Robert Herder Mes Onderhouden

Een roestend mes heeft wat meer onderhoud nodig dan een rvs mes. Als je deze kleine handelingen doet, zal je veel langer genieten van je carbon mes en wil je nooit meer terug naar een RVS mes.

Robert Herder Lemmet: onderhouden

Door het hoge koolstofgehalte is het mes gevoeliger voor zure producten. Maak dus na het snijden van voedsel zoals appels, citroenen etc. je mes gelijk schoon met wat water en een sponsje. Je hoeft geen sop te gebruiken.

Droog het mes na het wassen nauwkeurig en leg het veilig weg. Wil je het mes in absolute topstaat houden dan kun je het best het mes na het afdrogen insmeren met minerale olie en daarna een paar uur laten nadrogen. Deze olie kun je hier kopen.

Roest plekken

Elk Herder mes zal na verloop van tijd verkleuren. Dit geeft het mes karakter en is deel van het mes. Er is een speciale gum waarmee je de meeste vlekken weer weg krijgt. Let wel op dat deze gum het mes licht krast. We raden het dan ook aan om dit alleen bij storende vlekken te gebruiken. De gum kun je hier kopen

Het handvat onderhouden

Heb je een kunststof POM handvat? Dan kun je deze gewoon afwassen (mag met zeep), afdrogen en wegzetten. Heb je een handvat van olijf-, pruimen- of walnotenhout dan kun je het wassen met wat water een sponsje.

Om het handvat in perfecte staat te houden raden we het aan om het een keer per maand in te smeren met macadamia olie. Hierdoor behoud het hout zijn kleur en is de kans op scheurtjes nog kleiner.

Het molenmes optimaal scherp houden

Gebruik de juiste snijplank

Gebruik een snijplank die niet te hard is. Glas, metaal of direct op het aanrecht snijden zijn dan ook funest voor je mes. Gebruik minimaal een kunststof of bamboe snijplank, maar het liefst een snijplank van zachter hout zoals kersenhout of beukenhout.

Schraap nooit met het snijvlak

Schraap nooit met het snijvlak over de snijplank. Vaak wordt dit gedaan om klein gesneden voedsel te verplaatsen. Doe dit met de rug van het mes door het lemmet om te draaien.

Gebruik de juiste techniek

Snijd altijd met een goede snijbeweging. Ga nooit wrikken of hakken. Door het harde en dunne lemmet is er een kans op barsten bij het te hard wrikken.

Het mes slijpen

Herder messen zijn makkelijk weer scherp te houden door ze een paar keer langs een keramische of diamanten aanzetstaal te halen. Klik op de link voor een uitleg over de juiste manier van slijpen met een aanzetstaal.

Is je Molenmes bot of beschadigd?

We kunnen je Robert Herder weer in perfecte staat krijgen, zelfs als deze beschadigd is. Kom langs of neem contact op voor een afspraak.

Bekijk het complete assortiment aan molenmessen