijn we er geen grote fans van. Ze zijn eigenlijk te hard om ze vriendelijk voor je mes te kunnen noemen.

Kopshout

Een snijplank van kopshout is het beste. Dit zijn ook wel de prijzigste exemplaren. Bij een kopshouten plank bestaat het oppervlakte van de plank uit de kopse kant van het hout. Hierdoor snij je niet dwars op de vezels van het hout zoals bij langshout, maar snij je met de vezels mee. De vezels sluiten zich weer nadat je er met je mes doorheen bent gegaan.

De plank is als het ware zelfhelend en gaat daardoor heel lang mee. En deze planken zijn ook nog eens zachtaardig voor je mes.

Hout in professionele keukens

Zoek je een snijplank voor professioneel gebruik? Volgens de richtlijnen van HACCP is het gebruik van een houten snijplank in een professionele omgeving verboden. Gelukkig zijn er ook hele degelijke kunststof alternatieven: de planken van Stericare, Hasegawa en de TPU snijmatten van Candl.

HACCP schrijft ook voor dat je verschillende kleuren snijplanken moet gebruiken:

  • Groen: groenten en fruit
  • Blauw: vis, schaal- en schelpdieren
  • Rood: rauw vlees
  • Geel: gevogelte (kip)
  • Bruin: gebraden vlees en worst
  • Wit: brood en kaas

kunststof snijplanken in diverse kleuren

Veelgestelde vragen

Hoe moet je een houten snijplank schoonmaken?

Was na gebruik je snijplank met warm water en een beetje sop. Let op dat je de snijplank niet in het water laat liggen, hierdoor kan de plank gaan scheuren.

Droog de plank gelijk goed af en zet de plank (als het kan) rechtop weg. Door deze rechtop te zetten voorkom je dat het hout krom trekt.

Hasegawa Snijplank Schraper

Onze favoriete hulpmiddel voor het schoonmaken van een snijplank is de Hasegawa schraper. De schraper is te gebruiken op alle soorten snijplanken, waaronder kunststof en hout. De snijplank schraper heeft twee grofheden en is gemaakt voor het verwijderen van verkleuringen en geurtjes die je niet met schoonmaken weg krijgt. Hij schraapt materiaal van de plank af dus we raden het niet aan om deze elke keer te gebruiken. 

Af en toe grondig schoonmaken (tegen verkleuring en vieze luchtjes)

Knijp een halve citroen uit over de plank en smeer het citroensap over de hele plank. Bewaar de uitgeknepen citroen. Strooi nu zeezout op de plank en verdeel dit evenredig over de plank. Je kunt nu met de halve citroen het citroensap en het zout over de plank wrijven. Laat het een half uur staan en spoel de plank daarna schoon met water en een spons / borstel.

Waarom zeezout?
Zeezout is grof van structuur. Hierdoor schuur je als het ware de toplaag van een plank. Je schuurt geen merkbare hoeveelheden hout weg, maar je verschoont wel het toplaagje.

Hoe moet je een snijplank onderhouden?

Een snijplank moet regelmatig ingesmeerd worden met olie. Dit zorgt ervoor dat er minder kans is op scheuren en het maakt de plank vochtbestendig. Gebruik geen olijfolie of ander soortige plantaardige oliën. Het beste kun je kiezen voor een minerale olie, deze geeft namelijk geen geur- of smaak af en plakt ook niet.

Hoe moet ik mijn snijplank oliën?

Doe een laag olie over de hele plank en wrijf dit erin met een keukenpapiertje. Laat het tussen de 12 en 24 uur staan en verwijder daarna de resten van olie. Doe dit elke keer wanneer je snijplank er dof uitziet. Is de plank nieuw en wil je deze de beste voorbereiding geven? Herhaal dit proces dan 4 keer.

snijplank inolien

Hoe vaak moet de plank geolied worden?

Dat ligt eraan hoe je hem gebruikt. In een droog huis zal de plank vaker geolied moeten worden. Was je de plank altijd met afwasmiddel? Dan zul je ook vaker moet oliën omdat afwasmiddel de laag aantast. En voorkom dat de plank in de buurt van de verwarming staat.

