Opinel zakmessen: Het verschil tussen roestvrij en carbon

De traditionele zakmessen zijn verkrijgbaar in 2 soorten staal namelijk Roestvrij staal of Carbon maar wat is nu eigenlijk het verschil?

Sandvik 12C27 Staal

de inox versie van opinel zakmessen

Dit is staal dat gemaakt wordt in Zweden. Deze staalsoort kan heel scherp geslepen worden en blijft ook lang scherp. Door de toevoeging van chroom is het staal nagenoeg roestvrij waardoor het nauwelijks onderhoud nodig heeft. Ideaal voor mensen die een zakmes willen die ze niet hoeven te oliën en onderhouden.

High carbon XC90 steel

de roestende versie van het opinel zakmes

Deze staalsoort kenmerkt zich door het hoge carbon gehalte in het staal. Het voordeel hiervan is dat deze staalsoort heel makkelijk vlijmscherp geslepen kan worden en weer veel langer scherp blijft dan bij het Sandvik 12C27 staal.

Eigenlijk is dit dan ook de beste keus maar er zit ook een nadeel aan. Het hoge carbon gehalte maakt het mes gevoeliger voor roest. Daardoor zal het mes na een tijdje verkleuren. Dit is niet onhygiënisch maar sommige mensen vinden dit minder mooi.

Door je mes gelijk na gebruik te drogen en om de zoveel tijd in te smeren met olie zal het mes mooi blijven.

Welk Opinel zakmes is de beste keus voor mij?

Dat ligt er helemaal aan wat voor soort persoon je bent. Wil je het scherpste zakmes en vind je het regelmatig onderhouden van je zakmes leuk? Dan raden we je zonder twijfel de Carbon messen van Opinel aan.

Ben je meer iemand die een zakmes bij zich wilt dragen maar geen onderhoud wil doen (buiten af toe slijpen) dan zijn de roestvrij stalen versies van Opinel de beste keus voor jou.

Ga terug naar alle Opinel zakmessen

Lees meer over

Opinel zakmes onderhouden
De verschillende houtsoorten