Fällkniven informatie

alles over Fallkniven

 

Fällkniven is een familiebedrijf uit Norrbotten, de Noordelijkste provincie van Zweden. Zij jagen en vissen al decennialang en weten als geen ander hoe een mes gebruikt wordt en aan welke eisen het moet voldoen. Het bedrijf is gestart in 1984 en wordt inmiddels erkend als een van de belangrijkste messenspecialisten in Zweden.

Kennis en ervaring die Fällkniven jarenlang heeft verworven van klanten, fabrikanten en eindgebruikers wordt ingezet om toonaangevende producten te produceren. Elk mes wordt niet alleen uitgebreid getest door Fällkniven zelf, maar ook door het Lulea University of Technology op stevigheid, hardheid en corrosiebestendigheid. In 1999 werd Fällkniven benoemd tot hofleverancier van Zijne Majesteit de Koning van Zweden.

Fällkniven is het meest bekend als leverancier van militaire en outdoor messen. Al vele jaren voorzien zij het Zweedse leger van kwaliteitsmessen. Het Fällkniven F1 model is het officiële survival mes voor alle piloten in de Zweedse luchtmacht sinds 1995. En ook buiten de landsgrenzen worden de kwaliteiten gewaardeerd: bepaalde elite troepen van het Russische leger werken ook met Fällkniven messen.

Simpele ontwerpen en tegelijkertijd extreem goed, robuust en veilig. Zonder fratsen. Dat kenmerkt de designfilosofie van Fällkniven.
 

Waar worden Fällkniven messen gemaakt?

Het ontwerpen, testen en ontwikkelen doet Fällkniven zelf bij hun in Zweden. De productie van de messen wordt al decennia gedaan in Japan door een conglomeraat van kleine, gespecialiseerde werkplaatsen. Al worden de messen in serie gemaakt, veel handelingen worden met de hand verricht door echte vaklieden die hun bezieling in het product stoppen. 

Fällkniven messen worden gemaakt van staal uit Zweden, uit een mijn zo’n 140 kilometer ten noorden van het al noordelijk gelegen Boden, waar Fällkniven gevestigd is. Zoals Fällkniven zelf zegt: we maken Zweedse messen, in Japan. De distributie doet Fällkniven zelf en alle schedes worden in Europa gemaakt.
 

Welk mes moet ik hebben?

Dit wordt natuurlijk voor een groot deel bepaald door persoonlijke voorkeuren. Het kan wel helpen om je eerst af te vragen of je een vaststaand mes zoekt of een zakmes. Een vaststaand mes is vaak voor hele andere doeleinden dan een zakmes. Een zakmes zit discreet opgeborgen als het niet nodig is en neemt weinig ruimte in beslag. Een vaststaand mes kan niet worden ingeklapt en wordt door de gebruiker bewust meegenomen. De constructie van een vaststaand mes is steviger dan een zakmes, wat het beter geschikt maakt voor zwaardere taken.

Gaat het mes mee tijdens outdoor activiteiten of survivaltochten? Dan verdient een vaststaand mes de aanbeveling. Een zakmes is de beste keuze als je een mes bij je wilt hebben voor kleine snijtaken of wanneer je überhaupt niet zeker weet of je een mes nodig hebt. 

Wij hebben van Fällkniven de volgende vaststaande modellen: de F1, S1 en A1. Dit is op volgorde van formaat (van klein naar groot). De A1 is echt een serieus survivalmes dat je in staat stelt te kappen en bijvoorbeeld blokken hout te klieven. Handig als je een onderkomen wilt maken of een vuur wilt maken. De S1 is bijna net zo functioneel en iets kleiner. De F1 is een zeer fraai mes, dat qua stevigheid niet onderdoet voor de S1 en A1, maar door zijn kleinere formaat wel minder geschikt is voor het ruigere survival werk dan zijn grotere broers. Dit maakt hem natuurlijk wel veel handzamer en bovendien een stuk lichter van gewicht.

Voor wat betreft de keuze aan zakmessen: de verschillende modellen zijn eigenlijk alle net zo functioneel, dus laat je vooral leiden door smaak. Wil je een houten handvat voor een klassieke look, of liever kunststof?
 

Wat maakt een Fällkniven mes zo kostbaar?

Fällkniven maakt messen van de hoogste kwaliteit materialen en test producten uitvoerig voordat ze het op de markt brengt. Er worden dus veel onderzoeken en testen gedaan. Dit is een continu proces, waarbij voortdurend gekeken wordt naar ruimte voor verbetering.

