Advies & Tips

Snelkookpan Recepten en Tijden

We krijgen vaak de vraag hoe lang een bepaald ingrediënt moet garen in een snelkookpan. Daarom hebben we samen met Fissler dit artikel samengesteld. Naast kooktijden lees je ook meer over het conserveren van voedsel en ontsappen.

Voedingsmiddelen conserveren

De snelkookpan kan ook worden gebruikt om voedingsmiddelen te conserveren. Afhankelijk van de grootte van de conservenpotten moet je het model van 4,5 l of groter gebruiken.

  • Vul de potten tot ongeveer één vingerbreedte onder de rand en sluit ze.
  • Plaats minstens 200-300 ml vloeistof (zie "min" markering) in de snelkookpan.
  • Plaats de conservenpotten in de pan in het geperforeerde inzetstuk.
  • Sluit de pan.
  • Selecteer de kookinstelling en bouw druk op. (Zie hoofdstuk 6)

Conserveertijden:

Type Instelling Tijd
Marmelade Instelling 1 1-2 min
Fruit / ingelegde groenten Instelling 1 8-10 min
Groenten / vlees Instelling 2 20-25 min

Laat de druk in de pan niet snel afnemen, maar laat het langzaam afkoelen, anders kunnen de potten barsten!

Sap extraheren / Ontsappen

Zowel de geperforeerde als de ongeperforeerde inzetstukken zijn nodig om sap te extraheren uit kleine hoeveelheden fruit.

  1. Kies het fruit dat je wilt persen. Appels, peren, bessen en steenvruchten zijn goede opties.
  2. Was het fruit grondig en snijd het in kleine stukjes.
  3. Voeg minstens 200-300 ml vloeistof (zie min-markering) toe aan de snelkookpan.
  4. Plaats het fruit in het geperforeerde inzetstuk.
  5. Plaats het geperforeerde inzetstuk op het ongeperforeerde inzetstuk en zet dit in de pan.
  6. Sluit de pan.
  7. Selecteer stand 2 en bouw druk op.
  8. Volg de onderstaande extractietijden
  9. Zet het vuur uit en laat de druk in de pan langzaam afnemen.
  10. Open de snelkookpan en haal het stoommandje met fruit eruit
  11. Giet het sap door een kaasdoek of zeef om alle pulp en zaden te verwijderen.
  12. Bewaar het sap in inmaakpotten of flessen en bewaar het op een koele, droge plaats.

Extractietijden voor sap:

Type Stand Tijd
Bessen Stand 2 12 min
Fruit met pitten Stand 2 18 min
Fruit met kernen Stand 2 25 min

Steriliseren in een snelkookpan

Babyflessen, Weck-potten of andere voorwerpen voor huishoudelijk gebruik (niet voor medisch gebruik) kunnen worden gesteriliseerd in de snelkookpan.

  • Plaats minstens 200-300 ml vloeistof (zie "min" markering) in de snelkookpan.
  • Plaats de flessen met hun opening naar beneden gericht in het geperforeerde inzetstuk.
  • Sluit de pan.
  • Selecteer stand 2, bouw druk op en steriliseer gedurende 20 minuten.

Laat de druk in de pan niet snel afnemen, maar laat het langzaam afkoelen.


Snelkookpan kooktijden (Fissler)

