Advies & Tips

French Press, Mokapotjes en Slow coffee

Wil je lekkere koffie zetten zonder grote apparaten in je keuken? Dan is het tijd om terug te gaan naar de klassieke bereiding. Ik leg je graag de verschillen aan en geef tips waar je bij aanschaf op moet letten.

Koffie is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het is voor veel mensen een levensbehoefte en de manier om de dag mee te starten. Reden genoeg om te kijken hoe je dagelijkse bak(kies) nog lekkerder kan maken.

We zien dat steeds meer mensen terug gaan naar de klassieke manier van koffie zetten. Een leuke ontwikkeling vinden wij want het komt de smaak ten goede.

Het verschil tussen een percolator, cafetiere en een espressopotje

Er zijn dus verschillende manieren om verse koffie te zetten. Zo is er de percolator, de cafetiere en het typisch Italiaanse espressopotje. Hoewel ze alle drie koffie zetten, zit er merkbaar verschil tussen de modellen. Ze werken allemaal anders en geven elk een unieke smaak aan de koffie. Dus hoe weet je welke bij jou past? Wij leggen je graag de verschillen uit.

De percolator

De percolator, wie kent hem nog? De percolator was vooral in de jaren 50 en 60 enorm populair. Tegenwoordig is dat minder en zie je deze koffiemaker eigenlijk niet meer in de keuken. De originele percolators nauwelijks verkrijgbaar zijn dus gaan we snel over naar de Bialetti potjes.

Espressopotje / Mokapotje / Bialetti

Tegenwoordig zijn de espressopotjes populairder. De espressopot is de typisch Italiaanse pruttelpot. Je herkent hem direct aan het hoekige zandloper vorm dat beroemd is gemaakt door de fabrikant Bialetti.

De werking is simpel:

      vul de onderkant met water (niet verder dan het ventieltje) en vul het filter met de gemalen koffie (niet stampen).
      Schroef het bovenste deel van het potje terug op de onderkant en plaats deze op het vuur.
      Dankzij de druk die ontstaat, gaat het hete water door het buisje en het filter omhoog. Het pruttelt langzaam het bovenste reservoir in en vult zich met koffie.

Verwacht bij een mokapotje alleen geen crema laagje. Dit komt, omdat de druk lager is in vergelijking met een espressoapparaat. Gelukkig doet dit niet onder aan de smaak.

Wil je het liefst wel een crema laagje? Bekijk dan de Bialetti Brikka. Deze werkt met een gewichtje om zo een extra romige espresso te maken.

Welke maling kun je het beste bij een Bialetti gebruiken?

Voor een espressopotje wordt een middelgrove koffiemaling gebruikt voor de beste smaakbeleving.

Ontstaan van de Moka Express

De Moka Express vindt zijn oorsprong in Italië. Het espressopotje met welbekende hoekige design is ontworpen door Alfonso Bialetti. Het is met recht een klassieker in de koffiewereld.

Aluminium Bialetti

De aluminium potjes beginnen bij 1-kops en lopen op tot wel 18-kops. In eerste instantie werden de potjes gemaakt van aluminium, maar later zijn er ook roestvrij stalen modellen aan toegevoegd.

Het voordeel bij aluminium is dat de smaak van de koffie in het aluminium trekt. De smaak wordt hierdoor steeds intenser. Wel zal het aluminium na verloop van tijd verkleuren. Ook werken deze modellen niet op inductieplaten

Wil je de aluminium versie toch wel op inductie gebruiken, dan kan dat via een inductieplaatje.

Roestvrijstalen Bialetti

In tegenstelling tot de aluminium versie, kunnen de roestvrij stalen modellen direct op inductie gebruikt worden. Deze potjes hebben een iets ander (moderner) design dan de aluminium versie. De RVS potjes zijn er van 1-kops tot 10-kops.

Hoe maak je een espressopotje schoon

Een Bialetti potje moet regelmatig worden schoongemaakt. Ben je klaar met koffie zetten? Gooi dan voorzichtig de bonen maling uit het potje. Dus niet hard tegen de rand van de vuilnisbak slaan anders vervormt het filter. Daarna spoel je alle onderdelen schoon en laat je ze drogen.

Ringen en filter

In het potje zit een filter met een ring. Na verloop van tijd droogt de ring uit waar het potje niet goed meer zal werken. Deze ringen zijn los te koop in combinatie met een zeefje. Ook de trechter is ook los te koop.

