Leatherman Tips en weetjes

leuke tips, truuks en weetjes over Leatherman

Al je vragen over Leatherman beantwoord

Heb je interesse in een Leatherman maar heb je nog vragen? Waarschijnlijk kun je het antwoord hier vinden. Zo niet, dan horen we graag van je via Tel / WhatsApp of email

Graveren

Elke model dat je bij ons koopt kunnen we gratis voor je graveren met een naam, datum of logo. Zo maak je de multitool uniek met een eigen design of heb je wat meer zekerheid door er een naam en telefoonnummer op de plaatsen

Het graveren gebeurt dezelfde dag en vertraagd de bestelling dus niet. Koop je er een in de winkel? Dan graveren we deze meteen voor je. Binnen vijf minuten loop je naar buiten met een unieke Leatherman

Voorbeeld van een gravure op een multitool

Het graveren doen we met een laser. Zo komt de tekst er met zwart op. Deze manier van graveren blijft lang zichtbaar, zelfs in ruige omstandigheden. 

Lees hier alles het graveren van een leatherman

25 jaar Garantie

Wanneer je een Leatherman koopt dan koop je zekerheid. Deze tool zal 25 jaar lang meegaan. Deze no-nonsense garantie gaat heel ver. Zo hebben we meerdere malen multitools terug gekregen waarbij duidelijk misbruik zichtbaar was. Toch werden deze gerepareerd of vervangen.

Zo hebben we modellen gezien waarbij de zaag, tang of mes gebroken was. Ook modellen die niet goed onderhouden waren en hierdoor niet meer open of dicht konden. Alles werd netjes onder garantie opgelost, zolang de multitool niet misbruikt was.

25 jaar garantie

Je Leatherman onderhouden

Om je multi-tool in de beste staat te houden moet je het regelmatig schoonmaken en onderhouden. Dit is vaak binnen enkele minuten gedaan en het resultaat is een veel fijner werkende tool

Roestvast (niet roestvrij)

De multitools zijn gemaakt van hoogwaardig roestvast staal. Ja dat klopt, niet roetsvrij maar roestvast. Roestvrij staal is namelijk te zacht om te gebruiken als mes of multitool. Zou het mes van volledig roestvrij staal zijn gemaakt dan zou het nooit zo scherp geslepen kunnen worden en zou het sneller beschadigen / bot worden. Om het staal te harden is er koolstof (carbon) in verwerkt. Hierdoor wordt het staal harder maar is het ook gevoeliger voor roest.

Simpel gezegd zou je kunnen zeggen “hoe hoger de kwaliteit / hardheid van het staal, hoe minder roestvast het is”. Leatherman heeft veel testen gedaan naar de beste verhouding en heeft wat ons betreft daar een goede keus in gemaakt. We zien de tools nauwelijks terug komen met roestvlekken. De paar die we terug hadden gekregen met roest waren makkelijk weer in nieuwstaat te krijgen.

Schoonmaken

Pak je leatherman en verwijder grovere stukken aarde / hout / troep. Een flesje perslucht is hier ideaal voor maar ook met een cocktailprikker kun je al aardig wat troep weghalen.

leatherman schoonmaken

Plaats dan de multi-tool in een bakje met water (en eventueel wat afwasmiddel). Laat het een tijdje weken zodat alle viezigheid los komt te zitten. Gebruik hierna een borstel / tandenborstel om alle viezigheid, zand en stof weg te halen. Droog het daarna goed af, vergeet daarbij niet de tools ook goed te drogen.

Nadat je de Leatherman goed gedroogd hebt kun je deze insmeren met zuurvrije (naaimachine / tondeuse) olie. Een klein druppeltje is al genoeg, je wilt niet dat het te vettig wordt. Berg hierna de Leatherman op, hij is weer klaar voor gebruik.

Mijn Leatherman roest

Heeft je mes langdurig in (zout) water gelegen of heb je iets zuurs gesneden en het mes niet afgeveegd? Dan is er kans op roest. Gelukkig is dit meestal makkelijk te verhelpen.

