Advies & Tips
Slijpartikelen: Onze favorieten Slijpers
Om je mes in optimale staat te houden moet je deze regelmatig slijpen. Dit kan je bij ons laten doen, maar we bieden ook alle materialen aan voor eigen gebruik. Bij het kiezen van een slijper zul je eerst moeten afvragen hoe je wilt gaan slijpen. Wil je het helemaal zelf doen met een slijpsteen of zoek je een makkelijk en snelle manier en ga je voor een slijpmachine?
Slijpmachines
Er zijn honderden soorten slijpers beschikbaar op de markt die allemaal scherpe messen beloven. Gelukkig hebben wij er heel veel getest en hebben we ons assortiment aangepast en alleen de beste bewaard. Hieronder onze aanraders en de reden waarom we ze zo goed vinden.
We beginnen bij de handmatige slijpmachines:
Horl2 Slijpers
Dit zijn zonder twijfel de beste handmatige slijpers die verkrijgbaar zijn. Gemaakt van hoge kwaliteit materiaal waardoor het zelfs harde Japanse messen weer snel scherp krijgt. Het doordachte systeem zorgt ervoor zelfs mensen met 2 linker handen hun messen weer vlijmscherp krijgen.
De Horl2 is niet de goedkoopste optie, maar zodra je het product uit de doos haalt, zul je de kwaliteit voelen. Dit systeem biedt verschillende uitbreidingen om mee te groeien met jouw behoeften. Met de introductie van de nieuwe Kagami steen bereik je dezelfde scherpte als bij langdurige oefening op een dure slijpsteen, zonder de hoge kosten. Gegarandeerd dat je hiermee alle messen scherper krijgt dan tevoren.
Lees meer over de Horl2 Bekijk alle Horl slijpers
Minosharp 3
Voordat Horl bestond was de Minosharp onze favoriete slijper. Met de 3 ronde slijpstenen slijp je messen snel en nauwkeurig weer vlijmscherp. Het systeem werkt simpel. Doe een laagje water in het bakje, sluit het en haal het mes met een snijbeweging tussen de 10 tot 20 keer langs elke gleuf. Ontworpen in samenwerking met Global, is dit systeem oorspronkelijk bedoeld voor Global messen alleen, maar de nieuwe Minosharp 3 is geschikt voor een breed scala aan messen.
De Minosharp is betaalbaarder dan de Horl, en hoewel het snijresultaat minder verfijnd is, biedt het wel een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
Le Creuset slijper
Misschien een vreemde naam om in deze lijst te zien, maar dit is een van de fijnste doortrekslijpsystemen die we getest hebben. Deze slijper heeft 2 slijpfuncties, een grovere met diamant poeder en een fijnere van keramiek. We raden aan om zoveel mogelijk de keramische kant te gebruiken, zodat er niet te veel staal van het mes geslepen wordt. Hoewel deze slijper Japans staal kan slijpen, raden wij het niet aan bij duurdere Japanse modellen.
Slijpstaven
Wil je liever je messen scherp houden zonder slijpmachine? Gebruik dan een slijpstaaf.
Belangrijk: De meeste slijpstaven die mensen thuis hebben, zijn enkel aanzetstalen en geen echte slijpstaven, omdat ze alleen aanzetten en niet slijpen. Alleen als de staaf gecoat is met diamant poeder of gemaakt is van keramiek zal deze slijpen. Een aanzetstaal is slechts geschikt om braampjes op een Duits mes recht te zetten. Voor het échte scherpe resultaat is een slijpstaaf nodig.
Onze favorieten hierin zijn:
Slijpstenen
Wil je op originele wijze slijpen? Dan moet je kijken naar slijpstenen. Het belangrijkste om te weten is hoe hoger het nummer op de steen hoe verfijnder hij slijpt. We hebben een groot assortiment aan stenen die we allemaal getest hebben. Samen met onze fanatieke cursisten (van onze uitgebreide slijpcursus) hebben we een selectie van onze favorieten gemaakt
King 800 / 6000
Onze favoriete steen voor beginners. Met deze steen kun je een bot mes scheermes scherp slijpen. Hij is betaalbaar, geeft een goed slijpgevoel en slijpt snel.
Kazoku 1000/3000
Zoek je een budget steen die toch goed resultaat geeft? Ga dan voor de Kazoku 1000/3000. Deze steen is niet heel hard waardoor je goed voelt of je juist aan het slijpen bent. De 3000 is hoog genoeg voor gebruik in de keuken en geeft vaak een fijner slijpresultaat dan hoe messen uit de fabriek komen.
JNS
Ben je op zoek naar een wetsteen van hogere kwaliteit? Overweeg dan de stenen van JNS. Deze stenen zijn gemaakt in samenwerking met Shigefusa, een van de meest gerenommeerde messenmakers van onze tijd. Hoewel deze stenen iets duurder zijn, zijn ze (omdat je ze niet hoeft te weken in water) direct klaar voor gebruik.
Natuurstenen
De stap hierboven zijn natuurstenen. Deze stenen koop je niet met een gegarandeerde fijnheid. Elke steen heeft een ander slijpgevoel en afwerking. Onze favorieten hierin zijn Omura & Tsushima vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding.
Nog een tandje scherper
Ben je op zoek naar de ultieme scherpte? Dan raden we naast een steen altijd een leren strop aan. Hiermee verwijder je kleinste microbraampjes waardoor je mes nog verfijnder snijdt. Voor een nog mooier resultaat kun je er diamantpoeder op smeren waarmee je het mes nog verder polijst.
Elektrische slijpers
We zijn geen grote fans van elektrische slijpers omdat ze al snel veel materiaal van de messen wegslijpen. We verkopen ze van Chefs Edge eigenlijk alleen aan de horeca, zodat ze snel hun goedkopere messen scherp kunnen houden.
Worksharp
Een uitzondering hierin zijn de slijpers van Workshop. Dit zijn eigenlijk compacte bandschuurmachine waarmee je veel meer controle hebt en dus minder verlies. Dit is de klassieker waarvan er wereldwijd tienduizenden zijn verkocht. De machine is compact en werkt snel. Als je vaak messen moet slijpen, is dit een aanrader: de verwisselbare bandjes geven je volledige controle over hoeveel staal er afgeslepen en gepolijst wordt.
Laat van je horen!