Advies & Tips

Pannen met Anti-aanbaklaag: Handleiding

Heb je een nieuwe pan aangeschaft? Dan wil je deze natuurlijk zo lang mogelijk in de nieuwstaat houden. Maar hoe doe je dat precies? Naast goed schoonmaken - dus het liefst niet in de vaatwasser - is het gebruik van groot belang. Veel mensen gebruiken pannen verkeerd, waardoor deze beschadigen. Lees verder om deze veel gemaakte fouten te voorkomen zodat je nog langer plezier hebt van je aankoop.

De pan verwarmen

Dat is makkelijk zou je denken? Gas op de hoogste stand, pan erop en even opwarmen en daarna de olie of boter erin. Doe dit niet! Dit is de manier om een pan met antikleeflaag snel te verpesten.

Hoe warm je de pan wel juist op?

Plaats de pan op het fornuis, maar zorg ervoor dat deze uit staat. Voordat je de pit aanzet, voeg je een vetstof aan de pan toe. Kies er één waar jij het fijnst mee kookt of die het beste bij jouw gerecht past. Hierdoor kan de pan zijn warmte kwijt en zal deze niet kunnen kromtrekken.

Zet vervolgens de warmtebron aan op een laag tot medium vermogen. Zodra de vetstof de juiste temperatuur heeft bereikt, voeg je de ingrediënten toe. Nadat je dit hebt toegevoegd verhoog of verlaag je de warmtebron.

Afspoelen en schoonmaken

Na het bakken kun je het beste een beetje lauw water in de pan doen en dit laten weken terwijl je geniet van je gerecht. Let op dat je lauw water gebruikt, dus geen koud water! Als je een warme pan afspoelt met koud water dan krijgt deze een schok door het temperatuurverschil. Hierdoor wordt de kwaliteit van de anti-aanbaklaag minder.

Na tien minuten weken is het meestal genoeg om met een spons (eventueel met een beetje zeep) de pan af te vegen en na te spoelen.

Gebruik het juiste gereedschap

Wij raden gebruik van metalen gereedschap in pannen met een antiaanbaklaag af. De laag is gevoeliger wanneer deze heet is en metalen keukengerei kunnen dan krassen veroorzaken. We adviseren houten of silicone keukengerei aan, omdat dit pannen minder snel zal beschadigen. Tegenwoordig kunnen een groot deel van deze artikelen tegen hoge temperaturen.

Let wel goed op dat ze voldoen aan de voedselveilige normen van de Europese wetgeving zoals de modellen van Oxo en Le Creuset.

Gebruik de juiste olie

Veel mensen bakken in olijfolie, maar bij hogere temperaturen verbrandt dit snel. Je kunt het beste een olie gebruiken met een hoog verbrandingspunt zoals zonnebloem- of arachideolie.

Bak je in boter en wil je toch op hoge temperatuur bakken? Doe er dan een beetje olie bij. Hierdoor verhoog je het brandpunt van boter en verbrandt dit minder snel.

Gebruik nooit bakspray, deze laat een laagje achter in de pan die de anti-aanbaklaag aan kan tasten.

Pannen met antiaanbaklaag schoon maken

Hieronder lees je alles over het schoonhouden van je pannen. Omdat pannen van verschillende materialen gemaakt kunnen zijn, hebben aparte schoonmaaktips.

Vul de pan na gebruik met en laagje warm water en laat dit 10 minuten weken. Hierna boen je de pan met een zacht groen sponsje en afwasmiddel schoon. Spoel de pan af met water en hij is weer klaar voor gebruik.

Grote schoonmaak
Mocht je nou pan extreem aangebakken zijn, dan kun je dat makkelijk verwijderen met een mengsel van water en azijn. Doe een laag water met een beetje azijn in de pan en laat deze heet worden. Even laten weken en je kan de pan afspoelen.

Gerelateerd Artikelen
Een plaatstalen pan is ideaal voor het bakken op hoge temperaturen. Daarbij zijn deze pannen gemaakt zonder kunstmatige materialen, je hoeft dus niet bang te zijn voor vreemde chem...
Een roestvrijstalen (RVS) pan  is duurzaam en gezond in gebruik. Deze pannen bevatten geen vreemde chemische stoffen en gaan met juist gebruik levenslang mee. Je zult in het b...
Jouw Reacties Zijn Welkom!

Laat van je horen!


Dit product is uitverkocht. Vul hier je email adres in en we sturen je vrijblijvend een mail zodra het weer op voorraad is.

Email
Opmerking