Rene Djuricek 25-09-2019 529 0

Messen van de Meestersmid Teruyasu Fujiwara

Vanaf vandaag kun je ook bij ons terecht voor de unieke messen van Fujiwara. De echte messen fanaten zijn al bekend met de meester-smid Fujiwara. Lees hier waarom deze messen zo speciaal zijn.

Fujiwara: van zwaarden naar messen

Fujiware is begonnen als zwaardsmid. Hij vond het jammer dat niet iedereen kon ondervinden hoe mooi en scherp een zwaard kan zijn. Dus besloot hij al zijn kennis en techniek te gebruiken om één van de scherpste messen ter wereld te maken.

Carbon messen

Het unieke aan deze messen is dat ze gemaakt zijn van het beste carbon staal. Deze messen kunnen roesten dus moeten goed onderhouden worden. Als dat geen probleem is dan zijn dit de scherpste messen die je kunt kopen.

Handgemaakt Japans mes

Werelds scherpste messen?

3 Lagen staal

Het harde Shirogami staal (Maboroshi serie) of Aogami Super staal (Denka serie) wordt beschermd door 2 lagen zachter roestvast staal. Hierdoor kan alleen het onderste gedeelte van het lemmet roesten. Zo heb je de voordelen van een carbon mes met grotendeels het gemak van een roestvast mes.

Sanmai staal

Het harde staal wordt beschermd door 2 lagen staal.

White paper steel en Blue paper steel?

De "roepnaam" van deze staalsoorten zegt niets over de kleur van het staal. Ze hebben deze naam te denken aan de manier hoe ze verpakt zijn, namelijk in wit papier of blauw papier. De echte naam van het wit staal is Shirogami #1, #2 of #3 (met elk een andere hardheid) en de naam van het blauw staal is Aogami #1, #2 of Super.

White Paper Steel Shirogami

Shirogami (wit staal) is de meest pure staalsoort om messen mee te maken. Hierdoor is deze staal soort het scherpst te maken en te slijpen.

Maboroshi mes met shirogami staal

Blue Paper SteelAogami Super

Aogami Super staal heeft als extra toevoegingen Wolfraam (tungsten), Chroom, molybdeen en vanadium. Hierdoor wordt het staal taaier en kan het extreem hard gemaakt worden.

Fujiwara denka met Aogami Super staal

Fujiwara Denk met Aogami staal

Simpel gezegd is Shirogami staal scherper te slijpen en blijft Aogami staal langer scherp.

Fujiwara smeedtechniek

Er zijn uiteraard meerdere fabrikanten die Wit of Blauw staal gebruiken in hun messen. Maar bijnaiedereen is het er over eensdat Fujiwara iets bijzonders doet met het staal. Met zijn geheime smeedtechniek brengt hij het staal tot een nog hoger niveau. Het mes heeft hierdoor een hardheid van 64-65 Rockwell (HRC) of zelfs 65-66 Rockwell (HRC). Het resultaat dat snijdt als geen ander mes en daarbij veel langer scherp blijft. Daarbij is het mes makkelijk snel scherp te krijgen omdat carbon staal zich eenvoudig laat slijpen.

Bekijk hieronder een filmpje over het maken van een mes bij Fujiwara

Afwerking

De kwaliteit van het gesmede staal is niet te vergelijken met andere merken, maar de afwerking is wel wat minder. De messen zijn wat grover afgewerkt. De reden hiervoor is dat het smeden in slijpen van deze messen zeer intensief werk is. Zou dezelfde aandacht aan het handvat gegeven worden dan zouden de messen veel duurder zijn. Wanneer je hier rekening mee houdt valt hetop zich mee. We willen dit wel duidelijk maken voor mensen die in interesse hebben in deze messen.

handvat afwerking

Ben je dus een liefhebber van messen die het niet erg iets meer aandacht en onderhoud te geven aan een mes? Dan zijn dit de ultieme messen voor jou.

Bekijk hier onze collectie