Advies & Tips

Robert Herder Molenmessen: wat maakt ze speciaal?

Alles over de bijzondere Robert Herder messen

Robert herder is een van de nog weinige echte messen fabrikanten in Solingen. Al meer dan een eeuw is hun credo "Goede messen worden met de hand gemaakt". En ook nu nog wordt elk mes met de hand gemaakt. Zelfs het simpelste mesje in hun collectie ondergaat minimaal 10 stappen voordat ze de fabriek uit gaan.

Maar dat is niet het enige wat de messen van Robert Herder bijzonder maakt. Ze zijn de absolute expert op het gebied van roestend staal (carbon staal of koolstofstaal). Ondanks dat bijna alle messenmaker overgegaan zijn op roestvrij staal blijven ze erbij dat de beste messen worden gemaakt van koolstofstaal.

Carbonstaal messen?

Messen met een hoog Carbongehalte (koolstofgehalte) kunnen harder gemaakt worden dan RVS messen. Hierdoor kan het mes scherper geslepen worden en blijft het veel langer scherp. Een nadeel van messen met een hoog koolstofgehalte is dat ze kunnen gaan roesten. Het mes wordt langzaam doffer en uiteindelijk donker/zwart. Dit is niet onhygiënisch maar kan aan bepaalde voedsel (zoals vis) een lichte smaak geven.

Toch kun je aan elke eigenaar van een Molenmes vragen of ze dit mes zouden willen ruilen voor een ander soort mes, je zult bijna altijd een overduidelijke nee horen.

Dunnschliff slijpwijze

Robert Herder messen zijn veel dunner dan andere merken en snijden hierdoor nog fijner

Bij elke Robert Herder mes prijken ze met het woord Dunnschliff maar wat is dit eigenlijk? Dunnschliff was vroeger de manier hoe elk goed mes werd geslepen. Maar omdat messen goedkoper en makkelijker in onderhoud moesten worden zijn veel fabrikanten hiervan afgestapt. Hieronder zie je het verschil tussen een Dunnschliff wijze en een normale fabriek slijpwijze.

De Dunnschliff wijze zorgt ervoor dat het mes van rug tot snijvlak geslepen wordt. Hierdoor krijg je een veel dunner lemmet waardoor je minder weerstand hebt bij het snijden. Ook blijven de messen hierdoor langer scherp en plezierig snijden.

De normale slijpwijze van andere fabrikanten is sneller en makkelijk om te slijpen en kan meer tegen "misbruik" van het mes. Zo is het mes goedkoper (minder arbeidsintensief) te maken. Door de grotere slijphoek is het mes wel sneller bot en zal het mes nooit zo fijn snijden als een Herder mes.

Een nadeel van de Dunnschliff wijze is dat het mes minder tegen verkeerd gebruik kan. Met een Herder mes moet je dan ook nooit wrikken of teveel kracht zetten. Het mes doet het werk en snijdt moeiteloos door voedsel heen.

De beroemde Dunschliff wijze van Robert Herder

Elk mes moet de proef doorstaan

Elk Molenmes wordt tijdens de fabricage meerdere keren getest met de nagel- of ringproef. Hierbij wordt de snede van het mes met een lichte druk op een nagel of ring geplaatst. Je ziet dan een kleine welving verschijnen. Zodra dit gebeurt weten ze dat het mes dun genoeg geslepen is en dat het klaar is voor de verkoop.

De ringproef bepaald of het mes klaar is

Met deze proef waarbij "de snede zich laat zien" is goed te zien hoe dun de messen geslepen zijn.

Blau-pliessten (Blauw polijsten)

De duurdere messen van Robert Herder worden extra gepolijst om ervoor te zorgen dat het lemmet glad is. Hierdoor snijdt het mes moeiteloos door voedsel, en verdicht het metaal zich zodat het beter tegen roest kan. Dit polijsten wordt meerdere keren gedaan, steeds fijner totdat het Blau-pliessten is bereikt. Het staal krijgt een blauw (soms regenboogachtige) zweem. Nu is het staal op zijn best en Robert Herder waardig.

Blauw polijsten is de hoogste graad van polijsten en deze techniek wordt maar door enkele slijpers in Europa  beheerst. Al jaren lang wordt dit bij Robert Herder gedaan door dhr. W. Fehrekampf. Na jaren opgeleid te worden door dhr Fehrekampf zijn er nu 2 extra slijper bij Robert Herder en zorgen zij ervoor dat deze ambacht blijft bestaan.

Een leuke feit is dat er jaarlijks vele Japanse slijpers bij Robert Herder om hun slijpwijze verbeteren.
Dit bewijst de kwaliteiten van Robert Herder die zelfs door Japanners wordt geprezen.

Bekijk hier het complete assortiment van Robert Herder

Gerelateerd Artikelen
Japanse messen zijn vaak gemaakt van zeer hard en dun staal, hierdoor snijden ze verfijnder en blijven ze langer scherp. Ze hebben echter ook enkele nadelen. Het grootste nadeel...
Wanneer je op zoek gaat naar Japanse messen dan kom je al snel staalsoorten tegen zoals Aogami en Shirogami. Dit zijn staalsoorten met een hoog carbon (koolstof) gehalte die voor- ...
Onze populairste Carbon messen Carbon messen zijn niet geschikt voor iedereen, maar als je ermee om kan gaan dan gaat er een wereld voor je open. Ze voelen scherper aan, snijden...
Jouw Reacties Zijn Welkom!

Laat van je horen!


Dit product is uitverkocht. Vul hier je email adres in en we sturen je vrijblijvend een mail zodra het weer op voorraad is.

Email
Opmerking