Advies & Tips
Snelkookpan Recepten en Tijden
We krijgen vaak de vraag hoe lang een bepaald ingrediënt moet garen in een snelkookpan. Daarom hebben we samen met Fissler dit artikel samengesteld. Naast kooktijden lees je ook meer over het conserveren van voedsel en ontsappen.
Voedingsmiddelen conserveren
De snelkookpan kan ook worden gebruikt om voedingsmiddelen te conserveren. Afhankelijk van de grootte van de conservenpotten moet je het model van 4,5 l of groter gebruiken.
- Vul de potten tot ongeveer één vingerbreedte onder de rand en sluit ze.
- Plaats minstens 200-300 ml vloeistof (zie "min" markering) in de snelkookpan.
- Plaats de conservenpotten in de pan in het geperforeerde inzetstuk.
- Sluit de pan.
- Selecteer de kookinstelling en bouw druk op. (Zie hoofdstuk 6)
Conserveertijden:
Type | Instelling | Tijd |
---|---|---|
Marmelade | Instelling 1 | 1-2 min |
Fruit / ingelegde groenten | Instelling 1 | 8-10 min |
Groenten / vlees | Instelling 2 | 20-25 min |
Laat de druk in de pan niet snel afnemen, maar laat het langzaam afkoelen, anders kunnen de potten barsten!
Sap extraheren / Ontsappen
Zowel de geperforeerde als de ongeperforeerde inzetstukken zijn nodig om sap te extraheren uit kleine hoeveelheden fruit.
- Kies het fruit dat je wilt persen. Appels, peren, bessen en steenvruchten zijn goede opties.
- Was het fruit grondig en snijd het in kleine stukjes.
- Voeg minstens 200-300 ml vloeistof (zie min-markering) toe aan de snelkookpan.
- Plaats het fruit in het geperforeerde inzetstuk.
- Plaats het geperforeerde inzetstuk op het ongeperforeerde inzetstuk en zet dit in de pan.
- Sluit de pan.
- Selecteer stand 2 en bouw druk op.
- Volg de onderstaande extractietijden
- Zet het vuur uit en laat de druk in de pan langzaam afnemen.
- Open de snelkookpan en haal het stoommandje met fruit eruit
- Giet het sap door een kaasdoek of zeef om alle pulp en zaden te verwijderen.
- Bewaar het sap in inmaakpotten of flessen en bewaar het op een koele, droge plaats.
Extractietijden voor sap:
Type | Stand | Tijd |
---|---|---|
Bessen | Stand 2 | 12 min |
Fruit met pitten | Stand 2 | 18 min |
Fruit met kernen | Stand 2 | 25 min |
Steriliseren in een snelkookpan
Babyflessen, Weck-potten of andere voorwerpen voor huishoudelijk gebruik (niet voor medisch gebruik) kunnen worden gesteriliseerd in de snelkookpan.
- Plaats minstens 200-300 ml vloeistof (zie "min" markering) in de snelkookpan.
- Plaats de flessen met hun opening naar beneden gericht in het geperforeerde inzetstuk.
- Sluit de pan.
- Selecteer stand 2, bouw druk op en steriliseer gedurende 20 minuten.
Laat de druk in de pan niet snel afnemen, maar laat het langzaam afkoelen.
Snelkookpan kooktijden (Fissler)
Soort | Tijd | Stand |
---|---|---|
Varkensvlees | ||
Varkenshachee/ -goulash | 15-20 min | Stand 2 |
Gebraden varkensvlees | 25-30 min | Stand 2 |
Varkensschenkel | 30-35 min | Stand 2 |
Varkenspoot, vers | 30-40 min | Stand 2 |
Kalfs- & rundvlees | ||
Kalfsvlees (in reepjes) | 5-6 min | Stand 2 |
Gebraden kalfsvlees | 15-20 min | Stand 2 |
Kalfsschenkel | 15-20 min | Stand 2 |
Rundergoulash | 15-20 min | Stand 2 |
Beenstuk (voor soep) | 20-25 min | Stand 2 |
Rollade / filetbraadstuk | 20-25 min | Stand 2 |
Gemarineerd rundvlees / gebraden lendenstuk | 25-30 min | Stand 2 |
Gebraden rundvlees | 30-40 min | Stand 2 |
Runderlap | 40-60 min | Stand 2 |
Gevogelte | ||
Kippenborst/ -bout | 10-15 min | Stand 2 |
Kalkoenborst/ -bout | 20-25 min | Stand 2 |
Soepkip | 25-35 min | Stand 2 |
Wild & Lamsvlees | ||
Reerug | ca. 15 min | Stand 2 |
Gebraden ree | ca. 20 min | Stand 2 |
Hertengoulash | 15-20 min | Stand 2 |
Gebraden hertenvlees | ca. 25 min | Stand 2 |
Goulash van wild zwijn | 15-20 min | Stand 2 |
Gebraden wild zwijn | ca. 25 min | Stand 2 |
Gebraden haas | 15-20 min | Stand 2 |
Lamsragout | 10-15 min | Stand 2 |
Gebraden lamsvlees | 15-20 min | Stand 2 |
Vis | ||
Visragout | 3-4 min | Stand 1 |
Zalm | 5-6 min | Stand 1 |
Heilbot | 6-7 min | Stand 1 |
Schelvis | 6-7 min | Stand 1 |
Roodbaars | 7-8 min | Stand 1 |
Soepen & eenpansgerechten | ||
Groentesoep | 4-6 min | Stand 2 |
Aardappelsoep | 6-8 min | Stand 2 |
Goulashsoep | 10-15 min | Stand 2 |
Rundvleesbouillon | 35-40 min | Stand 2 |
Groenten | ||
Artisjokken (heel) | 15-20 min | Stand 1 |
Bloemkool/broccoli (roosjes) | 2-3 min | Stand 1 |
Bloemkool (heel) | 8-10 min | Stand 1 |
Sperziebonen (vers) | 5-7 min | Stand 1 |
Koolrabi (stukken) | 5-8 min | Stand 1 |
Maïskolven | 5-6 min | Stand 1 |
Gemengde groenten | 5-6 min | Stand 1 |
Wortelen | 4-6 min | Stand 1 |
Paprika | 1-2 min | Stand 1 |
Rodekool, wittekool (reepjes) | 7-10 min | Stand 1 |
Asperges wit (heel) | 5-7 min | Stand 1 |
Savooiekool (reepjes) | 7-10 min | Stand 1 |
Gekookte aardappelen (kwart stukjes) | 8-10 min | Stand 2 |
Aardappelen in schil (heel) | 12-15 min | Stand 2 |
Peulvruchten & granen | ||
Linzen (ongeweekt) | 10-15 min | Stand 2 |
Erwten (gepeld, ongeweekt) | 12-15 min | Stand 2 |
Grutten | 15-20 min | Stand 2 |
Gierst, boekweit (niet nawellen) | 6-7 min | Stand 2 |
Natuurrijst (niet nawellen) | 7-9 min | Stand 2 |
Haver, tarwe, gerst, rogge, Spelt (nawellen) | 8-9 min | Stand 2 |
Neem de druk van de pan en laat de inhoud met een gesloten deksel ongeveer 15 minuten nawellen. |
Hopelijk heb je iets aan de info die ik hier heb beschreven. Mis je nog iets of heb je nog andere vragen? Stel ze dan hieronder, ik reageer er altijd op.
Bekijk alle snelkookpannen
Laat van je horen!