Geschiedenis van Spyderco

Spyderco is eind jaren 70 opgericht door Sal Glesser en zijn vrouw. Ze reisden in een omgebouwd busje door de Verenigde Staten en gingen langs beurzen en markten om hun eerste uitvinding aan de man te brengen.

Dit was een handig apparaatje (The Portable Hand) met meerdere armpjes met een clip aan het uiteinde waarin je handwerkjes kan klemmen zodat je je handen vrij hebt. De vorm van het apparaatje had iets weg van een spin.

De oorsprong van de naam
Sal was ook een liefhebber van auto's. Hij zag dat enkele Europese autofabrikanten hun topmodel Spyder (of Spider) noemden. Omdat hij ook topproducten wilden maken, sprak die naam hem aan. Zo ontstond de naam Spyderco.

De Tri-Angle Sharpener

de klassieke slijper

Sal's passie voor messen en vooral ook het slijpen ervan leidde niet lang daarna tot de eerste versie van de Tri-Angle Sharpener.

Nu, 40 jaar later, bestaat de Sharpmaker nog steeds. Het is nog altijd een bijzonder veelzijdig slijpapparaat met keramische staafjes, waarmee iedereen zijn gereedschap scherp kan slijpen. Hiermee begon het avontuur.

Dat is ook de reden de Spyderco website als titel heeft: "First we made things sharp, then we made sharp things.".

Waarom het ronde gat?

Dat is een van de eerste vragen die gesteld wordt bij het zien van een Spyderco zakmes. Dit gat was al aanwezig bij het eerste zakmes dat hij ontwikkelde.

het eerste model

Begin jaren '80 ontwikkelde Sal zijn eerste zakmes, de C01 Worker. Voor dit model was hij specifiek op zoek naar een manier om het mes daadwerkelijk met één hand te kunnen openen. Zonder dat er iets op het lemmet wordt gemonteerd wordt dat in de weg kan zitten bij het slijpen.

Via wat probeersels kwam hij uiteindelijk bij een oplossing, die meteen Spyderco's meest opvallende trademark zou worden. Het gat in het lemmet, ook wel Spydiehole genoemd door fans. Ook had dit model een pocketclip en de optie tot een gekarteld lemmet.

Deze features werden nog niet door andere fabrikanten toegepast en waren echt vernieuwend. Spyderco gaf eigenlijk meteen vanaf dat eerste model zakmes voorrang aan functie boven vorm. Ergonomie boven looks. Daarmee hebben ze in een korte tijd naam weten te maken.

het kenmerkende oog

De nieuwe generatie

Zoon Eric is ook steeds meer betrokken bij het bedrijf. Hij maakt ontwerpen en heeft in de laatste jaren het runnen van het bedrijf van zijn vader overgenomen.

Sal werkt nog aan ontwerpen en treedt ook nog vaak voor het bedrijf in de publiciteit, via bijvoorbeeld social media.

Streven naar vernieuwing en verbetering

Bijzonder aan Spyderco is het eigenzinnige ontwerp. Het is best wel uitgesproken en gedurfd en de meesten moeten er in het begin eigenlijk best wel wennen. Maar als je je erin verdiept zie je dat ze dit allemaal doen vanwege de functionaliteit en ergonomie. De nieuw model ontstaat altijd vanuit lemmetvorm en hanteerbaarheid.

de populairste modellen

Spyderco prijst zichzelf ook om hun C.Q.I. beleid, dit staat voor Constant Quality Improvement. In andere bewoording: ze zijn altijd bezig om hun producten te verbeteren en te updaten.

Samenwerking met messenmakers

Spyderco werkt veel samen met gerenommeerde messenmakers.  Spyderco maakt dan een mes naar ontwerp van de messenmaker en brengen deze dan samen uit.

De modellen worden vaak in de fabriek in Taichung, Taiwan gemaakt. Deze messen zijn van zeer hoge kwaliteit. Zowel de gebruikte materialen als het hoge afwerkingsniveau.

samenwerking met messenmakers

Bij ons vind je onder andere modellen die gemaakt zijn met messenmaker Brad Southard. Bijvoorbeeld de Spyderco Brad Southard Flipper, volgens velen één van de mooiste messen die Spyderco ooit gemaakt heeft.

Innovatieve uitvindingen

Spyderco staat bekend om zijn innovativiteit. Ieder jaar komen ze met nieuwe modellen. Ze hebben ook gezorgd voor enkele vernieuwingen; we noemen er een paar.

Compression-Lock

Een door Sal Glesser zelf ontwikkelde vergrendeling. Het lijkt een beetje op een liner-lock, maar dan op de rug van het handvat. Bij een liner-lock wordt het mes vergrendelt op één locatie. De compression-lock houdt het lemmet op zijn plek door lemmet (in het handvat) te klemmen tussen een vaste stop-pin en het blad van de vergrendeling dat je wegdrukt.

De vergrendeling is daardoor zeer robuust en gemakkelijk in gebruik. Bij ontgrendeling kan het lemmet zonder weerstand in het heft terugklappen.

de compression lock

H1 staal

Voor bepaalde gebruikers, of in een bepaalde toepassingsgebieden, is een mes dat echt roestvast is een must. Denk aan maritieme gebruikers. Dat is een lastige eis. Staalsoorten bevatten altijd een zeker percentage koolstof, dat nodig is om het hard genoeg maken voor een mes. En om te zorgen dat het ook nog redelijk lang scherp blijft. Een mes die deze eigenschappen combineerde, bestond lange tijd niet.

Stikstof i.p.v. Carbon
Samen met een Japanse fabrikant heeft Spyderco een oplossing gevonden, een staalsoort waarbij het koolstof volledig is vervangen door stikstof. Hierdoor is het mes echt volledig roestvast en toch voldoende hard om lang genoeg scherp te kunnen blijven. Deze staalsoort heet H-1. De Salt modellen zijn gemaakt van dit staal.

FRN

FRN is de afkorting van fiberglass-reinforced-nylon. Een materiaal dat door Spyderco gebruikt wordt voor de handvatten van enkele modellen. Het materiaal wordt al sinds de jaren 80 gebruikt bijvoorbeeld in de eerste versie van de Delica.

Het is licht van gewicht en toch oersterk en slijtvast. Meestal wordt het voorzien van een textuur voor een betere grip.

textuur van handvat

Spyderco was een van de eerste fabrikanten die van een dergelijke kunststof via spuitgieten een handvat maakte.

Waar worden Spyderco zakmessen gemaakt?

De productie van Spyderco vindt plaats in diverse fabrieken in Japan, China, Taiwan, Italië en in de VS.

Ze verdelen de productie over de verschillende fabrieken. De ene fabriek is beter in een bepaalde bewerking dan de andere of heeft meer ervaring met het werken met een bepaalde staalsoort. In principe proberen ze de fabriek te laten werken met het staal dat uit de omgeving (of het land) komt waarin deze gevestigd is.

de verschillende landen

Zo komen modellen met VG-10 of H-1 staal meestal uit de fabriek in Japan. De modellen met CPM S30V staal worden vaak in Amerika gemaakt.

De modellen die voortkomen uit samenwerkingen met andere messenmakers worden vaak in Taiwan gemaakt. Hier gebruiken ze wat meer exclusieve materialen en de afwerking is subliem.

Ben je al fan?

We hopen dat je nu zelf ook enthousiast bent geworden over dit bijzondere merk. Een Spyderco combineert het beste staal en een ergonomisch en uitgesproken design. Gegarandeerd dat deze tot je favoriete zakmessen hoort.

Bekijk alle Spyderco zakmessen