Rene Djuricek 25-09-2019 501 0

Takamura Hamono Messen

Takamura Hamono is een kleine fabriek in Echizen Japan. In deze fabriek worden messen volledig met de hand gemaakt door Mr. Toshiaki Takamura en zijn drie zoons. De fabriek is in 1910 opgericht door hun grootvader Isamu Takamura en is sindsdien altijd een familiebedrijf gebleven. Van alle messen merken die we verkopen behoren de messen van Takamura tot één van onze favorieten. Hoe dat komt lees je hier.

De drie pilaren van een goed mes

“If you leave out one component, you cannot make a quality knife”, Mr. Toshiaki Takamura

In tegenstelling tot veel andere Japanse messenmakers wordt elk deel van de fabricage van een mes door hun zelf gedaan. Ze geloven dat een goed mes uit drie pilaren bestaat namelijk; het juiste materiaal, de juiste smeedtechniek en de juiste slijpwijze. Als één van deze drie componenten mist dan kan het mes nooit van uitzonderlijke kwaliteit zijn. Deze drie pilaren vormen dan ook het logo van Takamura. 


Geheime smeedtechniek

Om ervoor te zorgen dat ze het juiste materiaal hebben wordt het smeden en harden van het staal door hun zelf gedaan. Er wordt gebruik gemaakt van het beste staal (R2 poederstaal en VG10) van de beste fabriek.

Hoewel deze staalsoorten ook door andere fabrikanten gekocht kunnen worden zorgt hun eigen smeedtechniek voor een kwaliteit die moeilijk door andere nagemaakt kan worden. Door de kwaliteit van zijn werk is Mr. Toshiaki Takamura geëerd met de titel Modern/Contemporary Master Craftsman.

Harder, Scherper, Preciezer

De combinatie van de hoge kwaliteit van jet staal en hun smeedtechniek zorgen ervoor dat de messen een hele hoge hardheid hebben, langer scherp blijven en toch minder broos zijn dan andere merken. Ondanks de hoge hardheid zijn de messen nog vrij flexibel. Dit zorgt ervoor dat je nog preciezer kunt snijden.

10.000 hamerslagen per dag

Ook het slijpen gebeurt bij Takamura anders als dat we gewend zijn. Hideo Takamura slaat meer dan 10.000 keer per dag met een zware (zelfgemaakte) hamer om de slijpsteen in optimale vorm te houden. Hierdoor stroomt het water moeiteloos tussen de steen en het mes.


Zo kan het staal niet verhitten tijdens het slijpen en behoudt het zijn hardheid. Dit is iets wat we nog nooit eerder hebben gezien. Dat er zoveel aandacht wordt gegeven aan kleine details bewijst de passie van Takamura.

Wat is nou echt scherp?

Een mes wordt al snel scherp genoemd maar een echt scherp mes geeft een bijzonder gevoel. Een echt scherp mes snijdt compleet door ingrediënten zonder het te kneuzen, te breken of te pletten. Daardoor worden de cellen niet gebroken en je verliest hierdoor geen smaak en geur.

Volgens Toshiaki Takamura zul je je bij het testen van een goed mes een lach op je gezicht krijgen zodra je iets mag snijden. Het gemak waarmee je door ingrediënten snijdt laat je automatisch een betere kok willen zijn.

"WOW! dat is extreem scherp.."

Het mooie is dat we dit zelf al doorhadden voordat we deze quote van hem gelezen hadden. Elke keer als een klant bij ons een Takamura mes test hoor je WOW en zie je een brede glimlach.


Takamura messen staan bekend als één van de scherpste messen die verkrijgbaar zijn. De scherpte samen met het extra dunne lemmet zorgt voor een snij ervaring die weinig andere merken kunnen bieden. Zelfs wanneer de messen iets botter worden snijden ze nog steeds met gemak door alle soorten vlees, vis, groente en fruit.

Enkele gebruikers videos

Als beste getest
In de Zweedse messentest van Smartson (Zweedse onderzoekscentrum) kwamen de Takamura als beste uit de test. Zo won dit merk het van beroemde merken zoals Global, Sabatier, Wusthof en Porsche. Bekijk hier de review
De Synergie serie is daarbij de "instap" serie van Takamura. De R2 series blijven nog veel langer scherp zodat je nog meer waar voor je geld krijgt.

Bekendheid
Ondanks de kwaliteit van hun messen is Takamura geen bekend merk. Dit komt omdat het een klein bedrijf is dat wordt gerund door de familie. Hun messen dragen de familienaam als merk en moeten de hoogste kwaliteit uitstralen. Daarom gaan ze voor kwaliteit en niet kwantiteit.

Je zult hun messen nooit in de groothandel vinden. Ze werken ook niet met voorraad. Alle messen worden op bestelling gemaakt.

Beperkte voorraad
We respecteren (als familiebedrijf) deze keus en zijn dolenthousiast over Takamura. Wel betekent dit dat de voorraad bij ons ook beperkt is. We doen ons best om de messen altijd op voorraad te hebben maar dit is niet altijd te garanderen. De levertijden lopen soms uiteen van 6 maanden tot een jaar.

Series die we standaard hebben

takamura-hana

Hana Damascus series
SG-2 Poederstaal met Damast en Octagon handvat
62:63 Rockwell

Takamura R2

R2 series
SG-2 Poederstaal met pakkahout handvat
62:63 Rockwell

Takamura VG10

VG10 series
VG-10 met hamerslag en pakkahout handvat
61 Rockwell

Takamura Croma

Chromax series
Roestend staal met 2 lagen roestvrij staal
64:65 Rockwell

Interesse?
Mocht je interesse hebben in een mes van Takamura maar kun je het je nu even niet veroorloven? Laat het ons dan weten en we zullen ons best doen om er één voor je te reserveren.

Bekijk hier alle messen die we op voorraad hebben

Interviews met de Takamura broers

Bekende chefs die Takamura messen gebruiken

Gordon Ramsey Martha Stewart
Rene Redzepi (restaurant NOMA) Mark Best (restaurant Peninsula Bistro)
Chef Narisawa (Les Créations de Narisawa) Chef Ochiai (La Bettola)
Iron Chef Hiroyuki Sakai Iron Chef Koumei Nakamura
David Chang (restaurant Momofuku) Sean Brock (restaurant Husk)
Albert Adrià (restaurant El Bulli)