Kazoku: de verschillende series

Met onze jarenlange ervaring weten we waar een goed mes aan moet voldoen. Staal, slijpwijze en ergonomie, op alle punten scoren deze messen hoog. En ook niet onbelangrijk: ze zien er ook nog eens schitterend uit! Op basis van deze hoge standaard voor kwaliteit laten we de verschillende series maken bij fabrikanten en smederijen in China en Japan.

We hebben 5 verschillende series, ieder met hun eigen eigenschappen en kwaliteiten. Hieronder vind je per serie een beknopte beschrijving, zodat jij weet welke serie het beste bij je past. Daaronder staat ook een tabel waarin de series objectief worden vergeleken op een aantal eigenschappen.

Nisei

de nisei van kazoku

Professionele kwaliteit voor de scherpste prijs

Kazoku Nisei keukenmessen hebben alle kenmerken van een goed mes. Goed staal, prettige grip en een mooi design. En dat voor een absolute instapprijs!

Het lemmet

Kazoku Nisei keukenmessen worden gemaakt van Duits staal. Dit molybdeen vanadium staal is gemakkelijk in gebruik; wordt gemakkelijk scherp en is heel eenvoudig te slijpen.

Het handvat

Het handvat is van pakkahout. Dit is een combinatie van hout en kunsthars. Het biedt het beste van twee werelden: de looks van hout en het onderhoudsvrije van een kunsthof handvat.

Bekijk Nisei


Kurashikku

de kurashikku van kazoku

Een klassieker

Het ontwerp van de Kurashikku serie is met zijn micarta handvat en damaststalen lemmet klassiek en tegelijkertijd tijdloos.

Staalsoort en lemmet

32 lagen damast geven het mes een zeer fraai Japans uiterlijk en beschermen de kern van hard VG-10 staal. Dit staal is één van de meest gebruikte staalsoorten ter wereld voor hoge kwaliteit keukenmessen. Het is zeer hard, waardoor het mes langer scherp blijft dan messen van Europese komaf.

Het handvat

Het materiaal van het handvat draagt bij aan de klassieke uitstraling. Micarta is zwart van kleur en kent een fraaie tekening door de combinatie van linnen en kunsthars.

Bekijk Kurashikku


Takahiro

de takahiro van kazoku

Welkom in de wereld van Japanse messen

Wie op zoek gaat naar een bijzonder keukenmes komt al gauw Japanse keukenmessen tegen. De Takahiro messen worden in een kleine fabriek in Seki gemaakt. Zo heb je een echt Japans keukenmes, dat ook nog betaalbaar is!

Lemmet en staalsoort

Het lemmet heeft een kern van hard VG-10 staal. Dit wordt gemakkelijk scherp en blijft dit ook voor lange tijd. De kern zit tussen twee buitenlagen van damaststaal en als laatste stap wordt het mes nog bewerkt met een hamerpatroon (tsuchime in het Japans). De kuiltjes die hierbij ontstaan geven het mes een bijzondere afwerking.

Het handvat

Het handvat van pakkahout geeft het mes een warme uitstraling en is vrij van onderhoud. De drie klinknagels ogen heel klassiek.

Bekijk Takahiro


Aogami

de aogami van kazoku

Scherpte opnieuw gedefinieerd

Snijden wordt ineens een hele andere belevenis met een mes uit de Kazoku Aogami serie. Voor de liefhebber van extreme scherpte!

Lemmet en staalsoort

Het Japanse Aogami Blue Paper Steel is zeer hard en laat zich ongekend scherp slijpen. Tel daar het dunne lemmet bij op en je krijgt het summum op het gebied van snij-kwaliteiten.

Deze eigenschappen worden verkregen door een hoog gehalte aan carbon. Hierdoor zijn de messen niet roestvast. Dit vraagt een beetje extra aandacht, zo moet je het mes direct na het snijden droogmaken.

Het handvat

Het handvat is gemaakt van donkerbruin/zwart pakkahout. Het mes ligt meteen goed in de hand.

