Advies & Tips
Zalmmessen en Hammessen Keuzehulp
Zalm en ham, ze lijken niets met elkaar te maken te hebben maar beide hebben een lang, licht flexibel mes nodig om mooi te kunnen snijden.
Om zalm mooi te trancheren heb je een langer mes nodig. De lengte is belangrijk om dat je in een haal een stuk wilt snijden zodat het mooi egaal is. Ook moet het mes een beetje flexibel zijn. Zo buigt het mee tijdens het snijden waardoor je het niet kapottrekt.
Als laatste moet het mes scherp zijn. Nu zijn de meeste nieuwe messen wel scherp maar een duurder mes blijft veel langer scherp dan een goedkoop mes. Het staal is harder en beter geslepen waardoor het moeiteloos blijft snijden.
Voor ham zijn de eisen eigenlijk hetzelfde. Het mes hoeft eigenlijk niet flexibel te zijn, vooral bij het snijden van langer gerijpte ham zoals Serrano. Toch raden we in de meeste gevallen een flexibel mes aan. Zo hoef je maar een mes te kopen voor beide taken en heb je dus meer waar voor je geld.
Kuiltjes in het lemmet
Sommige modellen hebben “Kuiltjes” in het lemmet. Dit zorgt ervoor dat de zalm / ham minder blijft plakken tijdens het snijden. Dit komt doordat er lucht tussen het vlees/vis en de kuiltjes komt en het hierdoor niet blijft hangen. Vooral bij zalm heb je hier een groot voordeel aan.
Populairste Zalmmes / Hammes
We hebben een vrij grote selectie aan zalmmessen / hammessen die allemaal door ons zijn goedgekeurd. Uiteraard zijn de duurdere van beter staal en blijven ze langer scherp maar dat betekent niet altijd dat de duurste de beste keus is. Hieronder onze favorieten.
Victorinox
Geen messenvergelijking is compleet zonder een model van Victorinox. In bijna elke categorie hebben ze een model dat een fantastische combinatie is van scherpe prijs en goede snijeigenschappen. Het Fibrox handvat heeft een textuur waardoor je altijd een goede grip hebt, zelf met vochtige handen. Het lemmet is licht flexibel en heeft kuiltjes waardoor voedsel minder blijft plakken.
Wüsthoff Gourmet
Net wat harder staal dan het Victorinox model en een luxer / ergonomischer handvat. Het hardere staal blijft langer scherp en snijdt net iets verfijnder. Het hele mes heeft een luxere uitstraling en is daarom een mooier cadeau om te geven.
Wüsthoff Classic & Classic Ikon
De professionele series van Wusthof. Harder staal dan de Gourmet serie waardoor ze lekker snijden en een veel beter en mooier afgewerkt handvat. Hierdoor is het mes meer in balans en snijdt het minder vermoeiend. Het verschil tussen deze series zit hem in het handvat.
Classic: Het klassiek westerse handvat
Classic Ikon: Het meest ergonomische Europese handvat (volgens ons en veel van onze klanten)
Ikon: Hetzelfde design als de Classic Ikon maar nu gemaakt van Afrikaans hout wat het een premium uitstraling geeft.
Global G10
Voor de liefhebbers van strak design is de Global een aanrader. Maar uiteraard is niet alleen het design bijzonder. Het harde Japanse staal is op een scherpere hoek geslepen en snijdt hierdoor nog preciezer. De gleufjes in het handvat zorgen voor een goede grip, ook wanneer je handen nat zijn.
Kai Shun Classic
Koop je graag het beste wat er te krijgen is? Dan is deze Kai Shun Classic Ham / Zalmmes waarschijnlijk het mes voor jou. Niet zoals de rest van de serie gemaakt van Damast staal (dat is te stug/hard), maar wel van Japans AUS 8 staal. Gegarandeerd dat je hiermee flinterdunne plakjes snijdt.
Meest luxueuze variant
Heb je een prachtig stuk prosciutto en wil je de show stelen? Dan is de Burja van Suncraft de beste keus.
Hopelijk helpt deze vergelijking je met het maken van een keus. Kom je er toch niet uit? Stuur ons dan een bericht via Whatsapp of mail. We helpen je graag!
Laat van je horen!