Zo heeft het meest populaire model, de F1, de nodige ontwikkelingen doorgemaakt om te komen tot de huidige versie. Ooit ontworpen in 1987, werd het mes oorspronkelijk in Duitsland gemaakt van ATS34 staal van Hitachi Metals. In 1998 is de productie verplaatst naar Japan. Daar besloot men het ATS34 staal in te ruilen voor de superieure kwaliteiten van gelamineerd VG-10 staal. VG-10 was rond die tijd nog lang niet zo bekend en gerespecteerd als nu. Nog iets later werden alle lemmeten convex geslepen. Een traditionele slijpwijze die de sterkte van het lemmet als ook het behoud van scherpte ten goede komt.

Als je een Fällkniven mes koopt, ben je ervan verzekerd dat je een kwaliteitsproduct hebt dat decennia lang mee zal gaan.

Door deze reputatie maken sommigen er een sport van om te kijken hoe ver ze kunnen gaan met het mes. Op youtube staan genoeg video’s waarbij gekeken wordt of een Fällkniven mes gebruikt kan worden voor het splitsen van bakstenen of het hameren op of met andere harde voorwerpen. Hoewel dit ergens een eer is voor het merk, schiet dit ook een beetje zijn doel voorbij. Bij langdurig misbruik zal ook een Fällkniven uiteindelijk door de knieën moeten gaan. Dat zegt echter niet zoveel over de kwaliteit. Want bij gewoon gebruik, waarbij het af en toe best op de proef mag worden gesteld, zal een Fällkniven heel lang mee gaan.
 

Staalsoorten

Fällkniven gebruikt 3 verschillende staalsoorten: VG-10, Cobalt special steel (CoS) en 3G.

3gstaal

VG-10

Een alom bekende staalsoort dat over de hele wereld gebruikt wordt voor kwaliteitsmessen. Door Fällkniven in de loop der tijd gekneed en verfijnd naar hun eigen wensen, om het optimale resultaat te bereiken voor hun messen. Hoewel dit het minst bijzondere staal is dat Fällkniven gebruikt, is het in prijs-kwaliteit verhouding erg aantrekkelijk. Het is relatief gemakkelijk om te bewerken, wat de prijs van het mes laag houdt. En voor de gebruiker is het makkelijk te slijpen en behoudt het zijn scherpte lang door de hardheid van 59 HRC. 

CoS

Cobalt special steel of cobalt staal (afgekort met CoS), is een staalsoort die Fällkniven niet heel lang geleden begon te gebruiken. Door toevoeging van cobalt heeft dit staal een aantal gewaardeerde eigenschappen. Het is een fractie harder dan VG-10 en blijft daardoor langer scherp. Het is zeer fijn van structuur en laat zich ongekend scherp slijpen. Daarbij is het ook nog eens taai, wat het minder broos maakt dan VG-10. Waar een aanraking tussen VG-10 en een hard object nog wel eens leidt tot een beschadiging in de snede, gebeurt dit bij CoS minder snel. Het nadeel is dat cobalt een kostbare grondstof is, waardoor de prijs van het mes een stuk hoger ligt. Desalniettemin kiest Fällkniven voor de meeste nieuwe modellen voor dit staal, vanwege de vele voordelen.

3G

Het 3G staal wordt door Fällkniven al lange tijd gebruikt en is opgebouwd uit een kern van Super Gold Powder Steel (SGPS) gelamineerd tussen twee lagen roestvrij VG2 staal. Het heeft een reputatie opgedaan vanwege de hoge hardheid van maar liefst 62 HRC. Hierdoor blijft een lemmet met dit staal zeer lang scherp, langer dan VG-10 en CoS. Het nadeel van dit poederstaal is dat het kostbaar is en dat er specifieke kennis voor nodig is om met dit staal te werken. Dit maakt 3G staal ook het duurste van de drie.

Bij sommige modellen, zoals de meest populaire F1, kun je kiezen welke staalsoort je wilt hebben. Meestal kies je met de portemonnee. VG-10 is zeer goed en voor de meesten de juiste keuze. Zoek je echt bijzondere eigenschappen en ben je bereid daar een meerprijs voor te betalen, dan overweeg je CoS of 3G.

Fällkniven zakmessenAlle zakmessen