Advies & Tips
Populairste Japanse messen (tussen de 80 en 150 euro)
Je hebt waarschijnlijk onze enorme collectie japanse messen al gezien. Nou maakt de enorme keuze het kiezen niet makkelijker. Daarom heb ik de populairste modellen voor je verzameld en hierbij een samenvatting gemaakt zodat je kan ziet welke mes het beste bij jou past.
Kazoku Takahiro / Chikara
Met stip op één staan de Takahiro en Chikara. Deze messen worden in een kleine fabriek in Seki gemaakt. Ze zijn gemaakt van hard Japans staal met daarover heen meerdere lagen damaststaal die het mes beschermen.
Na het smeden is het lemmet bewerkt met een hamerslag (Tsuchime) waardoor er kuiltjes in het blad zitten. Deze kuiltjes zorgen ervoor dat voedsel minder blijft plakken tijdens het snijden.
Deze series zijn extra scherp geprijsd omdat we deze zelf inkopen bij de fabriek. Zo heb je dezelfde kwaliteit als de grotere merken voor een extra lage prijs
Het verschil tussen deze twee modellen is het gebruikte staal en het handvat. Het verschil in staalsoort is verwaarloosbaar dus het belangrijkste verschil is het handvat.
Takahiro
VG10 staal (60/61 HRc)
Westers handvat van pakkahout
Chikara
Zweeds 19c27 staal (puur staal) (60/61 HRc)
Japans handvatvan walnotenhout
- Mooier afgewerkt dan de Masutani
- Uitgebreide series (met meer modellen op komst)
- “beter” staal dan de masutani
- Duurder dan de Masutani
- Minder hard dan de Tadafusa
Masutani
Deze messen worden gemaakt door 70 jarig smid Masutani. Zijn instapserie is heel betaalbaar. Een aanrader voor iedereen die met een bescheiden budget toch een Japans mes wilt kopen.
Op het eerste gezicht lijken ze op de messen van Kazoku. Het grootste verschil zit hem in het gebruikte staal en de afwerking. Zo zit er in het gedeelte waar het handvat overgaat naar het lemmet een kleine opening. Deze moet je in de gaten houden bij het schoonmaken.
Vind je dat geen probleem dan heb je een mooi mes voor een scherpe prijs. Let op! Deze serie heeft maar drie modellen heeft waarvan er twee nagenoeg gelijk zijn.
- Betaalbaar handgemaakt japans mes
- Minder mooi afgewerkt dan Kazoku en Tadafusa
- Kleine serie
- Iets meer onderhoud door geultje in handvat
Tadafusa Hocho
Deze messen vallen op door hun strakke design. Ze zijn ontworpen in samenwerking met een bekende industriële ontwerpster. De combinatie van het houten handvat en het strakke lemmet maakt dit een aanrader voor iedereen die een bijzonder mes zoek.
Vlijmscherp SLD staal (62 HRc)
handvat van kastanjehout
- Hard, vlijmscherp SLD staal en toch betaalbaar
- Mooi strak afgewerkt
- Geen tsuchime dus voedsel blijft iets meer plakken
- Iets dikker (hoewel dit geen nadeel hoeft te zijn)
Takamura R2
Deze messen zijn extreem scherp. Dit komt onder andere door het harde (poeder)staal en hoe dun ze zijn gesmeed. Leuk detail is dat de messen gemaakt worden door een vader en zijn 3 zoons .
Dit zijn geen messen voor beginners! Ze zijn vlijmscherp en het harde staal zorgt ervoor dat ze langer scherp blijven dan andere messen. Het harde staal is wel brozer dan de andere messen in deze vergelijking. Maar als je een beetje met messen kunt omgaan dan zul je geen scherper mes vinden rond deze prijsklasse.
- Vlijmscherp R2 staal
- Extreem dun
- Fantastisch prijs/kwaliteit
- Brozer dan de andere merken
- Alleen voor de meer ervaren snijder
Voor de liefhebbers van Carbon messen
De volgende messen zijn gemaakt van carbon staal. Dit is puur staal zonder toevoegingen. Carbon staal is scherper te slijpen en blijft ook langer scherp. Wel moeten deze messen goed onderhouden worden. Als je ze niet goed afdroogt kunnen ze gaan roesten. Ook zal het staal een patina laag krijgen die het beschermd tegen roest. Deze patina laag zal je mes verkleuren en uniek maken.
Takamura Chromax
Net zoals hun Migaki serie is ook deze serie extreem scherp (geprijsd). Het mes is gemaakt van carbon staal (chromax genaamd) dat gehard is tot 65 Rockwell!
De carbon kern wordt beschermd door 2 lagen roestvast staal zodat alleen de kern kan verkleuren.
Er zijn maar 2 modellen in deze serie maar je zult niet snel een beter mes vinden voor deze prijs.
- Tsuchime hamerslag zorgt ervoor dat voedsel minder blijft plakken
- Extreem dun
- Brozer dan de Tadafusa
Tadafusa SN
Deze messen zijn gemaakt van Aogami Super carbonstaal. Aogami Super blijft lang scherp en is makkelijk te slijpen (dan andere carbon staalsoorten). Het staal is minder hard maar ook minder broos dan de Takamura Chromax.
Ook bij dit mes is het carbon staal beschermd met 2 lagen roestvast staal. Deze lagen hebben ze niet volledig afgepolijst waardoor het mes een ruiger design heeft.
- Ruige afwerking zorgt ervoor dat voedsel minder blijft plakken
- Is minder broos dan de Takamura Chromax
- Blijft minder lang scherp dan de Chromax
Conclusie
Ik hoop dat je nu iets makkelijker een keuze kan maken. Wil je een vergelijking hebben met een ander mes? Laat het me hieronder weten!
Welk mes (op basis van deze vergelijking) zou jij kiezen ?
Laat van je horen!