Pan soorten

Wat is de beste pan met anti-aanbaklaag

Tefal is al jarenlang een populair merk op het gebied van pannen. Deze pannen zijn meestal goedkoop, hebben een antiaanbaklaag en zelfs een handige rode stip in het midden van de pan die aangeeft waneer de ideale baktemperatuur is bereikt.

Dat de pan al snel krom trekt, ach daar kunnen we nog wel mee leven. Maar nu blijkt dat de antiaanbaklaag van Teflon is (wat gezondheidsrisico’s kan opleveren voor mens en dier), zijn veel mensen op zoek naar een nieuwe pan.

Op zoek naar een alternatief voor Teflon

Wij verkopen al jaren lang geen pannen met Teflon meer. Dit omdat wij geloven dat er betere pannen zijn die niet eens veel duurder hoeven te zijn. Hieronder een uitleg van vijf verschillende soorten pannen met elk hun eigen antiaanbaklaag.

Als u naar aanleiding hiervan nog vragen heeft, kun je altijd contact met ons opnemen.

Keramische antiaanbaklaag (ceramic)

De keramische antiaanbaklaag is momenteel erg populair, omdat het een goedkoop en kwalitatief goed alternatief is voor de Teflon antiaanbaklaag

De keramische laag heeft dezelfde werking als Teflon, maar bevat geen schadelijke stoffen. Daarnaast is de keramische laag een gezonde laag, waardoor de pan minder energie nodig heeft om op te warmen. De keramische antiaanbaklaag kan erg goed hitte verdragen en is daardoor heel geschikt om een eitje (het beste testobject) in te bakken. Hierbij is bovendien geen boter nodig.

Ook het schoonmaken van de pan gaat gemakkelijk met een beetje lauw water en een doekje. Het nadeel van de keramische laag is dat deze niet heel erg duurzaam is (in vergelijking met titanium lagen). Op reclames zie je vaak dat er met een hamer op de laag wordt geslagen, maar hierdoor beschadigt toch echt de anti-aanbaklaag.

Met een beetje voorzichtigheid is een pan met keramische antiaanbaklaag een fantastische pan met een goode prijs/ kwaliteitsverhouding. Bij deze pannen is het wel van belang dat u goed let op de dikte van de bodem en de keramische laag. Goedkopere pannen hebben een dunne keramische laag, waardoor ze een kortere levensduur hebben

Onze favoriete keramische pannen zijn van Habonne en Sola – Bekijk hier alle keramische pannen

+ Sterke en gezonde anti-aanbaklaag
+ Zeer gemakkelijk schoon te houden
+ Niet duur in aanschaf
- Minder duurzaam dan andere anti-aanbaklagen 

Geanodiseerd aluminium

Onze favoriete pannen zijn gemaakt van geanodiseerd aluminum met een speciaal ontwikkelde anti-aanbaklaag van titanium.

Geanodiseerd aluminium is bewerkt aluminium, waardoor het twee keer zo sterk is als RVS. Door de bewerking ontstaat een oxidelaag, waardoor de pan bijna slijtvast is.De antiaanbaklaag is gemaakt zonder giftige stoffen zoals Teflon.

Omdat het aluminium zo hard is gemaakt, heb je met deze pannen het beste van twee werelden. Zowel een goede anti-aanbaklaag als het krasvaste van RVS waarbij zelfs met spatels van RVS kan worden gewerkt (met beleid).

Deze staalsoort is zeer geschikt voor hoge temperaturen (tot 210 graden) en het bakken van eiwitrijke producten, maar ook zeer gemakkelijk schoon te houden.

Een goed voorbeeld van pannen met een antiaanbaklaag van geanodiseerd aluminium is de serie Les Forgees van Le Creuset en de koekenpannen van Fontignac

Bekijk hier alle pannen van geanodiseerd aluminium

+ Sterke krasvaste pannen
+ Mag ook in de oven gebruikt worden
+ Duurzame anti-aanbaklaag
+ Zeer gemakkelijk schoon te houden
- Zijn duurder dan keramische pannen

Gietijzeren pannen

Gietijzeren pannen zijn perfect voor het braden en stoven van voedsel vanwege de goede warmtegeleiding; de mogelijkheid om met hete temperaturen te werken en de lange levensduur

Het opwarmen duurt wat langer dan bij een pan van RVS of aluminium, maar als deze eenmaal op temperatuur is, wordt de warmte langer vastgehouden. Hierdoor kunnen gerechten uren gestoofd worden op een klein vuurtje.

