Rene Djuricek 25-09-2019 702 0

Slijpcursus Oktober 2017

Sinds kort kun je bij ons ook leren slijpen op stenen, aanzetstalen en stroppen. Op deze snij- en slijpcursus leer je alles over het slijpen en bijhouden van je messen. Daarnaast leer je ook het verschil tussen de vele soorten messen, hoe je deze het beste gebruikt en de snijtechnieken. De slijpcursus is geschikt voor beginners die nog nooit een mes geslepen hebben tot ervaren slijpers die hun slijpkunsten naar een hoger niveau willen brengen.

Deze cursus wordt gegeven door Meesterslijpers Berend de Boer en Rutger Jansen. Uiteraard wordt de cursus gegeven met dezelfde enthousiasme en gezelligheid die jullie kennen van onze winkel . We maken er samen een leuke maar vooral leerzame avond van.

Afgelopen maandag hebben we de eerste cursus gegeven aan het team van restaurant l'Entrecôte et les Dames en het was een groot succes.

Je mes aanzetten en slijpen

aanzetten van een mes

Het team bestond voornamelijk uit professionele koks die we natuurlijk niet hoefde te leren hoe je een mes goed vasthoudt of wat de juiste snijtechniek is. Dus zijn we gelijk begonnen met het aanzetten en slijpen van messen.

Rutger gaf eerst een demonstratie. Daarbij vertelde hij het verschil tussen de verschillende soorten aanzetstalen en hoe je ze op de juiste manier gebruikt.

Het team gaat aan de slag

Hierna gingen ze zelf aan de slag. We hadden speciaal voor deze avond een aantal messen bot gemaakt. Na een paar halen op de juiste hoek werden de messen al flink wat scherper. Hoewel de meeste vroeger hun messen wel wat scherper kregen merkte ze dat het nu een stuk scherper werd. Maar het echt werk moest nog komen!

Messen Slijpen op een steen

Berend geeft les over de messen

Hierna was Berend aan de beurt. Hij legde uit wat een mes scherp maakt. Daarbij werd natuurlijk ook het verschil uitgelegd tussen Europese messen en Japanse messen. Er zit namelijk een groot verschil tussen de hardheid en de hoek waarop Japanse messen geslepen moeten worden.

Na de theorie deed Berend een demonstratie hoe je een mes goed slijpt met een steen. Bij het slijpen van een mes op een wetsteen moet gelet worden op de hoek, de hoeveelheid kracht en de techniek.

Leer goed slijpen op een wetsteen

Er zijn veel verschillende technieken om je mes te slijpen op een steen. Meesterslijper Berend heeft een eigen manier van slijpen die zeer snel en effectief werkt. Dit bespaard tijd en geld want je steen zal ook minder snel uithollen.

Hierna mocht het team aan de slag met de nieuwe tips die ze hadden ontvangen.

zoeken naar de braam op zoek naar de braam

Er werd geslepen op syntetische keramische stenen, natuurstenen en zelf op een leren strop. Het was even zoeken naar de juiste manier maar al snel werden de eerste bramen gevormd.

Vlijmscherp door papier Het eerste papiertje sneuvelde zonder te scheuren

Na het slijpen op verschillende stenen (met verschillende grofheden) werdt het tijd om het mes te testen op scherpte. De veiligste manier om dit te testen is het snijden van papier. Kun je zonder kracht te zetten een papiertje snijden zonder dat het scheurt? Dan is je mes scherp. Voorzichtig werd het mes boven het papiertje gehouden en ..... Yes! het mes gleed door het papiertje.

De mooiste messen testen

de mooiste messen om te testen de mooiste messen om te testen

Toen iedereen zijn mes scheermesscherp had gekregen werd het tijd om messen uit te proberen. Tijdens deze cursus mag je de mooiste messen voelen en uitproberen.
Je kan kiezen uit de merken zoals Wusthof, Zwilling, Kai, Global, Ryusen, Mac, Takamura, Kotetsu, Fujiwara, Bob Kramer en meer...

geslaagde avond

De slijpcursus was een groot succes. Het hele team heeft geleerd hun messen van bot naar vlijmscherp te slijpen en het was super gezellig.

Bedankt voor de leuke avond mannen!

Wil jij ook een een "Meesterslijper" worden?
Meld je dan hier aan

Aanmelden Snij- en Slijpcursus