Advies & Tips
Populaire Carbon Messen
Onze populairste Carbon messen
Carbon messen zijn niet geschikt voor iedereen, maar als je ermee om kan gaan dan gaat er een wereld voor je open. Ze voelen scherper aan, snijden lekkerder en zijn makkelijk zelf te slijpen.
De nadelen zijn het verkleuren en de kans op roest. Ze hebben meer liefde en aandacht nodig dan roestvrijstalen messen, maar deze messen groeien met je skills mee. Lees meer over de voor- en nadelen van carbon messen in het volgende artikel
Goed, je bent klaar voor je eerste carbon mes, maar waar begin je? Er zijn verschillende soorten messen en uitvoeringen. De belangrijkste verschil zit hem in messen volledig van carbon en messen van carbon staal met beschermlagen van roestvrij staal (Dit heeft Stainless Sanmai).
Ik heb daarom 2 opsommingen gemaakt omdat anders de keuze te groot wordt.
Volledig carbon messen
- Kyohei
- Robert Herder Lignum
- Suisin High Carbon
- Misono Carbon
- Tsutomu
Kyohei
De messen van Kyohei Shindo worden gemaakt in Tosa Japan. De kern is gemaakt van Aogami #2 staal dat beschermd wordt door 2 lagen carbon staal. Het mes is dun, scherp en voor Japanse begrippen betaalbaar. Het mes heeft de kenmerkende eigenschappen van Sanjo messen die vrij dik beginnen, maar dun eindigen.
Op zoek naar je eerste carbon mes dat niet perfect afgewerkt hoeft te zijn? Dan is dit onze aanrader.
Bekijk de messen van Kyohei Shino
2. Robert Herder Lignum / K series
De messen van Robert Herder staan synoniem aan carbonstaal. Iedereen heeft wel een tante of oma in de familie die een verkleurt "Molenmesje" in de la heeft liggen. Extreem dun en vlijmscherp. Wat strakker afgewerkt van de Kyohei maar ook iets brozer.
De K serie is hun luxe serie met een mooi afgewerkt heft en een speciaal gepolijst lemmet
Bekijk de messen van Robert Herder
3. Suisin High Carbon
De Japanse Suisin high carbon serie is geïnspireerd op de Franse Sabatier messen. Het carbon staal brengt ze echter naar een hoger niveau en ze zijn geslepen op een veel scherpere hoek. Een aanrader voor iedereen die een perfect afgewerkt mes wilt hebben met een klassiek Europees ontwerp.
4. Misono Carbon
Deze Japanse serie is gemaakt van Zweeds Carbon staal. Deze staalsoort staat bekend om zijn puurheid en dit merk je bij het slijpen. Ze zijn snel scherp en liggen voortreffelijk in de hand. Deze serie is vooral populair bij de topkoks. Bekijk ook hun modellen met gravures van een draak of bloesem.
5. Tsutomu Kajiwara
Uit dezelfde omgeving als de Kyohei komen de messen van Tsutomu Kajiwara. Ze vallen op door het gekleurde handvat en de mooie damast lagen. De iets grovere Kurouchi afwerking geeft een mooi contrast met de carbon damastlagen. Uiteraard komt het mes scherp uit de doos maar met de juiste stenen breng je ze naar het volgende niveau.
Bekijk de messen van Tsutomu Kajiwara
Stainless Sanmai Top 5
- Takamura Chromax
- Anryu Knives Aogami Tsuchime
- Kazoku Aogami Super (wa)
- Tadafusa SN series
- Fujiwara Maboroshi
- Masakage Koishi
Takamura Chromax
De Takamura Chromax serie zijn gemaakt van Chromax staal. Deze staalsoort lijkt op Aogami #2, maar is harder. Net zoals de andere messen van Takamura zijn deze messen flinterdun. Ze snijden als geen ander, maar zijn hierdoor wel brozer. De stainless Sanmai is bewerkt met een hamer zodat voedsel minder blijft plakken tijdens het snijden.
Er zijn maar 2 modellen in deze serie die ook nog een heel gelimiteerd op voorraad komen. Dus wees er op tijd bij want de wachttijd is soms meer dan een jaar.
Anryu Knives Aogami Tsuchime
Ikeda-San heeft de smederij van zijn oom Katsushige Anryu overgenomen na jarenlang door hem geschoold te zijn. Hij mocht deze populaire serie overmaken en de kwaliteit is zo goed als hetzelfde gebleven. De messen hebben een distal taper waardoor je ze ook kunt gebruiken voor de wat hardere groenten. De stainless Sanmai heeft een Tsuchime afwerking zodat je kan doorsnijden zonder dat voedsel blijft plakken.
Bekijk de messen van Anryu Knives
Kazoku Aogami Super (wa)
Aogami super is de favoriete staalsoort van veel smeden. Harder dan Aogami #2 en minder gevoelig voor chips en roest dan Shirogami #2. Deze serie is verkrijgbaar met een westers (yo) of Japans handvat. Een mooi mes met een Kurouchi (smeedhuid) afwerking.
Tadafusa SN serie
Tadafusa is een populaire smederij in Sanjo. Ze hebben verschillende serie, maar dit is hun populairste serie. Aogami #2 met een donkere smeedlaag nog zichtbaar. Deze laag zorgt ervoor dat voedsel minder blijft plakken en je makkelijker kan blijven doorsnijden. Het houten handvat voelt vertrouwd en daardoor prettig aan.
Fujiwara Maboroshi
De messen van Fujiwara worden geroemd door messenliefhebbers. Dit komt niet omdat ze mooi afgewerkt zijn, sterker nog als je ze ziet dan zou je denken dat sommige modellen afgekeurd zouden moeten worden. Maar Fujiwara brengt de carbon stalen (Shirogami en Aogami) naar een extreem hoog niveau. We hebben het dan ook messen met een hardheid van 66 Rockwell!Wil je een vlijmscherp mes dat gesmeed is door een meester? Vind je onvolkomenheden bij een mes authentiek? Dan moet je een Fujiwara in je collectie hebben.
Masakage
De populairste serie van de populaire Masakage. Masakage is een samenwerking tussen diverse smeden uit Takefu knife village. Dit model is gemaakt van Aogami Super staal met een donkere kurouchi afwerking dat met een hamer bewerkt is. Dun, scherp en een goede geometrie. Dit mes snijdt fantastisch.
Laat van je horen!