Soort Tijd Stand
Varkensvlees
Varkenshachee/ -goulash 15-20 min Stand 2
Gebraden varkensvlees 25-30 min Stand 2
Varkensschenkel 30-35 min Stand 2
Varkenspoot, vers 30-40 min Stand 2
Kalfs- & rundvlees
Kalfsvlees (in reepjes) 5-6 min Stand 2
Gebraden kalfsvlees 15-20 min Stand 2
Kalfsschenkel 15-20 min Stand 2
Rundergoulash 15-20 min Stand 2
Beenstuk (voor soep) 20-25 min Stand 2
Rollade / filetbraadstuk 20-25 min Stand 2
Gemarineerd rundvlees / gebraden lendenstuk 25-30 min Stand 2
Gebraden rundvlees 30-40 min Stand 2
Runderlap 40-60 min Stand 2
Gevogelte
Kippenborst/ -bout 10-15 min Stand 2
Kalkoenborst/ -bout 20-25 min Stand 2
Soepkip 25-35 min Stand 2
Wild & Lamsvlees
Reerug ca. 15 min Stand 2
Gebraden ree ca. 20 min Stand 2
Hertengoulash 15-20 min Stand 2
Gebraden hertenvlees ca. 25 min Stand 2
Goulash van wild zwijn 15-20 min Stand 2
Gebraden wild zwijn ca. 25 min Stand 2
Gebraden haas 15-20 min Stand 2
Lamsragout 10-15 min Stand 2
Gebraden lamsvlees 15-20 min Stand 2
Vis
Visragout 3-4 min Stand 1
Zalm 5-6 min Stand 1
Heilbot 6-7 min Stand 1
Schelvis 6-7 min Stand 1
Roodbaars 7-8 min Stand 1
Soepen & eenpansgerechten
Groentesoep 4-6 min Stand 2
Aardappelsoep 6-8 min Stand 2
Goulashsoep 10-15 min Stand 2
Rundvleesbouillon 35-40 min Stand 2
Groenten
Artisjokken (heel) 15-20 min Stand 1
Bloemkool/broccoli (roosjes) 2-3 min Stand 1
Bloemkool (heel) 8-10 min Stand 1
Sperziebonen (vers) 5-7 min Stand 1
Koolrabi (stukken) 5-8 min Stand 1
Maïskolven 5-6 min Stand 1
Gemengde groenten 5-6 min Stand 1
Wortelen 4-6 min Stand 1
Paprika 1-2 min Stand 1
Rodekool, wittekool (reepjes) 7-10 min Stand 1
Asperges wit (heel) 5-7 min Stand 1
Savooiekool (reepjes) 7-10 min Stand 1
Gekookte aardappelen (kwart stukjes) 8-10 min Stand 2
Aardappelen in schil (heel) 12-15 min Stand 2
Peulvruchten & granen
Linzen (ongeweekt) 10-15 min Stand 2
Erwten (gepeld, ongeweekt) 12-15 min Stand 2
Grutten 15-20 min Stand 2
Gierst, boekweit (niet nawellen) 6-7 min Stand 2
Natuurrijst (niet nawellen) 7-9 min Stand 2
Haver, tarwe, gerst, rogge, Spelt (nawellen) 8-9 min Stand 2

Neem de druk van de pan en laat de inhoud met een gesloten deksel ongeveer 15 minuten nawellen.

Hopelijk heb je iets aan de info die ik hier heb beschreven. Mis je nog iets of heb je nog andere vragen? Stel ze dan hieronder, ik reageer er altijd op.

Bekijk alle snelkookpannen
Gerelateerd Artikelen
Het verschil tussen pannen Pannen: iedereen heeft ze in zijn keukenkastje staan, maar welke pan gebruik je nu voor wat? Wat kun je met een sauteuse en wat met een stoompan? Hier...
Je hebt het nodige vooronderzoek gedaan en je bent tot de conclusie gekomen dat je snelkookpan van Fissler wil kopen. De volgende stap is het kiezen van het model die bij je past, ...
Japanse messen zijn vaak gemaakt van zeer hard en dun staal, hierdoor snijden ze verfijnder en blijven ze langer scherp. Ze hebben echter ook enkele nadelen. Het grootste nadeel...
Snelkookpannen zijn weer helemaal in. Steeds meer thuiskoks willen op een snelle manier gezond koken. En dat is precies waar deze pannen goed in zijn. Zo reduceert een snelkookpan ...
Jouw Reacties Zijn Welkom!

Laat van je horen!


Dit product is uitverkocht. Vul hier je email adres in en we sturen je vrijblijvend een mail zodra het weer op voorraad is.

Email
Opmerking