Advies & Tips

Bee's Wrap: Biologisch verpakken

Bee's Wrap vermindert je gebruik van plastic

We gebruiken te veel plastic; dat we meestal na een paar keer weggooien. plastic nauwelijks afbreekbaar en zit de zee vol zwerfplastic. We zijn daarom constant op zoek naar betere, maar vooral naar duurzamere alternatieven.

Toen we in aanraking kwamen met de Bee's wrap waren we direct enthousiast. We hopen natuurlijk dat dit één van de vervangers wordt van aluminium en huishoudfolie. En dat we met zijn allen proberen de plastic berg te verminderen.

Hoe het allemaal begon

Sarah Kaeck (huismoeder en boerin) wilde graag bijdragen aan het plastic probleem. Ze wilde graag het verbruik van plastic en aluminiumfolie terugdringen in haar huishouden. Boterhamzakjes, keukenfolie, allemaal producten die je een keer gebruikt en daarna weggooit.

Biologisch katoen

Ze ging op zoek naar een herbruikbaar verpakkingsmiddel die duurzaam is en ook ecologisch verantwoord. Na veel experimenteren met diverse materialen is ze uiteindelijk op de huidige bee wrap gekomen. Een biologische katoenen doek die behandeld is met organische bijenwas, jojobaolie en boomhars.

Duurzaam en makkelijk te vormen

De wraps zijn duurzaam (blijven tot een jaar goed, makkelijk in onderhoud en makkelijk te vervormen. Zo zijn ze geschikt voor levensmiddelen van verschillende formaten, denk hierbij aan een blok kaas, een halve komkommer of druiven.

Antibacterieel

Door het gebruik van de jojoba-olie en bijenwas hebben de doeken een antibacteriële functie. Etenswaren blijven langer vers en je voorkomt hierdoor verspilling. Goed voor het milieu en voor je portemonnee, een win-win situatie.

De warmte van je handen

De beeswrap zijn makkelijk in gebruik. Door de warmte van je handen wordt de doek soepeler en vormt deze makkelijk om je voedsel. Je kunt er zelf schalen en karaffen mee afdekken. Eenmaal in vorm zorgt de warmte van je handen dat de wrap in vorm blijft. Hierdoor kun je ze voor heel veel ingrediënten gebruiken. Ze zijn alleen niet geschikt is zijn vleeswaren of producten met rauwe dierlijke ingrediënten.

De verschillende maten

De Bees wraps zijn verkrijgbaar in diverse maten. Kleine wraps om een halve sinaasappel of een avocado in te bewaren. Grote wraps voor een halve krop sla, pompoen of vers brood. Brood blijft bovendien langer knapperig, omdat het niet zweet in de bijenwasdoek.

Ze zijn los verkrijgbaar, maar ook in sets en multipacks waaronder een assortie pack met verschillende maten.

Sandwich zakjes

Er zijn ook sandwich Bee's Wraps; deze hebben een knoop en een draadje om ze mee af te sluiten. Handig voor als je veel onderweg bent of als lunchzakje mee naar school.

Levensduur

Een wrap gaat ongeveer een jaar mee. Dit is uiteraard afhankelijk van hoe vaak je de bijenwasdoek gebruikt. Bij twee dagen in de week zal het dus een jaar meegaan. Als de bijenwasdoek op is dan knip je hem in stukjes en gooi je de snippers in de GFT bak.

Reinigen

Het reinigen is ook eenvoudig. Maak de doek met lauw water en een milde zeep schoon. Vervolgens laat je de doek drogen op je afwasrek. Na het drogen kun je ze weer opnieuw gebruiken. De doeken mogen niet in de vaatwasser of wasmachine.

Andere duurzame aanraders

Naast de Bee's wrap verkopen we ook Foodhuggers, Stashers of diverse voorraadpotten die het gebruik van plastic in je keuken een stuk minder zullen maken, zo helpen we beetje bij beetje aan een mooiere wereld.

Klik hier voor de complete collectie van Beeswrap

DIY Tip!

Het leuke is dat een bijenwasdoek ook gemakkelijk zelf te maken is. Hieronder leg ik je uit hoe dat moet.

Benodigdheden:

  • Een paar lappen stof met een leuke print (schoon, gestreken en op maat geknipt, dat gaat handig met een kartelschaar en het voorkomt rafelen)
  • Geraspte bijenwas of bijenwas korrels (15 gram per doek)
  • Jojobaolie (10 ml per doek)
  • Een platte kwast
  • Een glazen potje of maatbeker
  • Een pannetje
  • Bakpapier
  • Een oven

Stappenplan

  • 1. Verwarm de oven voor tussen de 80 – 100 °C.
  • 2. Doe de jojoba en de bijenwas in een glazen kom en verwarm deze au-bain-marie tot het goed gesmolten is.
  • 3. Verwarm de stof voor op het bakpapier tot deze goed warm is.
  • 4. Haal de bakplaat uit de oven en smeer met de kwast de bijenwas op de stof.
  • 5. Zet de ovenplaat terug in de oven en laat de bijenwas goed in de doek smelten.
  • 6. Als de doek goed glanst kan de stof gedraaid worden. Strijk met de kwast goed over de andere kant van de stof, zodat de bijenwas zich goed verdeeld over de stof.
  • 7. Zet de bakplaat opnieuw voor een minuut in de oven
  • 8. Trek de stof rustig van het bakpapier af en hang de stof op om te drogen. Dit duurt hooguit een paar minuten.
Gerelateerd
Fermenteren wordt al eeuwenlang toegepast om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te verlengen, maar ook om bepaalde vitaminegehalte te verhogen. Je eet zelf regelmatig gefermente...
Snelkookpannen zijn weer helemaal in. Steeds meer thuiskoks willen op een snelle manier gezond koken. En dat is precies waar deze pannen goed in zijn. Zo reduceert een snelkookpan ...
Opmerkingen

Laat van je horen!


Dit product is uitverkocht. Vul hier je email adres in en we sturen je vrijblijvend een mail zodra het weer op voorraad is.

Email