Wordt je plank lichter van kleur en voelt deze ruwer aan? Dan is het tijd om te oliën.

Welke olie moet ik hiervoor gebruiken?

Je kunt de snijplank niet insmeren met elke olie. Vaak wordt gedacht dat olijfolie een goede keus is maar deze olie zorgt voor een plakkerige laag die ranzig wordt.

We raden de volgende oliesoorten aan;

Minerale olie

Dit is een olie die niet opdroogt en neutraal is qua geur en smaak. Het mooie is dat deze olie echt in de plank trekt. We verkopen flessen met een handige doseerspray zodat je niet teveel gebruikt.

Bijenwas

Om je plank in de beste staat te houden raden we de creme van Boos aan. Je gebruikt deze nadat je de plank hebt behandeld met minerale olie. Deze bijenwas vormt een beschermende laag die het hout afsluit. Hierdoor blijft de plank mooier en hoef je deze minder vaak te oliën.

Pure lijnzaadolie

Geschikt voor het insmeren van een plank. Het is een voedselveilige olie die niet plakkerig wordt. Deze olie polemiseert wat betekent dat het een harde laag wordt. Het hout krijg hierdoor een donkere (antieke) kleur. Wel moet de plank minimaal drie dagen drogen voordat het gebruikt mag worden.

Een andere goede keus is minerale olie . Dit is een neutrale olie die niet ranzig wordt.

Kun je rauw vlees snijden op een houten snijplank?

Ja, dat is geen probleem. Wel belangrijk is om na het snijden van rauw vlees of kip de plank af te spoelen met heet water. Wil je er helemaal zeker van zijn dat de plank schoon is dan kun je hem afspoelen met wat natuurazijn.

Wat vinden jullie van marmeren of glazen snijplanken?

Nooit gebruiken! Het lijkt hygiënisch maar ze zijn funest voor je messen. Je mes zal hierdoor snel bot worden. Daarbij blijkt dat bacteriën moeilijk te verwijderen zijn van deze planken.

Zijn de Epicurean snijplanken goed?

Snijplanken van Epicurean zijn gemaakt van houtsnippers. Omdat deze op hoge druk samengeperst zijn kunnen deze snijplanken zelfs in de vaatwasmachine. En ze zijn hittebestendig, dus ze kunnen tevens gebruikt worden als onderzetter voor hete pannen.

epicurean snijplank

Maar er is ook een nadeel. De planken zijn erg hard en veren niet mee bij het snijden. Ze zijn dus eigenlijk te hard voor liefhebbers van scherpe messen.

Zijn bamboe snijplanken goed?

Dit zijn momenteel hele populaire snijplanken. Ze zijn betaalbaar en redelijk makkelijk in gebruik. Wel zijn ze veel harder dan houten snijplanken. Je mes wordt dus sneller bot in vergelijking met een goede houten snijplank.

Waarvoor is de geul in sommige snijplanken?

De geul vangt de sappen op van vlees en vis. Zo hoef je niet bang te zijn dat dit van je plank af druipt.

Is er een speciale snijplank voor een broodmes?

Ja, deze snijplanken bestaan uit meerdere plankjes met een inkeping ertussen. Tijdens het snijden vallen de kruimels in de inkepingen. Na het snijden kun je deze makkelijk verwijderen.

snijplanken speciaal voor brood

Wat is het verschil tussen een snijplank en een hakblok?

Hakblokken zijn meestal veel dikker en vaak van kopshout. Hierdoor zijn ze duurder in aanschaf maar kunnen ze wel veel meer hebben. En niet onbelangrijk, ze staan stoer op je aanrecht.

Bekijk alle snijplanken

Gerelateerd
Japanse messen zijn vaak gemaakt van zeer hard en dun staal, hierdoor snijden ze verfijnder en blijven ze langer scherp. Ze hebben echter ook enkele nadelen. Het grootste nadeel...
Bereid je voor om je snijervaring te transformeren met de synthetische snijplanken van Hasegawa - onze top aanraders bij de aankoop van een Japans mes. Hun lichtgewicht design e...
Opmerkingen

Laat van je horen!


Dit product is uitverkocht. Vul hier je email adres in en we sturen je vrijblijvend een mail zodra het weer op voorraad is.

Email