Gietijzer heeft echter wel als groot nadeel dat het zeer zwaar materiaal is. Pannen van gietijzer zijn dan ook voornamelijk populair als braadpannen. De koekenpannen zijn goed, maar veel mensen vinden deze te zwaar.

De pannen van gietijzer zijn keihard, trekken niet krom en gaan jarenlang mee. Deze hardheid heeft wel als nadeel dat ze slecht tegen vallen kunnen. Een gietijzeren pan is brosser dan een pan van RVS of aluminium.

Gietijzeren pannen zijn er in diverse vormen en verschillende kwaliteitsniveau’s.

Een belangrijk verschil wordt veroorzaakt door de binnenlaag. Gietijzeren pannen zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar zonder binnenlaag, maar moeten dan wel goed worden ingeleid en ingevet worden opgeborgen. Hierdoor krijgt de pan een natuurlijke antiaanbaklaag en wordt hij beschermt tegen roest.

Onze favoriete merken in puur gietijzer zijn Lodge en Carl Victor – Bekijk hier onze gietijzeren pannen

Geëmailleerd Gietijzer

Daarnaast zijn er gietijzeren pannen met een binnenlaag van emaille. Deze laag van gesmolten glas is bedoeld als bescherming van de pan, waardoor deze kras- en roestbestendig is.

Omdat gietijzer een roestend materiaal is, blijkt een emaillelaag een perfecte aanvulling op een gietijzeren braadpan. Een emaillelaag is keihard, maar daardoor ook wat brosser waardoor er bij onzorgvuldig gebruik barsten in de laag kunnen komen.

De beste gietijzeren pannen met emaille laag worden gemaakt door Staub en Le Creuset.

Bekijk hier alle gietijzeren koekenpannen

Wil je meer weten over gietijzeren pannen? Bekijk dan de volgende pagina: Alles over gietijeren pannen

+ Goede warmtegeleiding en weinig onderhoud
- Pannen van gietijzer zijn erg zwaar

Roestvrijstalen pannen

Roestvrijstalen (RVS) pannen zijn zeer populair voor o.a. het dichtschroeien van vlees; doordat ze goed tegen hoge temperaturen kunnen. Een nadeel van een pan van RVS is dat er geen antiaanbaklaag op zit. Hierdoor is het bakken van eiwitrijke gerechten moeilijker en moet men veel olie of boter gebruiken.

Tegenwoordig zijn er ook RVS pannen die uitgevoerd worden met verschillende lagen. Sommige pannen hebben zelfs zeven lagen. Deze lagen bestaan vaak uit verschillende diktes RVS en aluminium. Hierdoor is de geleiding van warmte nog sneller en egaler. RVS is eigenlijk niet te verslijten en uitstekend bestand tegen de vaatwasmachine.

Bekijk hier alle roestvrijstalen pannen

+ Goed geschikt voor hoge temperaturen en slijtvast
- Minder geschikt voor eiwitrijke gerechten

(plaat)Stalen koekenpannen

Stalen koekenpannen bestaan voor 99% uit ijzer en zijn daarmee een natuurlijk product. Standaard hebben deze pannen geen antiaanbaklaag, maar door de pan eerst een paar keer voor te behandelen met olie zal deze een natuurlijke antiaanbaklaag krijgen. Hierdoor worden de pannen wel donkerder.

Een goede gebruikte stalen koekenpan is dan ook een ‘lelijke’ pan. De pannen zijn goed geschikt voor hoge temperaturen, waardoor bijvoorbeeld vlees kan worden dichtgeschroeid. Door de natuurlijke antiaanbaklaag is de ijzeren koekenpan ook geschikt voor eiwitrijke producten.

De pan mag niet in de vaatwasmachine, maar moet worden schoongemaakt met water en een doekje.

Bekijk hier alle plaatstalen pannen

Wil je meer weten over plaatstalen pannen? Bekijk dan de volgende pagina: Alles over plaatstalen pannen

+ Natuurlijke antiaanbaklaag en goedkoop in aanschaf
- Men moet de pan vooraf behandelen en deze wordt bij goed gebruik ‘lelijk’