Bekijk Aogami


Kaizen

de kaizen van kazoku

Zoektocht naar perfectie

Kaizen keukenmessen worden door de Japanse meestersmid Anryu gemaakt. Een Kaizen mes is geen gewoon keukenmes, het is een ambachtelijk stuk gereedschap.

Lemmet en staalsoort

De kern van het lemmet is van VG-10. Een staalsoort met zeer goede eigenschappen. Doordat het ook nog eens met de hand gesmeed wordt, komen deze eigenschappen maximaal tot hun recht. Het staal wordt daardoor harder (62 HRC) en sterker.

Het handvat

Een traditioneel Japans gevormd handvat maakt het mes compleet. Het is gemaakt van een donkere kleur pakkahout en achthoekig (octagon) van vorm.

Bekijk Kaizen

Vergelijking van eigenschappen

Het kan lastig zijn om messen te vergelijken en uiteindelijk te zeggen welke beter is dan de ander. Daarbij geldt ook dat het ene mes voor jou de betere keuze is, terwijl iemand anders andere kwaliteiten zoekt in zijn ideale mes.

Om de verschillen zo eenvoudig en feitelijk mogelijk in kaart te brengen hebben we onderstaande tabel gemaakt. Hier zie je hoe de verschillende series van ons merk Kazoku scoren op een aantal eigenschappen. Eigenschappen die met elkaar te maken hebben.

Het mes dat jij wilt hebben zal een voor jou ideale mix hebben van deze eigenschappen. Onder de tabel staat een toelichting bij iedere eigenschap.

  Nisei Kurashikku Takahiro Aogami Kaizen
Snijkwaliteiten
Blijft lang scherp
Roestvast
Gebruiksgemak
Afwerkingsniveau
Prijs koksmes 20cm € 30 € 60 € 119 € 139 € 299

 

Snijkwaliteiten

De snijkwaliteiten van een mes worden beïnvloed door de dikte van het lemmet, de hoek waaronder het mes geslepen is en de hardheid. Een mes van hard staal kan dunner gemaakt worden en onder kleinere hoek geslepen worden. Dit komt de snijkwaliteiten ten goede, Het mes wordt echter ook kwetsbaarder en zal lager scoren op de punten roestvast en gebruiksgemak.

Blijft lang scherp

Hoe lang een mes scherp blijft wordt bepaald door de kwaliteit van het staal, de manier waarop het bewerkt is en de hardheid (uitgedrukt in HRC). Maar, hoe harder een lemmet, hoe kwetsbaarder het zal zijn en hoe gevoeliger het zal zijn voor roest. Om het lemmet harder te maken wordt namelijk een hoger percentage carbon (koolstof) gebruikt. Dit is zeer roestgevoelig en broos en dus kwetsbaar.

Roestvast 

Om een mes te beschermen tegen roest, wordt meestal chromium toegevoegd. Het voordeel is dat het mes daardoor minder omkijken vraagt. Het nadeel dat je hierbij voor lief moet nemen is dat de hardheid afneemt. Hierdoor kan het mes niet zo scherp worden als een niet roestvast mes en zal het ook sneller zijn scherpte verliezen. Oftewel, het keukenmes zal iets inboeten op de eigenschappen snijkwaliteiten en blijft lang scherp.

Gebruiksgemak

Het voordeel van een roestvast mes komt tot uiting in het gebruiksgemak. Het is geen probleem om een roestvast mes pas na het eten af te wassen. Ook is zo’n mes minder kwetsbaar. Een aanraking met iets hards, bevroren producten of botjes, geeft minder problemen. Dit kan bij een hard mes leiden tot schade aan de snede.

Vaak worden harde staalsoorten, met een hoog percentage carbon, als kern gelamineerd tussen twee lagen roestvast (of roestvaster) staal. Met als voordeel dat het harde, gevoelige staal gebruikt wordt voor het snijvlak, terwijl de zijkanten het harde staal beschermen.

Afwerkingsniveau

Als laatste stap beoordelen we de messen op het afwerkingsniveau. Hierbij letten we op hoe verfijnd de afwerking is van het lemmet, de slijpwijze en het handvat.