French Press of Cafetière

De Cafetière is een koffiezetter met vele namen zoals de French Press, koffie pers, duwpot of Plunger. Het is vaak een glazen pot met een roestvrijstalen of kunststof schild. In het deksel zit het staafje met het zeefje verwerkt.

De oorsprong van de cafetière

Over de geschiedenis van de cafetiere is niet een eenduidig verhaal. Zowel de Fransen als de Italianen claimen de ontwerper van de cafetiere te zijn. In 1853 is het eerste patent ingediend door de Franse heren Delforge en Mayer. Echter is het eerste prototype gepatenteerd door Attilio Calimani. Deze lijkt het meest op de cafetiere die we nu gebruiken.

Koffie zetten met een French press is eigenlijk de meest simpele manier van koffie zetten.

      Vul de glazen kan met gemalen koffie en heet water (kokend water dat iets is afgekoeld).
      Laat de koffie ongeveer 2 a 3 minuten intrekken.
      Plaats de deksel met roestvrijstalen filter (plunjer) op cafetière. Duw nu langzaam het filter omlaag tot je de bodem bereikt hebt. Onderaan zit nu het koffiebonen mengsel en boven de gezeefde koffie. Je koffie is nu klaar om uit te schenken.

Je kunt de cafetière naast koffie ook voor thee gebruiken. Het principe blijft hierbij hetzelfde; vul het potje met losse thee naar keuze, vul ‘m met kokend water en druk de deksel langzaam naar beneden.

De juiste maling voor een cafetiere

Bij een cafetiere wordt over het algemeen een grove maling gebruikt. Als je een te fijne maling gebruikt kunnen koffiedeeltjes in het gefilterde brouwsel komen. De koffie wordt dan sterker van smaak.

Als je zelf de bonen wilt malen, dan adviseren wij gebruik te maken van een handmatige koffiemolen, omdat je dan zeer gelijke koffiedeeltjes maalt. Dit komt de smaak van de koffie uiteindelijk ten goede.

Je cafetiere schoonmaken

Je maakt de glazen kan schoon met wat water en een sopje. Maak het roestvrijstalen filter ook goed schoon. Er kunnen namelijk koffieresten in het filter achterblijven en dat kan de smaak negatief beïnvloeden.

Slow coffee

Een andere techniek die de afgelopen jaren enorm in opkomst is geweest, is slow coffee. Tegenwoordig kom je niet meer om deze techniek heen wanneer je een koffietentje in stapt, maar wat is het precies?

Slow coffee is een vorm van koffie zetten waarmee je gebruikt maakt van een filter. Filterkoffie dus, maar dan op een speciale manier, met specifieke tools en veel aandacht. Belangrijk hierbij is de doorlooptijd van de koffie. Bepaalde koffiesoorten geven niet genoeg smaak af bij de snelle manier van koffie zetten. Door dit proces te vertragen behouden is de smaakoverdracht van de bonen naar het water veel beter. Zo wordt je koffie voller van smaak. 

Ter vergelijking: een espresso heeft een gemiddelde doorlooptijd van 21 tot 23 seconden, terwijl dit bij slow coffee soms wel vijf minuten kan duren.

Chemex

Als je bekend bent met het slow coffee, dan ben je waarschijnlijk ook bekend met Chemex. Een van de populairste merken onder deze techniek van koffiezetten, typerend door de zandlopervorm en de houten kraag.

Wat past het beste bij me?

Heb je de tijd en wil je genieten van een echte ambachtelijke kop koffie? Dan raden we je de Bialetti Moka Express aan. Koffie zetten met Espresso potje duurt wat langer(3 - 6 minuten), maar dan drink je hem precies zoals de Italianen hem drinken.

Gaat je voorkeur meer uit naar een stevige en grote bak koffie of thee? Koop dan vooral een cafetiere. Dat is net wat sneller genieten dan bij Espressopotje en ook erg lekker.

Voor de purist die echt het meeste uit koffie wilt halen raden we slow coffee aan. De Chemex is onze hierin onze favoriet dankzij de mooie vormgeving.

Bekijk het complete assortiment aan koffie

Hoe zet jij het liefst je koffie?

Jouw Reacties Zijn Welkom!

Laat van je horen!


Dit product is uitverkocht. Vul hier je email adres in en we sturen je vrijblijvend een mail zodra het weer op voorraad is.

Email
Opmerking