Rene Djuricek 25-09-2019 466 0

Interview: Blenheim Forge

Zoals jullie waarschijnlijk al weten zijn we grote fans van mooie messen. Elk mes heeft zijn eigen verhaal en oorsprong. We zijn dan ook constant op zoek naar nieuwe, bijzondere modellen. Enkele maanden geleden kwamen we de messen van Blenheim Forge tegen. We waren meteen verliefd en ze hebben nu een ere plaats in onze winkel.

slijpen op een wetsteen

In onze vorig artikel kon je lezen wie de mannen van Blenheim Forge zijn en wat ze speciaal maakt. Uiteraard willen we meer over deze jonge messenmakers en hun messen weten. Speciaal daarom hebben we Jon geïnterviewd en deze voor jullie vertaald uit het Engels. Lees snel verder.

1. Wat is een mes voor jullie
We zien een mes op de eerste plaats als een gereedschap die een functie heeft. Elk deel van onze messen moeten hun primaire functie dienen, anders is het een waardeloze decoratie of souvenir. Andere kenmerken, zoals luxe afwerking, zijn een fijne bonus :)

2. Wat maakt Blenheim Forge anders?

Eerlijk gezegd vind ik ons niet "anders", in de zin dat we messen niet anders maken dan een eeuwenoude traditie. Er zijn weinig dingen die je anders kunt doen dan messenmakers in het verleden. We zijn echter wel constant onze processen aan het verbeteren naar de moderne vernieuwingen in technologie en metaalkunde. Ook het ontwerp van onze producten proberen we aan te passen naar de wensen van gebruikers in het westen.

details in het mes

3. Welk messenstaal werken jullie het liefst mee?
Onze favoriet is het Japanse Blue Paper (ook bekend als Aogami) staal. Deze staalsoort is heel puur en consistent van kwaliteit. Een mes gemaakt van dit staal blijft langer scherp en is heel makkelijk zelf te slijpen. Het is echter wel een staalsoort dat kan roesten dus het moet wel verzorgd worden.

aogami staal in de messen

4. Wat is het populairste model?
De santoku is het populairste model en ook het mes dat we aanraden als je een all-round mes zoekt.

5. Smeden jullie je eigen messen zelf?
Altijd

6. Harden jullie je eigen messen zelf?
Altijd

slijpen van een mes

7. Hoe quenchen jullie de messen
(Quenchen is het snel afkoelen (schrikken) van gesmeed staal. Hierdoor worden de moleculen vastgezet. Dit bepaalt de uiteindelijke hardheid van het mes)

We hebben water en olie beide gebruikt. Tegenwoordig gebruiken we een speciale quench olie die de vloeibaarheid van water heeft maar ervoor zorgt dat er minder kans is op breken of kromtrekken.

8. Zijn jullie nog bezig met het verbeteren van jullie messen?
Ja zeker! Maar op dit moment ligt onze prioriteit in het verbeteren van het productieproces. We willen efficiënter en betrouwbaarder maken.

9. Welke merken of messenmakers inspireren jullie
Als "merk" halen we veel inspiratie van Gransfors Bruk (makers van bijlen

10. Heb je nog een leuk weetje?
We spenderen veel tijd aan het gooien van messen in de muur van onze workshop.

Bedankt voor het leuke interview Jon. Hebben jullie nog vragen aan de mannen van Blenheim Forge? Laat het dan hier een reactie achter en we gaan het voor je vragen.

 

Bekijk alle modellen van Blenheim Forge