Spoel het eerst goed af in zoet water. Maak het daarna met een sponsje en wat dreft het mes goed schoon. Schuur het staal totdat het roest weg is. Spoel de tool dan goed af en droog het grondig. Spray er een beetje WD40 op en laat deze drogen. Nadat het helemaal opgedroogd is kun je het insmeren met een paar druppels zuurvrije olie (zoals deze tondeuse olie).

Mijn leatherman gaat stug open

In het begin kan het zijn dat ze stug / moeizaam open gaan. Dit is normaal en zal naarmate je het meer gebruikt minder worden. Hoe vaker je het open / dicht maakt hoe soepeler het wordt. 

Slijpen

Door het harde staal blijven de messen lang scherp. Toch moeten deze na een tijdje ook geslepen worden. Dit kan op verschillende manieren. 

Aanzetstaal
Met een normaal aanzetstaal (die voor je keukenmessen) kun je het mes weer aanzetten. Plaats het staal met het handgreep naar boven op een tafel.

Haal nu met een snijbeweging het mes langs de aanzetstaal. Let op dat je een hoek van ongeveer 20 graden aanhoudt. Pak om en om de linker- en rechterzijde. Na een aantal halen zal je met weer scherper moeten zijn

 

Multitool slijpen op aanzetstaal


Slijpsteen
Is je mes te bot en krijgt je het niet meer scherp met een aanzetstaal? Dan heb je een slijpsteen nodig. Maak de slijpsteen eerst goed nat (10 minuten in een bakje water, afhankelijk van het model) en plaats het op een theedoek.

Haal nu in een soepele beweging het snijmes over de wetsteen. Let hierbij op dat je het mes op een hoek van 20 graden houdt. Doe eerst een paar halen aan de rechterkant en voel regelmatig of je een braampje voelt ontstaan aan de linkerkant. Voel je over het hele lemmet braampjes? Draai dan het mes om en slijp het aan de linkerkant. 

 

Multitool slijpen op slijpsteen

Wanneer je beide kanten hebt gedaan zal het mes weer scherp zijn. 

Leatherman Documentaire

Bekijk hieronder de documentaire over Leatherman. Leer hoe hij aan het idee kwam voor de Leatherman (in ons eigen landje) en hoe hij de tools blijft doorontwikkelen.

Veel gestelde vragen

Waar komt de naam Leatherman vandaar
Vaak wordt gedacht dat de naam is verzonnen als ubermannelijke naam. Maar Leatherman is de achternaam van de oprichter Tim Leatherman. Hij is de pioneer achter de eerste multitool. In de loop van de jaren heeft is zijn kleine bedrijfje uitgegroeid naar een gigantische fabriek waar 8000 tools per dag worden gemaakt. 

Waar worden de multitools gemaakt
“Alle tools worden gemaakt in Portland, Oregon en dat zal altijd zo blijven” Tim Leatherman

Mag een Leatherman in een vliegtuig meegenomen worden
Alleen in je koffer. Het is verboden om deze mee te nemen als handbagage. Wil je een multitool die je altijd bij je kan dragen dan is de Thread armband de beste keus, deze mag ook mee het vliegtuig in.


Wat is het meest uitgebreide model
De Surge heeft 21 functies en is op dit moment het meest uitgebreide model. Het is dan ook samen met de Super tool het grootste en sterkste model. Hij is 11.5 cm gesloten en weegt 335 gram


Wat is het kleinst volwaardig model
De Micra is een uitgebreid maar uiterst compact model. 10 handige functies in je zak. Tegenwoordig is de Squirt PS4 het populairste sleutelmodel.

De kleinste leatherman multitool


Waar staat OHT voor
De OHT staat for One Hand Tool. Dit model is gemaakt om met één hand te kunnen “openen” en gebruiken. De tang klik je er met een soepele beweging uit en alle tools zitten aan de buitenzijde.


Waar staat MUT voor
De MUT is speciaal gemaakt voor soldaten en militairen. De afkorting staat voor Military Utility Tool en dit model is ondertussen een klassieker geworden.

 

Leatherman voor militairen


Waar staat EDC voor
EDC staat voor Every Day Cary. Dit zijn tools en gadget die je elke dag bij je draagt. Over het algemeen gaat het dan om de kleine en lichte tools

Op zoek naar een Leatherman maar weet je niet welk model?
Lees dan onze keuzehulp.