Advies & Tips

Kaasmessen: Het juiste model voor elke kaassoort

Een relaxed avondje thuis wordt pas echt gezellig met een lekkere borrelplank. Een must op elke borrelplank is tenminste een stukje kaas en het liefst verschillende soorten. Maar niet alle kazen laten zich even makkelijk snijden / smeren. Daarom is er voor elke kaassoort een apart mes.

Maar welke kaasschaaf, kaasbijl, kaasmes of kaasrasp gebruik je voor welke kaas? We leggen je de verschillen hieronder uit, zodat je voortaan weet hoe je je kaas het beste snijdt.

De beste kaasschaaf

Kaasschaaf met een heel blad

Dit is de klassieke kaasschaaf die je misschien al in de la hebt liggen. Deze kaasschaaf is geschikt voor de meeste soorten kaas maar vooral voor halfharde en harde kazen (de meeste Nederlandse kazen).

De populairste en de best geteste kaasschaaf (grote test bij Radar) is de Boska Milano. Deze heeft een anti-plaklaag waardoor hij ook geschikt is voor vettere kazen (zoals jonge kaas). Het lemmet is licht buigbaar waardoor je zelf de dikte van je plakjes kan bepalen.


zachte kaasschaaf

Kaasschaaf met half blad

Jonge kaas is een vettere kaassoort en zal hierdoor sneller gaan klonteren. Met een normale kaasschaaf heb je al snel dat een plakje verkreukeld tijdens het schaven.Een kaasschaaf met een half blad heeft hier minder last van. Er is minder materiaal waar het kaas tegenaan kan plakken.


botermes

Botermes

Het lemmet van het botermes is glad geslepen (geen kartel) en heeft een afgeronde punt. Deze afgeronde punt zorgt ervoor dat je je toastje of stuk brood niet beschadigt. Ideaal voor smeerbare kaas zoals roomkaas of smeerkaas.


boska kaasmes open

Kaasmes met open lemmet

Het kaasmes met gaten in het lemmet wordt gebruikt voor half zachte kazen zoals emmentaler en jonge kaas. Dit kan je makkelijk onthouden doordat de vorm van het mes lijkt op de emmentaler kaas. De gaten zorgen ervoor dat er lucht vrij komt tijdens het snijden. Hierdoor glij je gemakkelijk door de kaas heen zonder dat deze aan het lemmet blijft plakken.

De punt van het mes kun je als een vork gebruiken, zo hoef je niet met je handen aan de kaas te zitten!


boska half lemmet zacht

Kaasmes met half lemmet

Dit kaasmes is de nieuwe versie van het kaasmessen met grote openingen, zoals dat je deze vaak in kaasmessen sets ziet. Het halve lemmet glijdt makkelijk door de kaas heen snijdt, zonder dat deze de kaas plet. Dit mes is perfect voor kazen als brie, camembert en roodflora kazen. De punt aan het einde van het mes kun je als vork gebruiken.


wieg mes

Wiegmes

Het wiegmes is de kleine versie van het mes dat de kaasboer gebruikt. Door zijn 2 handvatten veilig te gebruiken. Met dit mes snijd je snel de korst van een kaas af, om de kaas daarna in blokjes te snijden. Te gebruiken voor half harde tot harde kazen, van jong tot aan Old Amsterdam.


kaasbijl

Kaasbijl

Voor het in blokjes of plakjes snijden van half harde tot harde kazen, zoals manchego of pecorino, kun je het beste een kaasbijl gebruiken. Door zijn stevige en harde lemmet zorgt het er ook voor dat harde kazen zoals brokkelkaas mooi afbrokkelen. De kaasbij is niet geschikt voor jonge kaas, omdat er geen anti-plaklaag op zit.


kaas kruller

Kaaskruller

Met een kaaskruller maak je krullige dunne stroken van kaas. Door een draaibeweging te maken met het handvat schraapt Het mes over de kaas heen. Hiervoor gebruik je het beste een speciale kaas genaamd Tête de Moine. De kaaskruller is ook te gebruiken voor chocolade. Zo krijg je heerlijke chocolade krullen voor op een toetje.


kaasrasp

Kaas Raspen

Kaasraspen zijn er in diverse soorten, zo zijn er handzame modellen met een half blad om snel wat kaas over je gerecht te raspen.Maar ze zijn er ook met een heel raspblad deze kun je naast kaas ook gebruiken voor chocolade, gember of wortels.


kaas set

Beginners setje

Ben je helemaal enthousiast geworden over kaas en wil je je eerste kaasmessensetje kopen? Kijk dan eens naar de kaasmessen van Style De Vie. In deze leuke setjes zitten 3 messen: het botermes, een mesje voor zachte kazen en een mesje voor harde kazen. Hierbij is het klein mesje met "vork" op de punt het mes voor zachte kazen. Het mes met het brede lemmet is speciaal voor harde kazen. Dit setje is bij ons te krijgen in maar liefst 7 verschillende uitvoeringen waaronder: parelmoer, RVS, olijfhout en goud.


Je weet nu welke kaasmes je nodig hebt voor de verschillende kaassoorten. Welke kaas eet jij het liefst?

Bekijk alles van boska

Jouw Reacties Zijn Welkom!

Laat van je horen!


Dit product is uitverkocht. Vul hier je email adres in en we sturen je vrijblijvend een mail zodra het weer op voorraad is.

Email
Opmerking