Je mes scherphouden

Hoe houd je een mes scherp

Er zijn veel verschillende soorten en kwaliteiten messen. Maar elk mes (zelfs het duurste Japanse) wordt uiteindelijk bot. Hoe voorkom je dat je mes bot wordt en wat kun je doen om je mes weer scherp te maken? Hieronder lees je daar meer over.

Wat is een mes

Een mes is simpel gezegd een stuk staal dat geslepen wordt onder een bepaalde hoek (meestal tussen de 15 en 20 graden). Door deze scherpe hoek, die in de vorm van een V wordt geslepen, maak je het staal scherp en kun je ermee snijden.

Hoe wordt een mes bot

De hoek van een mes vervormt na verloop van tijd. Er komen bramen in en hierdoor verliest het mes scherpte. Je zult meer kracht moeten zetten om goed te kunnen snijden en het resultaat wordt rommelig.

Hoe gebruik ik een aanzetstaal

Iedereen weet hoe je een aanzetstaal ongeveer gebruikt maar wat is nu de juiste manier? Het gemakkelijkst is om het aanzetstaal met het handvat naar boven voor je te houden en op een ondergrond te plaatsen. De staal is dan naar beneden gericht. Zet nu het mes op een hoek van 20 graden (15 graden voor Japanse geslepen messen) tegen het staal aan en haal deze rustig tegelijk naar achteren en beneden. Dit kan op een rustig tempo, het is namelijk niet de snelheid of de kracht die belangrijk is maar de hoek. Hiermee zet je de bramen weer recht en wordt het mes weer scherp.

Heb je de hoek eenmaal in de vingers dan kun je het aanzetstaal ook recht voor je houden en het mes op de juiste hoek langs het aanzetstaal halen. Dit is sneller maar vergt wel iets meer precisie.

Het goed slijpen van je mes met een aanzetstaal

Met een aanzetstaal slijp je een mes toch?

Nee, een aanzetstaal zet de braampjes recht. Dit houdt in dat het mes weer scherper wordt dan het was maar er wordt geen nieuwe hoek geslepen. Het nut van een aanzetstaal is dan ook beperkt. Na een tijdje zul je merken dat je met een aanzetstaal het mes niet meer scherp krijgt. Dan zul je het mes moeten slijpen met een diamantstaaf of met slijpstenen. Daarnaast kun je het mes altijd weer bij ons professioneel scherp laten slijpen.

Het verschil tussen een normale aanzetstaal, keramische staal of diamanten staal?

Een aanzetstaal zet alleen de braampjes recht, terwijl de keramische en diamanten stalen het mes echt slijpen. Diamant werkt het snelst en geeft goed resultaat, maar is wat grover en slijpt meer staal weg dan een keramische staaf.

Wil je echt heel fijn slijpen dan is een keramische staaf de beste keuze. Het slijpen met een keramische slijpstaaf duurt wel wat langer dan met een keramische staaf. Ook moet je oppassen dat je de staaf niet stoot of laat vallen want de keramische staaf is van steen en dus broos.

Slijpstenen (wetstenen)

Een betere manier van slijpen is met wetstenen. Dit zijn stenen met diverse grofheden uitgedrukt in korrels of grit. Een echt bot mes slijp je in vorm met een grit van ongeveer 220 tot 400 grit, daarna polijst je het met een fijne steen.

Het liefst doe je dat in stappen zoals 400 – 1000 – 3000 – 8000 – 10.0000. Hoe hoger de korrel, hoe scherper het mes en hoe langduriger het scherp blijft. Gemiddeld is 2000/3000 een mooie afwerking voor in de keuken. Je krijgt het mes zo scherp als een scheermes door het te polijsten met een steen van 8000/10.000 grit.

Het resultaat kan verbluffend zijn en een bot mes vlijmscherp maken geeft een enorme voldoening. Wel zul je er de tijd voor moeten nemen. Het scheermes scherp maken van een bot Japans mes kan zo maar een uur in beslag nemen. Let op dat de steen na verloop van tijd door gebruik zal vervormen en weer glad gemaakt moet worden.

Slijpen bij de Meesterslijpers

Uiteraard kun je je messen door de Meesterslijpers laten slijpen. We doen dit op verschillende banden met allerlei grofheden, met als resultaat een mes waarmee je je kan scheren. We krijgen elk mes scherp! Natuurlijk is het wel zo dat een goedkoop mes sneller bot wordt dan een mes van betere staalkwaliteit. Ook als je de messen zelf slijpt op een wetsteen, is het goed om ze na verloop van tijd weer bij ons in de perfecte vorm te laten slijpen.

Voor meer info zie: www.meesterslijpers.nl/messen-slijpen

 

Dit product is uitverkocht. Vul hieronder je email adres in en we stellen je vrijblijvend op de hoogte zodra deze weer verkrijgbaar is.