Opinel Zakmes Onderhouden

Gefeliciteerd, je hebt de keuze gemaakt voor een Opinel zakmes. Maar hoe hou je het zakmes in de beste staat? Dat lees je hieronder.

Opinel Roestvrij staal zakmes (inox)

De roestvrij stalen Opinel 's hebben, in vergelijking met de carbon versies, bijna geen onderhoud nodig. Wil je het mes toch in topstaat houden dan raden we je de volgende handelingen aan.

je rvs opinel zakmes onderhouden

De handgreep

De handgreep is verkrijgbaar in verschillende houtsoorten. De houtsoorten zijn bestemd tegen extreme omstandigheden. Wil je het hout op zijn mooist houden dan raden we je aan om het om de zoveel tijd in te smeren met wat olie. Het beste gebruik je hiervoor een zo neutraal mogelijke olie. Minerale olie is goedkoop, geeft geen geur af en plakt niet.

Het Lemmet

Het mes kan gewoon onder de kraan, desnoods met zeep gewassen worden. Droog het hierna zorgvuldig en doe een druppel olie bij het begin van het lemmet. Haal het mes een aantal keer langs een aanzetstaal om eventuele bramen weg te halen

Opinel Carbon zakmes

De carbon zakmessen van Opinel hebben iets meer onderhoud nodig dan de rvs versies.

carbon opinel zakmessen onderhouden

Het Handvat

Het handvat is hetzelfde als de rvs zakmessen dus je kan dezelfde handelingen uitvoeren met minerale olie

Het Lemmet

Het carbon lemmet is gevoelig voor roest. Het is dan ook aan te raden om het mes gelijk af te vegen na het snijden van vochtige of zure producten. Zo kan het zuur of de vocht niet gaan werken en roestvlekken veroorzaken.

Mocht je toch roest krijgen op het mes dan kun je dit verwijderen door met een heel fijn schuurpapiertje over het lemmet te gaan. Zodra je het roest weg hebt gehaald dien je het mes goed af te wassen, af te drogen en in te smeren met minerale olie.

Let wel op dat je niet altijd alle roest kan wegkrijgen. Dit hoort bij het uiterlijk van een carbon mes en geeft het mes karakter

Haal het mes regelmatig langs een aanzetstaal om bramen weg te halen en ervoor te zorgen dat het mes optimaal scherp blijft.

Ik krijg het mes niet meer open!

Het kan zijn dat na verloop van tijd het mes niet open is te krijgen. Hier is een handige tip voor. Controleer eerst of de Virobloc vergrendeling niet dichtgedraaid is. Indien deze gewoon open staat pak dan het mes en zorg dat het met de achterkant naar voren in je hand zit. Geef het mes nu een tik op een harde ondergrond zoals een tafel of iets anders.

Hierdoor zal het mes een klein beetje open schieten en kun je het mes nu normaal openen. Doe voor de zekerheid een druppel olie tussen het handvat en het lemmet en je mes werkt weer perfect.

De verschillende houtsoorten
De verschillende staalsoorten