Advies & Tips
Onderhoudsgids voor gietijzeren pannen van Le Creuset
Heb je een ook zo'n mooie pan van Le Creuset? Deze gietijzeren pannen zijn veelzijdig omdat je ze kunt gebruiken om steaks dicht te schroeien, roerbakgerechten en stoofschotels te maken. Nu wil je uiteraard dat je dure aanschaf lang meegaat. Daarom hebben we deze gids gemaakt voor het verzorgen van Le Creuset pannen.
Als je ze goed verzorgt, zien ze er jarenlang goed uit.
Ze gaan jaren mee en zullen jou waarschijnlijk overleven. Le Creuset heeft naam gemaakt met hun kwaliteitsvolle en kleurrijke kookgerei met een reputatie van duurzaamheid. Ze zien er tijdloos uit en je kunt er zoveel mee doen. Sommigen van ons bezitten (en gebruiken) nog steeds de oude Le Creuset pannen en kookpotten die onze grootouders gebruikten, en nog steeds in ongerepte staat!
Hoewel geëmailleerd gietijzer van nature robuust is, kan het beschadigd raken, vooral het glazuur. Afgebrokkeld of grondig bekrast emaille zal niet de verwachte prestaties leveren en het zal het uiterlijk van je kookgerei ruïneren.
Je wilt dat je investering er zo lang mogelijk goed uitziet. Daarom moet je eerst leren hoe je je kookgerei goed schoonmaakt, zodat je er jarenlang plezier van hebt.
Moeiteloos je Le Creuset schoonmaken
Hoe juist schoonmaken
Veel mensen maken hun Le Creuset op de verkeerde manier schoon. Het email op hun kookgerei is erg sterk, maar er kunnen krassen op komen tijdens het schoonmaken, waardoor ze er vroegtijdig ouder uitzien.
Dat hoeft niet zo te zijn. Je kunt het uiterlijk en de glans van je Le Creuset gietijzeren pannen behouden door ze na gebruik te weken in warm water met milde afwasmiddel. Hierdoor worden de vastzittende stukjes op de pan zachter. Je wist waarschijnlijk al dat schuur- of schuurmiddelen niet mogen worden gebruikt omdat ze krassen maken op de glazuurlaag. Een inweektijd van 15 minuten vergemakkelijkt het schoonmaken zonder ellebogenvet te gebruiken. Laat ze weken en gebruik een zachte spons om ze schoon te maken.
Is je pan erg vies met veel aangebakken voedsel? Doe dan wat water in de pan samen met wat baking soda. Plaats dit ongeveer 10 minuten op het vuur en stort het hete water af. Hierna kun je de pan goed schoonmaken met een borstel.
Schoonmaken met een ecologisch schoonmaakmiddel
Houd het glazuur van je Le Creuset in prima conditie, zelfs als je ze vaak gebruikt, door gespecialiseerde schoonmaakmiddelen te gebruiken zoals het Le Creuset Ecologisch Reinigingsmiddel. Het maakt niet alleen braadpannen schoon en verwijdert aangebrande etensresten, maar beschermt ook het gietijzer en het glazuur. Het bevat geen agressieve ingrediënten en behoudt de glans van je geëmailleerde gietijzeren pan. Tot slot is dit middel gemaakt met het milieu in gedachten, omdat het gemaakt is met ecologisch veilige ingrediënten. Nu kopen!
Jarenlang een glanzend email met deze reiniger Klik hier
Gebruik je Le Creuset kookgerei op de juiste manier
Hoewel het gemakkelijk is om te denken dat Le Creuset pannen en potten 'bomproof' zijn, kunnen ze toch beschadigd raken bij verkeerd gebruik. Lees het even na op de officiële website. Om te beginnen moet je de pan of pan altijd optillen en nooit schuiven op het fornuis met glazen bovenkant om schade aan de bodem te voorkomen. Laat de vlammen nooit de zijkanten van de pan bereiken en dit kan eenvoudig door de pan op een brander van geschikte grootte te zetten. De zijkanten en handgrepen van kookgerei zijn niet geschikt voor open vuur, dus pas de grootte van de bodem van de pan altijd aan de branderzone aan.
Het glazuur van Le Creuset pannen behoort weliswaar tot het beste ter wereld, maar is niet geschikt om droog te koken. Plaats daarom nooit voedsel op een zeer hete, kale pan zonder enige vorm van vloeistof (met uitzondering van grillpannen). Water, olie of boter moet de bodem van de pan bedekken voordat je gaat koken. Laat de pan nooit droogkoken, want dat kan het glazuur permanent beschadigen.
Merk op dat gietijzer warmte efficiënt vasthoudt. Hoge temperaturen en oververhitting kunnen ervoor zorgen dat voedsel aanbrandt of blijft plakken, dus let op de kooktemperaturen.
Koop een van deze Le Creuset Premium Siliconen Spatels!
Gebruik het juiste kookgerei
Een andere boosdoener van krassen op het glazuur zijn de kookgereedschappen die je gebruikt. Metalen tangen, opscheplepels, roerstaafjes en handkloppers kunnen nog steeds krassen maken op het glazuur. Gebruik geen keukengerei dat je niet gebruikt op pannen met antiaanbaklaag. Als je ze echt moet gebruiken, zoals handmixers of kloppers, zorg er dan voor dat ze niet over het emaille oppervlak schrapen.
Koop een van deze Le Creuset Revolution siliconen opscheplepels!
Geef je Le Creuset de liefde die het nodig heeft. Gebruik opscheplepels, lepels of gardes van siliconen, hout of hittebestendig plastic - deze materialen zijn zachter en beschadigen het glazuur niet. Snijd nooit met een mes in voedsel op de pan en klop geen metalen keukengerei op de rand van de pan.
De Le Creuset Revolution series zijn onze favorieten!
Gietijzer inbranden potten en pannen
Gietijzeren pannen zonder emaillelaag moeten voor gebruik ingebrand worden. Lees het volgende artikel voor meer informatie Over het inbranden van gietijzer
Le Creuset gietijzerhoeft niet te worden ingebrand
Geëmailleerde gietijzeren potten en pannen hoeven niet te worden ingebrand. Als je geëmailleerde pannen goed wilt schoonmaken, gebruik dan het Le Creuset Ecologisch Reinigingsmiddel voor een zorgeloze reiniging.
Gietijzeren pannen zijn duurzaam en goed onderhoud is een zekere manier om ze in goede staat te houden. Wie wil er nu niet koken met zulk kleurrijk, iconisch kookgerei? Volg deze tips en je waardevolle Le Creuset kookgerei zal nog jaren als nieuw uitzien.
Laat van je horen!