Advies & Tips

Wat maakt Tojiro messen zo goed?

Een bekende gezegde is "het mes is de beste vriend van een chef-kok". Je kookkunsten zijn zo goed als je mes is, dus je kunt maar beter het beste mes kiezen dat je geld toelaat. Afgezien van het feit dat chefs messen gebruiken om te snijden en te hakken, besteden ze veel tijd aan het slijpen en scherpen van hun messen, dus hun gereedschap krijgt het zwaar te verduren. Dus als je een mes wilt dat betrouwbaar scherp en duurzaam is, dan is Tojiro een aanrader.

Japan staat bekend om de productie van goede, betrouwbare dingen, zoals auto's en Tojiro messen. Het opmerkelijke aan Tojiro messen is hun relatieve betaalbaarheid in vergelijking met andere handgemaakte messen. Het merk maakt verschillende messen van minder dan €100 per stuk (zoals deze Basic Gyuto en het 13,5 cm Universal Knife) die van zeer goede kwaliteit zijn. Serieuze koks kunnen ook gebruik maken van het lichte en scherpe Tojiro Shippu Black Chef's mes en het Tojiro Flash Santoku mes, die meer dan 60 lagen staal hebben met een extra harde afwerking.

Het proces dat bij Tojiro Messen komt kijken

Tojiro messen worden gemaakt in de stad Tsumabe in de prefectuur Niigata, Japan. Verrassend genoeg worden Tojiro messen zowel machinaal als met de hand gemaakt. De officiële website van Tojiro geeft veel uitleg. Fabrieksproductie zorgt voor een betere output, terwijl het vertrouwen op menselijke vaardigheid en oog voor een hoge kwaliteit zorgt. De combinatie van deze twee maakt Tojiro messen een stuk betaalbaarder in vergelijking met puur handgemaakte messen.

Om te beginnen worden Tojiro messen gesmeed in plaats van gegoten. Het blootstellen van roodgloeiend metaal aan herhaalde krachtige slagen maakt het sterker, hoewel het hele proces langzamer verloopt. Het smeden van metaal verandert de interne structuur van het metaal en vermindert de poreusheid aanzienlijk, waardoor het beter bestand is tegen breuk en scherpte behoudt.

In plaats van roestvrij staal worden Tojiro messen gemaakt van hoog koolstofstaal, dat minder buigzaam is en veel moeilijker te bewerken. Alle Tojiro messen ondergaan verschillende slijpmethodes voordat ze een laatste slijpbeurt ondergaan, ook weer met de hand. Er zijn ook aparte slijp- en polijststappen, ook met de hand.

Hoe kies je het juiste Tojiro mes?

Nu je interessante dingen over Tojiro hebt gehoord, is het volgende wat je misschien wilt weten welk type Tojiro-mes je moet hebben. Houd rekening met je behoeften en je kookstijl, en begin vanaf daar. Kies het mes dat je vaak zult gebruiken.

Maak je vaak groenten klaar? Koop dan het Tojiro Oboro Paring mes, dat geweldig werkt voor kleine groenten en fruit. Als je veel met kip, kalfsvlees of rundvlees werkt, zul je de taps toelopende vorm van het Tojiro DP3 uitbeenmes waarderen. Een koksmes, zoals het prachtige DP3 Tsuchime, is voor algemeen gebruik en kan met gemak groenten en vlees snijden.

tojiro messen collectie

Als je een thuiskok bent en je wilt iets hebben voor vlees en groenten, dan kun je overwegen om een set te kopen, zoals deze Tojiro Basic 3-delige messenset. De set bestaat uit een Santoku mes voor algemeen gebruik, een snel hakend groentemes en een kleiner groentemes om te schillen.

Alle messen kunnen na verloop van tijd bot worden. De zekerste manier om een bot mes weer op te frissen is door een watersteen (Tojiro Whetstone 1000/3000) te gebruiken. Gebruik de grove kant om het lemmet te slijpen en de fijnere kant om de rand te polijsten.

Koop nu je eigen Tojiro messen

Tojiro messen zijn populair omdat ze relatief betaalbaar zijn, maar van uitstekende kwaliteit. Het merk maakt goed gemaakte, gesmede messen voor minder dan honderd euro, plus ze maken veel verschillende messen. Als je een thuiskok of hobbykok bent, is het merk altijd een kijkje waard. Ondertussen maken ze ook speciale messen voor professionele koks. Koop de jouwe hier bij Knives World!

Gerelateerd Artikelen
Japanse messen zijn vaak gemaakt van zeer hard en dun staal, hierdoor snijden ze verfijnder en blijven ze langer scherp. Ze hebben echter ook enkele nadelen. Het grootste nadeel...
Sinds de dagen van de samoeraiWanneer men aan Japan denkt, komt vaak het iconische beeld van de samoerai naar voren, hun indrukwekkende verschijning en schitterende handgesmede zwa...
Jouw Reacties Zijn Welkom!

Laat van je horen!


Dit product is uitverkocht. Vul hier je email adres in en we sturen je vrijblijvend een mail zodra het weer op voorraad is.

Email
Opmerking