Advies & Tips
Horl Messenslijpers: Meest gestelde vragen

We zijn razend enthousiast over de Horl-slijpers en willen graag uitleggen waarom.
Wat maakt de Horl2 messenslijpers zo goed?
Horl heeft een evolutie teweeggebracht in de wereld van het slijpen. Hoewel we voor fanatieke zelfslijpers nog steeds slijpstenen en stroppen aanraden (vanwege de grotere keuzevrijheid om specifiek te slijpen), moeten we eerlijk zijn: de meeste mensen gebruiken hun stenen niet genoeg en laten hun messen botter worden dan nodig.
Met de Horl-slijpers kun je je messen binnen 10 minuten weer vlijmscherp krijgen (afhankelijk van het model), zonder dat je je zorgen hoeft te maken over een verkeerde slijphoek.
Horl slijpers versus andere opties
We krijgen vaak vragen over welke optie beter is dan de andere. Daarom hebben we een vergelijking gemaakt:
Horl versus Slijpstenen
Voor de enthousiaste slijper bieden stenen meer keuzemogelijkheden en vrijheid. Met stenen heb je controle over de hoek en kun je polijsten op een hoger niveau van fijnheid.
Pluspunten van slijpstenen: meer keuzes en vrijheid (keuze uit grovere en fijnere stenen).
Minpunten van slijpstenen: het is moeilijker om de juiste hoek aan te houden, ze kunnen je mes krassen, ze moeten vaak eerst natgemaakt worden en ze nemen meer ruimte in.
Horl versus Minosharp
De Minosharp was jarenlang de meest populaire slijper en we zijn er nog steeds fan van. Maar qua afwerking en de mogelijkheid om ook dikkere messen te slijpen, is de Horl een betere keus.
Pluspunten van Minosharp: wellicht makkelijker in gebruik, compact en goedkoper.
Minpunten van Minosharp: slijpt wat grover en dikkere messen passen niet in de slijper.
Horl versus Aanzetstaal / Slijpstaaf
De klassieke aanzetstaal hebben veel mensen al in de keukenla liggen. Deze slijpt echter je messen niet maar zet ze aan. Daarbij wordt er vaak niet op de juiste manier en de juist hoek aangezet. Lees hier meer over in ons artikel over aanzetstalen en slijpstaven.
Pluspunten van aanzetstaal / slijpstaaf: sneller in gebruik, neemt minder ruimte in en goedkoper.
Minpunten van aanzetstaal / slijpstaaf: aanzetstaal slijpt niet, een diamanten slijpstaaf is te grof, een keramische slijpstaaf is broos. Ze hebben meestal maar één grofheid, wat zorgt voor een minder goede afwerking, en bieden geen hulp bij het aanhouden van de juiste hoek.
Kun je met een Horl alleen keukenmessen slijpen?
De Horl slijpers zijn voornamelijk gemaakt voor keukenmessen. Met enige aanpassingen zijn ze ook te gebruiken voor zakmessen, maar door de vele verschillende lemmetvormen zijn ze niet voor alle modellen geschikt.
Kun je ook broodmessen ermee slijpen?
Theoretisch is dat mogelijk, maar let erop dat broodmessen op een andere manier worden geslepen dan normale messen. We raden aan de magnetische standaard niet te gebruiken. Houd de Horl-slijper in een hoek en slijp het mes aan de niet holle kant van de kartels.
Kun je ook kleine messen slijpen?
Ja, dat kan door het mes wat hoger op de magnetische standaard te plaatsen. Let er bij het plaatsen op dat je het mes zo recht mogelijk houdt.
Kun je ook extra brede messen slijpen?
Ja, door middel van de volgende tip. Als een mes extra breed is, zal de Horl niet genoeg hoogte hebben om het mes te slijpen. Dit probleem kun je oplossen door de slijper op een verhoging, zoals een snijplank, te plaatsen. Zo rol je over de snijplank om het mes te slijpen.
Hoe maak je de keramische schijven schoon?
De eenvoudigste manier is om ze van de slijper te draaien en de keramische zijden tegen elkaar te houden. Draai de schijven een paar keer in een draaibeweging tegen elkaar aan en ze zijn weer schoon.
Heb je maar één schijf? Dan kun je deze schoonmaken met een gum of wat schuurpapier. Schuur er een paar keer overheen en de metaalrestanten zullen verdwijnen.
Hoe maak je de diamanten schijf schoon?
Draai de schijf van de slijper af en was deze met lauw water, een beetje sop en een borstel. Zorg ervoor dat je de schijf goed afdroogt om deze weer als nieuw te maken.
Is de Horl geschikt voor harde Japanse (damast) messen?
Ja, we raden echter wel aan om bij voorkeur de keramische schijven te gebruiken. Deze verwijderen minder materiaal en zorgen voor een scherpere afwerking.
Is de Horl ook geschikt voor keramische messen?
Ja, de slijper is hiervoor geschikt, maar omdat keramische messen niet magnetisch zijn, zullen ze niet blijven "hangen" aan de slijphulp. Dit maakt het moeilijker om de juiste slijphoek aan te houden.
Is de Horl geschikt voor tafelbestek?
Veel tafelmessen hebben een microkartel die niet geslepen kan worden met deze slijper. Zijn de messen volledig glad? Dan is het mogelijk. Let hierbij op dat je het mes iets hoger op de slijphulp plaatst.
Kun je steakmessen slijpen met de Horl?
Ja, zolang ze niet gekarteld zijn. De microkartel van deze messen zijn te klein om te slijpen. Plaats het steakmes wat hoger op de slijphulp zodat de slijper de snede raakt. Hierbij raakt de rug van het mes de ondergrond niet, maar hangt deze.
We hopen dat dit artikel je vragen over de Horl heeft beantwoord. Heb je nog een vraag die hier niet beantwoord wordt? Laat het dan weten via de comments hieronder.
Laat van je horen!