Herenmesjes zakmessen

Een herenmes heeft een nostalgische lading, denkend aan de tijd dat iedere man een mes bij zich droeg. Hier leer je alles over deze stijlvolle zakmessen en zetten we onze aanraders op een rijtje.

herenmesjes van victorinox, Laguiole en meer

Wat is een herenmes?

Voor de één is een herenmes bij uitstek een Frans Laguiole mes met een heft van geurend jeneverbeshout. Voor de ander is het een modern zakmes met een heft van titanium.

Het kan allebei; een herenmes is niet een soort mes persé. Wat een herenmes typeert, is dat het van luxe en chique materialen gemaakt is en klasse uitstraalt. Een herenmesje is naast een zakmes ook een stijlvolle accessoire. Iets wat je bij je draagt omdat het mooi is, net zoals een mooi horloge. Het heeft daarom een ingetogen ontwerp en is van een bescheiden formaat. Een groot vaststaand mes of tactisch mes is beslist geen herenmes.

Waarom een herenmes?

In de moderne maatschappij is het niet meer nodig om een mes op zak te hebben; je overleeft het zonder ook prima. Daarbij heeft 'het zakmes' qua imago de laatste decennia ook wat deukjes opgelopen.

Eigenlijk best jammer, want het is een prachtig en klassiek gereedschap. Het heeft niet voor niets een bepaalde aantrekkingskracht. We hoeven er niet meer ons eigen eten mee te vangen, maar wat is er nou mooier dan je kunnen redden met je eigen handen en met je eigen gereedschap? Brieven en pakketjes openmaken, een stuk fruit schillen of je lunch onderweg bereiden. Allemaal redenen, of goede excuses, om je fraaie herenmes erbij te pakken.

Een cadeau dat blijft

Een herenmes is een erg mooi cadeau. Bijvoorbeeld voor vaderdag. Wat is er als vader nou leuker om te krijgen dan een door je partner of kinderen uitgezocht herenmes? Het is iets wat je altijd zult bewaren. Bij ons kun je hem ook nog laten voorzien van een mooie gravure, waarmee je het cadeau extra persoonlijk maakt!

Welke kies je?

Als je zoekt naar een herenmes dan is de keuze groot. Een Frans Laguiole mes is bijvoorbeeld klassiek en stijlvol. Maar merken zoals Spyderco, Fällkniven en Victorinox hebben ook een aantal fraaie herenmessen. We zetten hier een aantal suggesties op een rij.

Laguiole en Aubrac

Een Laguiole mes is zeer stijlvol en heeft meestal een heft van natuurlijke materialen. Het Franse merk Laguiole en Aubrac is één van de weinige ambachtelijke producenten van Laguiole messen. De messen worden met de hand gemaakt. Laguiole en Aubrac gebruikt een goede kwaliteit staal, dat makkelijk scherp gemaakt kan worden. Een schitterende accessoire.

Fällkniven

De herenmessen van Fällkniven zijn modern, maar hebben tevens een klassiek en minimalistisch karakter. Kwalitatief is dit de topklasse. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld kwalitatief zeer hoogwaardige staalsoorten als 3G en Cobaltstaal. De messen zien er daardoor niet alleen chique uit, je kan er nog serieus mee snijden ook.

Spyderco

Ook het Amerikaanse Spyderco is wereldwijd bekend. De vele modellen die ze maken zijn van topkwaliteit en mogen aan het werk worden gezet. De meeste zijn qua ontwerp eigelijk te uitgesproken voor een herenmes. Maar er zijn zeker ook enkele modellen die daar wel toe te rekenen zijn. Deze messen zijn kleiner van formaat en zijn gemaakt van exclusieve en luxe materialen.

Victorinox

Victorinox kennen we natuurlijk van het typische (rode) Zwitserse zakmes. Het merk maakt echter ook enkele fraaie modellen die zeker niet misstaan als herenmes. Zo heb je de series Alox en Delemont EvoWood. De lemmeten zijn hetzelfde. Het materiaal van de schalen is aluminium bij de Alox en notenhout bij de Delemont EvoWood.

Deejo

Deejo is een Frans merk dat hele leuke mesjes maakt. Je draagt ze makkelijk bij je als een accessoire. Er is een ruime keuze aan modellen. Extra fraai is de Wood serie. Deze bestaat uit een reeks modellen met accenten van mooie houtsoorten. Dit geeft het mesje een stijlvolle afwerking en biedt bovendien plek voor een mooie gravure.

Japanse herenmesjes

Voor wie iets aparts zoekt zijn traditionele Japanse mesjes van Higonokami en Hiroaki wellicht interessant. Deze zakmessen hebben een eigenzinnig ontwerp dat niet te vergelijken valt met andere zakmessen. Met verschillende opties voor het heft heb je iets unieks in handen.